Locations / Sites

Specifieke Info Beringen

Bij Borealis in Beringen maken wij basisproducten die oplossingen bieden voor de uitdagingen van vandaag.

Van de ongeveer 400 medewerkers bij Borealis Beringen staat een gedeelte in voor het produceren van polypropyleen in twee polypropyleen- en één compoundingfabriek, anderen zorgen in verschillende domeinen voor ondersteuning van die processen.

Hoe gaat dit in zijn werk? Wat is polypropyleen en waarvoor wordt het gebruikt?

Van gas tot hoogwaardige korrel 

Onze voornaamste grondstof, propyleen, is een kleurloos en reukloos gas dat uit aardolie gewonnen wordt. Via een pijpleiding komt propyleen vanuit de Antwerpse haven naar Beringen. Het vloeibaar gemaakt gas wordt in onze 3 sferen gestockeerd.

Tijdens het polymerisatieproces vormen propyleenmolecules onder de juiste condities lange ketens en worden polypropyleenpoeder. 

Om polypropyleen gemakkelijker te kunnen vervoeren wordt het poeder in het extrusieproces terug gesmolten en gekneed in extruders en gesneden tot pellets of korrels. 

Polypropyleen is een plastic dat steeds opnieuw gesmolten kan worden. Onze klanten smelten en verwerken onze pellets op verschillende manieren. Zo krijgen zij de door hen gewenste vorm en kan ons polypropyleen in zeer uiteenlopende, waardevolle gebruiksvoorwerpen verwerkt worden, zoals medische toepassingen, hoogwaardige voedselverpakkingen, auto-onderdelen, onderdelen voor condensatoren in high tech toestellen zoals windmolens, hybridewagens, enz… 

Polypropyleen in het dagelijkse leven 

Het polypropyleen dat bij Borealis Beringen wordt geproduceerd biedt heel wat oplossingen voor de uitdagingen van vandaag. In de voedingssector vind je onze producten terug in hoogwaardige voedingsverpakkingen die ervoor zorgen dat voedsel langer houdbaar blijft. Ook in de medische wereld helpt polypropyleen aan een belangrijke vooruitgang door onder andere steriele en zuivere voorverpakte instrumenten.

Vele auto-onderdelen zijn van gecompoundeerd polypropyleen gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van de wagen lager is en daardoor zal er minder CO2-uitstoot zijn, zonder in te leveren op het gebied van veiligheid. Bij Borealis in Beringen zijn we marktleider in het uiterst zuivere polypropyleen van de PP1-fabriek. Dat wordt gebruikt in condensatoren omdat er zeer zuivere en ultra dunne folie van gemaakt kan worden. Dat is een geschikt onderdeel voor hoogwaardige condensatoren in high tech elektrische toestellen zoals hybride wagens, windmolens, enz… Van de PP2-korrels kunnen o.a. vezels gemaakt worden die indrukwekkende absorberende eigenschappen hebben en hun toepassing vinden in olie-absorberend materiaal, maar ook in luiers en stofdoekjes.

Iedereen in de organisatie draagt zijn steentje bij om voorwerpen te kunnen maken die oplossingen bieden voor de uitdagingen van vandaag, ofwel in  productie, ofwel in de ondersteuning ervan.

Het polypropyleen dat we produceren is een kunststof die ons leven kan verrijken en daarom is het ook erg belangrijk dat we er uiterst zorgvuldig mee omgaan. Plastic zomaar ergens dumpen en als zwerfvuil achterlaten, kan niet. Door hergebruik en recyclage kan het een tweede leven krijgen en zo opnieuw een meerwaarde betekenen.