Locations / Sites

Liiketoiminta-alueet

Polyolefiinit

Borealiksen valmistamia polyolefiinituotteita käytetään monissa tärkeissä muovisovelluksissa, jotka ovat olennainen osa jokapäiväistä elämäämme. Borealis toimii läheisessä yhteistyössä asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa kanssa ja tarjoaa innovatiivisia ja lisäarvoa tuottavia muoviratkaisuja, jotka lisäävät lopputuotteiden turvallisuutta, keveyttä, kustannustehokkuutta ja eri osien yhteensopivuutta. Borealiksen edistykselliset polyolefiinit auttavat säästämään energiaa arvoketjun jokaisessa osassa ja tehostavat luonnonvarojen käyttöä.

Yhteistyössä Borougen kanssa Borealis tarjoaa asiakkaille palveluja ja tuotteita kaikkialla maailmassa. Borouge on Borealiksen ja Abu Dhabi National Oil Companyn (ADNOC) yhteisyritys.

Polyolefiinisovelluksia käytetään lukuisin eri tavoin monissa eri käyttökohteissa. Borealiksella sovellusalueet on jaoteltu seuraavasti; energia, autoteollisuuden tuotteet, kuluttajatuotteet ja putket. Uuden liiketoiminnan kehitysyksikkö tutkii uusia ja mahdollisesti merkittäviä polyolefiinituotteita ja -sovelluksia.

Energia

Borealis on johtava polyolefiinikompaundien toimittaja kaapeliteollisuuden tarpeisiin maailmanlaajuisesti. Borealiksen kehittämät teknologiat ovat mahdollistaneet monia pitkälle kehitettyjä erikoissuur-, suur- ja keskijännitekaapelisovelluksia, puolijohdetuotteita sekä pienjännitteisen energiansiirron ja -jakelun kaapelisovelluksia. Kaapeliteollisuudelle kehitetyt Borlink™-teknologiaan perustuvat edistykselliset innovaatiot tekevät sähköverkoista aiempaa kestävämpiä ja luotettavampia. Ne auttavat myös pienentämään hävikin määrää sekä siirtämään energiaa uudistuvista lähteistä aiempaa tehokkaammin ja pidempiä matkoja.

Borealiksen ainutlaatuiset polymeerien valmistusteknologiat tekevät rakennus- ja autoteollisuudessa käytettävistä kaapeleista entistä turvallisempia sekä parantavat tieto- ja viestintäverkkojen toimivuutta. Borealis on myös johtava polypropeenimateriaaliratkaisujen toimittaja kondensaattorikalvotuotteisiin. Nämä erittäin tiukkojen puhtausvaatimusten mukaisesti valmistettavat materiaalit auttavat saavuttamaan erinomaiset sähkötekniset ominaisuudet. Lisäksi materiaalin tasalaatuisuus mahdollistaa erittäin ohuiden kalvojen valmistamisen.

Autoteollisuuden tuotteet

Borealis on johtava innovatiivisten polyolefiinimuovimateriaalien toimittaja autoteollisuuden teknisiin sovelluksiin. Ajoneuvoissa Borealiksen edistyksellisiä polyolefiinimuovimateriaaleja käytetään monenlaisissa käyttökohteissa ulko- ja sisäosissa sekä moottori- ja tavaratiloissa. Näitä ovat muun muassa puskurit, runkopaneelit, listat, kojelaudat, oviverhoilut, ilmastointi- ja jäähdytysjärjestelmät, ilmanoton imusarjat sekä akkukotelot.

Borealiksen kehittämät teknologiat tarjoavat erinomaisia ratkaisuja korvaamaan perinteisiä materiaaleja, kuten metallia, kumia ja erikoispolymeerejä. Nämä ratkaisut auttavat tekemään rakenteista kevyitä, mikä on tärkeää energiatehokkuuden parantamisessa. Esimerkiksi yhdellä auton puskuriin käytetyllä polypropeenikilolla voidaan vähentää puskurin elinkaaren aikana kahdeksan kiloa hiilidioksidipäästöjä.

Kuluttajilta kerättyä kierrätysmuovia sisältävät muovituotteet vastaavat teollisuuden ja loppukäyttäjien kasvavaan kysyntään laadukkaista materiaaleista, joissa hyödynnetään luonnonvaroja aiempaa paremmin. Kierrätys- ja neitseellisten materiaalien yhdistäminen laadukkaiden ja tasalaatuisten muovien valmistuksessa vähentää resurssien hukkakäyttöä.

