Locations / Sites
Takaisin

50 vuotta sitten toimitettiin ensimmäiset polyeteenimuovit Borealis Porvoon LDPE-laitokselta asiakkaalle

Porvoon Borealiksen historia alkoi 1969 kun yhtiö nimeltä Pekema perustettiin ja Suomeen syntyi uusi teollisuuden ala, kotimaisen muoviraaka-aineen valmistus. Silloisen yhtiön yksi suurimmista omistajista oli Neste, jonka oli päättänyt rakentaa öljyn jalostamon yhteyteen petrokemian yksikön, eteenikrakkerin. Pekeman tehtäväksi tuli jatkojalostaa eteeni polyeteeniksi ja PVC-muoveiksi.
Kuva LDPE-laitoksen rakentamisesta vuodelta 1971

Uusien laitosten rakennustyöt alkoivat vuonna 1969 ja työt edistyivät aikataulun mukaisesti siten, että eteenikrakkerin käynnistykseen päästiin joulukuussa 1971. Ja aivan saman vuoden lopussa tehtiin LDPE:llä ensimmäinen koeajo.

Tänään, 15.2.2022, on 50 vuotta siitä, kun ensimmäiset polyeteenimuovit toimitettiin asiakkaalle kartongin päällystykseen.

Krakkerin ja LDPE-laitoksen 50 vuotisen historian lisäksi Borealiksen fenoli ja aromaatit – yksikkö on toiminut 40 vuotta. Fenoli ja aromaatit –yksikkö on aina sopinut hyvin Kilpilahden teollisuusalueen integraatioon ja se on ainutlaatuinen yksikkö Borealis-perheessä.

”50 vuodessa olemme rakentaneet maailman luokan, täysin integroituneen, teollisuuskokonaisuuden Porvooseen”, toteaa toimipaikkapäällikkö Salla Roni-Poranen. Liiketoiminnan vastuullisuus on tällä hetkellä kaiken toiminnan keskiössä ja Porvoon tuotantopaikkakunnalla on myös aloitettu matka kohti kestävämpää tuotantoa. Päämäärään pyritään keskittymällä kiertotalouteen, energia- ja ilmastoasioihin sekä turvallisuuteen.

Kuva LDPE-laitoksen rakentamisesta vuodelta 1971

Ladattavat tiedostot
Kuva LDPE-laitoksen rakentamisesta vuodelta 1971

Aiheeseen liittyvät uutiset

Lehdistötiedote – 09/04/2024

Borealis ottaa jälleen askeleen kohti kestävämpää tulevaisuutta 4,5 miljoonan euron investoinnilla Porvoon olefiiniyksikköön

Lue lisää

Lehdistötiedote – 04/03/2024

Borealis juhlii 30-vuotispäivää!

Lue lisää

Uutiset – 04/12/2023

Muovien kiertotalous tarvitsee uudenlaista tuotesuunnittelua ja logistiikkaa

Lue lisää

Uutiset – 31/10/2023

SPIRIT-ohjelman MSWPlast-hankkeessa suoritettiin onnistuneesti ensimmäinen teollisen mittakaavan sekajätteen lajittelukoe

Lue lisää

Uutiset – 27/10/2023

Borealiksen suurseisokki on päättynyt

Lue lisää

Lehdistötiedote – 24/10/2023

Borealis ja Alpiq solmivat ensimmäisen pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen uusiutuvan energian toimittamisesta Borealiksen Suomen tuotantolaitoksille

Lue lisää

Uutiset – 17/08/2023

Huoltoseisokki Borealiksen Porvoon tuotantopaikkakunnalla

Lue lisää

Uutiset – 15/06/2023

SPIRITin vuosiseminaarissa jaettiin esimerkkejä muoviteollisuuden kestävyysmuutoksen eteen tehtävästä työstä

Lue lisää

Lehdistötiedote – 13/06/2023

Muoviteollisuuden kestävää muutosta edistävässä SPIRIT-ohjelmassa lupaavia tuloksia toisen toimintavuoden käynnistyttyä

Lue lisää