Jatkuvaa työtä hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Heikki Ylinen, kenttätuotantomestari

Borealiksen strategiapapereissa puhutaan suurista teemoista. Vihreästä siirtymästä ja kiertotaloudesta. Hiilineutraaliudesta ja energiansäästöstä. Kenttätuotantomestarina minun ja tiimini vastuulla on, että nuo aiheet muuttuvat paperilla olevista arvokkaista lupauksista vielä arvokkaammiksi käytännön teoiksi täällä Porvoon tuotantolaitoksilla.

Sillä välin, kun uteliaat kollegani innovaatiokeskuksessa ja projektiorganisaatiossa tuossa laitosten naapurissa kehittelevät uusia keinoja hiilidioksidikuorman vähentämiseksi esimerkiksi talteenoton, kierrätyksen tai bioraaka-aineiden kautta, suorin reitti työmme hiilijalanjäljen pienentämiseen on laitosten nykyisen energiatehokkuuden kehittäminen.

4 tapaa parantaa energiatehokkuutta

Niin kuin kaikki muutos, myös energiatehokkuuden parantaminen valtavassa, huipputeknisessä tuotantoyksikössä alkaa peiliin katsomisesta. Mitä voimme tehdä paremmin, säästeliäämmin ja huolellisemmin?

Tuotantolaitoksen arjessa energiatehokkuuteen vaikuttaa neljä tekijää: mahdollisimman nykyaikaiset ja energiatehokkaat laitteet, niiden operoiminen oikein ja ammattitaidolla, tuotantolaitoksen koko polun optimointi mahdollisimman energiatehokkaaksi sekä laitteiston kunnossapidosta huolehtiminen.

Olen ollut Borealiksella eri tehtävissä jo reilut 14 vuotta. Sinä aikana laitteiston modernisointiin on panostettu täällä paljon: todella monia prosesseja on saatu automatisoitua ja digitalisoitua. Automaatti onkin hyvä työkaveri, mutta se tarvitsee ympärilleen joukon skarppeja ihmisiä, jotka loppukädessä varmistavat, että homma toimii.

Huipputarkkaa optimointia

Meidän tiimimme tonttiin kuuluvat muun muassa krakkerin uunit. Yksinkertaisesti sanottuna uuni on hyvin monimutkainen laite, joka pilkkoo hiilivedyn muovin raaka-aineiksi, eli eteeni- ja propeenimolekyyleiksi. Pilkkominen vaatii äärimmäisen korkeaa lämpötilaa.

Teemme porukalla jatkuvasti työtä sen eteen, että palamisprosessissa on juuri optimaalinen määrä happea: ei liikaa, mutta ei liian vähääkään. Olemme onnistuneet parantamaan uunien energiatehokkuutta kehittämällä parempia ja tarkempia mittausmenetelmiä, analyysitekniikoita ja säätötapoja.

Porvoon ja lähiseutujen asukkaat ovat toivottavasti huomanneet optimointityömme tulokset siinä, että tuotantolaitoksen turvasoihtu loimottaa Kilpilahden horisontissa yhä harvemmin ja harvemmin – viiden vuoden välein toteutettavien suurseisokkien alasajo- ja käynnistystoimenpiteitä lukuun ottamatta. Kun laitos toimii tasaisesti ja tehokkaasti, ei synny häiriötilanteita, joissa kaasuja tarvitsisi soihduttaa taivaalle.

Jokainen askel vaikuttaa

Tässä hommassa huomaa, että iso kuva muodostuu pienistä teoista. Jos tavoitetta miettii ylätason strategiakuvan kautta, työn määrä vaikuttaa valtavalta. Mutta käytännössä jokainen säätötoimenpide jokaisessa työvuorossa on askel kohti koko laitoksen hiilijalanjäljen kutistamista.

Arjessa ei aina ehdi miettiä isoa kuvaa, kun on keskittynyt huolehtimaan omasta tontistaan. Siksi on välillä hyvä muistuttaa itselleen, että jokainen vaikuttaa osaltaan ja työ vie kohti näkyvää muutosta.

Blogin kirjoittaja Heikki Ylinen työskentelee kenttätuotantomestarina Porvoon Kilpilahdessa. Heikki on työskennellyt Borealiksella yli 14 vuotta. Hänen ja muiden borealislaisten uteliaisuus vie meitä jatkuvasti eteenpäin kohti entistäkin vastuullisempaa tulevaisuutta.