June 11, 2024

Vanhoista renkaista uusiksi autonosiksi: Neste, Borealis ja Covestro autoteollisuuden kiertotalouden edistäjinä

  • Yhteistyökumppanit ovat allekirjoittaneet hankesopimuksen
  • Käytöstä poistetut renkaat nesteytetään kemiallisen kierrätyksen avulla ja jalostetaan peruskemikaaleiksi sekä edelleen erittäin puhtaiksi polykarbonaateiksi
  • Kierrätetyn materiaalin osuus osoitetaan massatasemenetelmän mukaisesti
  • Ensimmäisen tuotteet jo saatavilla

Neste, Borealis ja Covestro ovat allekirjoittaneet hankesopimuksen, jonka tarkoituksena on mahdollistaa käytöstä poistettujen renkaiden kierrätys korkealaatuisiksi muoveiksi autoteollisuuden tarpeisiin. Yhteistyön tavoitteena on edistää kiertotaloutta muovien arvoketjuissa ja autoteollisuudessa. Kun renkaat eivät ole enää käyttökuntoisia, ne nesteytetään kemiallisen kierrätyksen avulla ja jalostetaan peruskemikaaleiksi sekä edelleen erittäin puhtaiksi polykarbonaateiksi. Polykarbonaatteja voidaan käyttää erilaisissa autoteollisuuden käyttökohteissa ajovalojen osista jäähdyttimien säleikköihin.

"Kiertotalous edellyttää yhteistyötä, ja tämä yhteistyö kumppaneidemme Nesteen ja Borealiksen kanssa on osoitus käytettävissämme olevista mahdollisuuksista", sanoo Guido Naberfeld, Senior Vice President, Head of Sales and Marketing Development Mobility Covestrosta. "Luomme vaihtoehtoja, jotta vanhoista renkaista voidaan tehdä uusia autonosia. Näin tuemme autoteollisuuden asiakkaitamme ja vastaamme arvoketjussa yhä enemmän esillä olevaan kysymykseen: miten yhdistää kierrätysmateriaalit ja korkean suorituskyvyn tuotteet? Tällaiset hankkeet voivat olla vastaus siihen."

Osana yhteistyötä Neste muuttaa nesteytetyt käytöstä poistetut renkaat korkealaatuiseksi raaka-aineeksi polymeerien ja kemikaalien valmistukseen ja toimittaa sen Borealikselle. Tämän jälkeen Borealis jalostaa Nesteen tuottaman raaka-aineen peruskemikaaleiksi – fenoliksi ja asetoniksi – jotka toimitetaan Covestrolle. Covestro käyttää näitä materiaaleja polykarbonaattien valmistukseen. Kierrätetyn materiaalin osuus osoitetaan ISCC Plus -sertifioinnin massatasemenetelmän mukaisesti aina lopputuotteisiin asti.

Neste Borealis Covestro automotive circularity project infographic EN

Neste Borealis Covestro automotive circularity project infographic EN

Ensimmäiset yhteistyöhön perustuvat tuotteet ovat jo saatavilla, sillä kukin osapuoli on jo valmistanut hankkeessa ensimmäisen erän omaa tuotettaan. Polykarbonaattien lisäksi hankekumppanit voivat harkita myös polyuretaania mahdollisena lopputuotteena, joka voisi päätyä myös auton sisätilojen osiin. Yritykset korostavat, että tällaisten kehitystoimien skaalausmahdollisuudet olisi otettava huomioon, kun asetetaan kunnianhimoisia tavoitteita osana tulevaisuuden EU:n lainsäädäntöä, kuten esim. romuajoneuvoja (”End-of-Life Vehicles”) koskevassa lainsäädännössä.

"Osoitamme arvoketjuyhteistyön tärkeyden, kun luodaan uutta arvoa jätteelle", sanoo Thomas Van De Velde, Borealiksen peruskemikaaliliiketoiminnan johtaja. "Olemme ylpeitä siitä, että Borealis voi yhdessä Nesteen kanssa osallistua tähän hankkeeseen ja tarjota Covestrolle ja sen asiakkaille vastuullisempia ratkaisuja polymeerisovelluksiin."

Kuva: Yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi. Vasemmalta oikealle: Jeroen Verhoeven (Neste), Thomas Van De Velde (Borealis), Guido Naberfeld (Covestro) tähtäävät uusien autonosien valmistamiseen käytöstä poistetuista renkaista.