Kuluttajatuotteet

Borealis on kuluttajatuotteissa sekä erikoispakkauksissa ja kuiduissa käytettävien ylivertaisten polyolefiinimuovimateriaalien innovatiivinen ja luotettava toimittaja. Yhtiöllä on alalta yli 50 vuoden kokemus.

Kodinkoneista (pesukoneista jääkaappeihin ja ilmastointilaitteisiin) ja pienlaitteista (leivänpaahtimista sähkötyökaluihin) saadaan Borealiksen edistyneiden polypropeeniratkaisujen ansiosta entistä lujempia, mutta silti kevyempiä, sekä aiempaa energiatehokkaampia mutta silti miellyttävän näköisiä. Borealiksen kehittämät ylivertaiset teknologiat mahdollistavat myös edistyneet sovellukset joustopakkauksissa (esim. laminointikalvot, kutistekalvot, pystypussit), jäykissä pakkauksissa (korkit ja sulkimet, pullot, ohutseinäiset ja kuljetuspakkaukset) sekä kuitukankaissa ja teknisissä kuiduissa (suodatusjärjestelmät, hygieniatuotteet, tekniset tekstiilit).

Nämä lisäarvoa tuottavat pakkaus- ja kuituinnovaatiot ovat tärkeitä kuluttaja- ja teollisuustuotteiden laadun ja turvallisuuden varmistamisessa parantaen samalla pakkausten toimivuutta ja käytettävyyttä. Muoviset elintarvikepakkaukset esimerkiksi auttavat suojaamaan ja säilyttämään elintarvikkeen tuoreena maatilalta lautaselle saakka. Pilaantuminen vältetään tehokkaiden täyttöjärjestelmien ja vuotamattomien pakkausten ansiosta. Elintarvikkeet säilyvät tuoreina entistä pidempään, ja hävikkiä syntyy aiempaa vähemmän. Lisäksi kuluttajien ulottuvilla on laaja valikoima käteviä ja houkuttelevia pakkauksia.

Putket

Borealiksella on yli 25 vuoden kokemus edistyneiden polyolefiiniputkistojen luotettavana ja kokeneena materiaalitoimittajana. Yhtiön materiaalit auttavat putkiteollisuutta palvelemaan asiakkaitaan entistä paremmin kaikkialla maailmassa. Borealiksen Borstar®-teknologiaan perustuvia putkia käytetään useissa eri käyttökohteissa: veden ja kaasun jakelussa, viemäröinnissä, kastelussa, rakennusten vesijohto- ja lämmitysputkissa, sekä öljy- ja kaasuteollisuudessa, johon liittyy myös monikerroksiset päällysteratkaisut öljy- ja kaasuputkissa niin maalla kuin merelläkin. Aiempaa kestävämpien ja luotettavampien putkien ansiosta Borealiksen tasoparannuksen tekevät innovaatiot parantavat entisestään putkiverkostojenympäristöystävällisyyttä tekemällä niistä turvallisempia ja tehokkaampia. Ne auttavat pienentämään hävikkiä säästäen samalla energiaa. Borealis on toiminut öljy- ja kaasuteollisuuden polyolefiinien ratkaisutoimittajana ja täyden palvelun talona, josta saa luotettavaa palvelua ja laatua putkiston päästä päähän. Vesi- ja sanitaatiojärjestelmistä saadaan entistä tehokkaampia ja luotettavampia käyttämällä Borealiksen kehittämiä materiaaleja. Perinteisiin materiaaleihin verrattuna nämä uudenaikaiset polyeteenijärjestelmät pienentävät vesihävikin kahdeksasosaan entisestä. Ilman kaivantoa tehtävä asennus pienentää asennuskustannuksia jopa 60 %.

Uuden liiketoiminnan kehitys

Borealiksella on vaikuttavat näytöt lisäarvon luomisesta innovaatioiden avulla. Tiiviillä yhteistyöllä asiakkaiden kanssa kehitetään yhtiön omiin teknologioihin perustuvia innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja terveydenhuollon, plastomeerien ja vaahtomateriaalienalueilla. Globaaleina toimittajina Borealis ja Borouge pystyvät takaamaan toimitusvarmuuden ja antamaan markkinoiden tiukkoihin erityisvaatimuksiin räätälöityä teknistä tukea.

