Locations / Sites

Structuur en Eigenaars

Bedrijfsachtergronden


Het internationale, geïntegreerde olie-, gas- en chemiebedrijf OMV heeft 75% van Borealis in handen. De overige 25% is in handen van Abu Dhabi National Oil Company, ADNOC, uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Diensten en producten worden aan klanten over de hele wereld geleverd via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met de Abu Dhabi National Oil Company, of ADNOC, gevestigd in de Verenigde Arabisch Emiraten) en Baystar™ (met Total, gevestigd in de VS).

Daniela Vlad

Voorzitter van de Borealis Supervisory Board. Lid van OMV's Executive Board en OMV Executive Vice President Chemicals & Materials.

Khaled Salmeen

Vice-voorzitter van de Borealis Supervisory Board. Executive Director, Downstream Industry, Marketing & Trading Directorate bij ADNOC.

Bedrijfsachtergronden


OMV Aktiengesellschaft

Met een groepsomzet van 36 miljard euro en een personeelsbestand van om en bij de 22.400 medewerkers in 2021 is OMV een van de grootste beursgenoteerde bedrijven van Oostenrijk. OMV wil de omslag maken van een geïntegreerd olie-, gas- en chemiebedrijf naar een toonaangevende leverancier van innovatieve en duurzame brandstoffen, chemicaliën en materialen. Tegelijk gaat het een wereldwijde hoofdrol spelen in de circulaire economie. Door over te schakelen op koolstofarme activiteiten streeft OMV ernaar om uiterlijk in 2050 voor alle drie de Scopes een netto-nuluitstoot te bereiken.

Binnen Chemicals & Materials is OMV, via zijn dochteronderneming Borealis, een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en circulaire polyolefinenoplossingen én Europees marktleider in basischemicaliën, meststoffen en de recyclage van plastics. Samen met zijn twee grote joint ventures – Borouge (met ADNOC, in de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore) en Baystar™ (met TotalEnergies, in de VS) – levert Borealis producten en diensten aan klanten over de hele wereld.

Voor Refining & Marketing produceert en verkoopt OMV brandstoffen en grondstoffen voor de chemische sector, exploiteert het drie raffinaderijen in Europa en heeft het een belang van 15% in een joint venture voor raffinage in de Verenigde Arabische Emiraten. OMV heeft ongeveer 2.100 tankstations in tien Europese landen. De activiteiten omvatten ook Gas & Power in Oost-Europa, waar het een gasgestookte centrale in Roemenië exploiteert.

Voor Exploration & Production exploreert en produceert OMV olie en gas in de vier kernregio’s van Midden- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika, de Noordzee en Azië-Pacific. De gemiddelde dagelijkse productie in 2021 omvatte de productie van een joint venture in Rusland en bedroeg 486.000 vaten olie-equivalent per dag, met de klemtoon op aardgas (~60%). Sinds 1 maart 2022 zijn de Russische entiteiten niet langer geconsolideerd. Zijn activiteiten omvatten Gas Marketing in West-Europa, waar het ook gasopslagfaciliteiten exploiteert in Oostenrijk en Duitsland.


ADNOC

ADNOC is een toonaangevend gediversifieerd energie- en petrochemieconcern dat volledig in handen is van het emiraat Abu Dhabi. Het doel van ADNOC is de waarde van de enorme koolwaterstofreserves van het emiraat te maximaliseren. Dit door verantwoorde en duurzame exploratie en productie ter ondersteuning van de economische groei en diversificatie van de Verenigde Arabische Emiraten.