Kuva: Yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi. Vasemmalta oikealle: Jeroen Verhoeven (Neste), Thomas Van De Velde (Borealis), Guido Naberfeld (Covestro) tähtäävät uusien autonosien valmistamiseen käytöstä poistetuista renkaista. © Covestro

"Tämä hanke voi toimia mallina, kun on kyse autojen muovien kiertotalouden vakiinnuttamisesta", sanoo Jeroen Verhoeven, Nesteen polymeerien ja kemikaalien arvoketjun kehittämisestä vastaava johtaja. "Se osoittaa, miten heikkolaatuisista jätemateriaaleista voidaan valmistaa erittäin korkealaatuisia muoveja. Tämä on hyvä uutinen polymeeri- ja autoteollisuudelle sekä ympäristölle."

Yhteistyötä esitellään Mannheimissa, Saksassa 19.-20. kesäkuuta 2024 pidettävissä PIAE-konferensseissa.

LOPPU

Neste lyhyesti

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) hyödyntää innovatiivista, tieteeseen perustuvaa teknologiaa muuttaakseen jätteitä ja muita raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi ja kierrätysraaka-aineiksi. Yhtiö tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi ja auttaa asiakkaitaan vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 20 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Neste on maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja sekä uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineisiin perustuvien syöttöaineratkaisujen edelläkävijä.

Yhtiön tavoitteena on tehdä Porvoon öljynjalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo. Neste on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä ja aikoo vähentää myymiensä tuotteiden päästöintensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Neste on myös asettanut korkeat tavoitteet luonnon monimuotoisuudelle, ihmisoikeuksille ja toimitusketjulle. Yhtiö on palkittu toistuvasti CDP:n tunnuksilla ja valittu maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalle. Vuonna 2023 Nesteen liikevaihto oli 22,9 miljardia euroa. Lue lisää: neste.fi

Borealis lyhyesti


Borealis on yksi maailman johtavista edistyneiden ja kestävien polyolefiiniratkaisujen toimittajista. Euroopassa Borealis on myös polyolefiinien kierrätyksen innovatiivinen johtaja ja merkittävä peruskemikaalien tuottaja. Hyödynnämme polymeeriasiantuntemustamme ja vuosikymmenten kokemustamme tarjotaksemme arvoa lisääviä, innovatiivisia ja kiertotaloutta tukevia materiaaliratkaisuja keskeisille teollisuudenaloille, muun muassa kuluttajatuotteisiin, energiaan, terveydenhuoltoon, infrastruktuuriin ja liikkumiseen.

Borealiksella on asiakkaita yli 120 maassa, pääkonttori sijaitsee Wienissä, Itävallassa, ja henkilöstömäärä on noin 6 000. Vuonna 2023 tuloksemme oli 216 miljoonaa euroa. Itävaltalainen, kansainvälinen energia, poltto- ja syöttöaine, sekä kemikaalit ja materiaalit -yhtiö OMV omistaa 75 % osakkeistamme. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa (UAE) sijaitseva Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) omistaa loput 25 %.

Luodessamme merkityksellisiä ratkaisuja kestävään elämään perustanamme on sitoutumisemme turvallisuuteen, henkilöstöön, innovaatioihin ja teknologiaan sekä toiminnan erinomaisuuteen. Vauhditamme siirtymistä polyolefiinien kiertotalouteen ja laajennamme maantieteellistä ulottuvuuttamme palvellaksemme paremmin asiakkaitamme kaikkialla maailmassa. Toimintaamme täydentää kaksi tärkeää yhteisyritystä: Borouge (kumppanina ADNOC, pääkonttori Yhdistyneet arabiemiirikunnat); ja Baystar™ (kumppanina TotalEnergies, Yhdysvallat).

www.borealisgroup.com | www.borealiseverminds.com

Covestro in brief


​Covestro is one of the world’s leading manufacturers of high-quality polymer materials and their components. With its innovative products, processes and methods, the company helps enhance sustainability and the quality of life in many areas. Covestro supplies customers around the world in key industries such as mobility, building and living, as well as the electrical and electronics sector. In addition, polymers from Covestro are also used in sectors such as sports and leisure, telecommunications and health, as well as in the chemical industry itself.

​The company is committed to becoming fully circular. In addition, Covestro aims to achieve climate neutrality for its Scope 1 and Scope 2 emissions by 2035, and the Group’s Scope 3 emissions are also set to be climate neutral by 2050. Covestro generated sales of EUR 14.4 billion in fiscal 2023. At the end of 2023, the company had 48 production sites worldwide and employed approximately 17,500 people (calculated as full-time equivalents).

Find more information at the Covestro Homepage.

Ota yhteys

Please contact Neste's media service weekdays from 8.30 a.m. to 4.00 p.m. EE.
Subscribe to Neste's media releases


Neste

Media Service

+358 800 94025

media@neste.com

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com

Covestro

Markus Kleine-Beck, Global Trade Media Relations

+49 173 2320 686

markus.kleine-beck@covestro.com

Yhteistyössä

Neste

Espoo, Finland

Covestro

Leverkusen, Germany