Locations / Sites

Specifieke Info Kallo

Bij Borealis in Kallo maken wij basisproducten die oplossingen bieden voor de uitdagingen van vandaag.

Er werken ongeveer 300 medewerkers, waarvan een deel instaat voor het produceren van propyleen en polypropyleen en anderen zorgen in verschillende domeinen voor de ondersteuning van die processen.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Wat is propyleen en polypropyleen en waarvoor wordt dit gebruikt?

Van gas tot korrel: productieproces


We starten ons productieproces bij de grondstof, propaangas. Bij kamertemperatuur is dit een kleurloos en reukloos gas dat uit aardolie en aardgas gewonnen wordt. Het propaangas wordt aangevoerd door schepen.

In de Dehy-eenheid wordt propaan omgezet in propyleen en in de distillatietoren wordt het gezuiverd tot hoogwaardig propyleen, geschikt voor de productie van plastics. Dit zuivere propyleen wordt dan naar PP3 gepompt waar het onder de juiste condities wordt omgezet in polypropyleen in de vorm van kleine, vaste korrels.

Om deze polypropyleen specifieke eigenschappen te kunnen geven (vb voldoende sterkte voor de productie van bumpers, maar toch gemakkelijk verwerkbaar in de machines van de klant) en te voorkomen dat het plastic veroudert onder invloed van o.a. zuurstof en zon worden er bijkomende stoffen (= additieven) toegevoegd. Om dit mengsel homogeen te maken en om polyproyleen makkelijk te kunnen vervoeren, wordt alles gesmolten en gekneed in de extruder en worden er korrels van gemaakt.

Polypropyleen is een plastic dat steeds opnieuw gesmolten kan worden. Onze klanten smelten en verwerken onze pellets op verschillende manieren. Zo krijgen zij de door hun gewenste vorm en kan ons polypropyleen in zeer uiteenlopende, waardevolle gebruiksvoorwerpen verwerkt worden, zoals auto-onderdelen, verpakkingen, elektrische apparatuur, enz …

Polypropyleen in het dagelijkse leven


Het polypropyleen dat bij Borealis Kallo wordt geproduceerd, vindt zijn weg in ons dagelijkse leven. Het is een van de grondstoffen voor de productie van verpakkingen om voeding in vers te houden, allerhande huishoudtoestellen, enz. Ook auto-onderdelen zoals bumpers, dashboards, benzinetanks en nog vele andere bevatten polypropyleen.

Iedereen in de organisatie draagt zijn steentje bij om voorwerpen te kunnen maken die oplossingen bieden voor de uitdagingen van vandaag, ofwel in productie, ofwel in de ondersteuning ervan. Wist je dat door het gebruik van kunststoffen in auto’s het totale gewicht ervan vermindert? Dit zorgt er niet alleen voor dat er een lager energieverbruik is tijdens het rijden, maar ook in de gehele waardeketen van de auto zelf, van grondstoffen tot afvalverwerking.

Het polypropyleen dat we produceren is een kunststof die ons leven kan verrijken en daarom is het ook erg belangrijk dat we er uiterst zorgvuldig mee omgaan. Plastic zomaar ergens dumpen en als zwerfvuil achterlaten, kan niet! Door hergebruik en recyclage kan het een tweede leven krijgen en zo opnieuw een meerwaarde betekenen.