Jatkuvasti laajeneva Bormed-polyolefiinien valikoima terveydenhuollossa tekee lääkinnällisten laitteiden pakkaukset, lääkepakkaukset ja diagnostiset pakkaukset ylivertaiseksi tekniseltä suorituskyvyltään. Plastomeereissä Queo™ on Borealiksen laadukkaiden plastomeeriratkaisujen laajan valikoiman uusin täydennys, jonka avulla yhtiö täyttää tai ylittää tiukimmatkin tiiviys-, joustavuus-, yhteensopivuus- ja työstettävyysvaatimukset. Vaahtomateriaaleissa Borealiksen korkean sulalujuuden (HMS) polypropeenipohjaiset tuotteet täyttävät sekä muovintyöstäjien että kuluttajien moninaiset erityistarpeet pakkaus-, auto- ja rakennusteollisuudessa.

Peruskemikaalit

Peruskemikaalit ovat Borealikselle vankka perusta. Borealis valmistaa monenlaisia peruskemikaaleja, kuten melamiinia, fenolia, asetonia, eteeniä ja propeenia, lukuisilla eri teollisuudenaloilla käytettäväksi. Lisäksi yhtiö valmistaa lannoitteita sekä teknisiä typpituotteita. Borealis on sitoutunut kehittämään kansainvälistä peruskemikaalitoimintaansa yhtiön koko liiketoiminnan vankaksi perustaksi. Siksi Borealis jatkaa tämän kannattavan liiketoiminta-alueen kehittämistä ainutlaatuisia syöttöaine-, logistiikka- ja integrointivahvuuksiaan hyödyntäen.

Borealiksen peruskemikaaliliiketoiminta koostuu kolmesta yksiköstä: hiilivedyt ja energia, melamiini sekä lannoitteet.

Hiilivedyt ja energia

Borealis hankkii perussyöttöaineet, kuten teollisuusbensiinin, butaanin, propaanin ja etaanin öljy- ja kaasuteollisuudesta ja jalostaa nämä sitten olefiiniyksiköissään eteeniksi ja propeeniksi Suomessa, Ruotsissa ja yhteisyritys Borougen kautta Abu Dhabissa. Lisäksi propeenia valmistetaan yhtiön propaanin dehydrogenointilaitoksella Kallossa, Belgiassa. Borealiksen ja Borougen laitosten tarvitsemat syöttöaineet ja olefiinit hankitaan joko omistajilta tai ostetaan markkinoilta. Kansainvälisille markkinoille myydään myös monenlaisia höyrykrakkausprosessin sivutuotteita, kuten pyrolyysibensiiniä ja butadieeniä.

Fenolia, bentseeniä ja kumeenia sekä asetonia valmistetaan Suomessa ja myydään pääasiassa Pohjois-Euroopan liima-, kuitu-, epoksihartsi- ja polykarbonaattiteollisuudelle. Pohjoismaissa ja Baltiassa Borealis on johtava fenolin valmistaja. Fenolia käytetään liimoissa, rakennusmateriaaleissa, matoissa, CD-levyissä, DVD-levyissä, matkapuhelimissa ja kodinkoneissa. Asetonia käytetään yleisesti maalien, akryylien, kuitujen ja lääkkeiden liuottimena. Bentseeni ja kumeeni ovat muiden kemiallisten prosessien syöttöaineita.

Melamiini

Borealis on Euroopan toiseksi suurin korkealaatuisen melamiinin tuottaja. Yhtiö valmistaa melamiinia Linzissä Itävallassa ja Piesteritzissä Saksassa sijaitsevilla tehtaillaan. Maakaasusta valmistettavasta melamiinista on tullut synteettisten hartsien tuotannon tärkeä materiaali maailmanlaajuisesti. Noin 80 % Borealiksen tuottamasta melamiinista menee puulevyteollisuuden tarpeisiin, esimerkiksi puupohjaisten materiaalien koristepinnoituksiin. Melamiini on tärkeä materiaali myös kodin käyttötavaroiden kuten keittiövälineiden valmistuksessa. Sitä käytetään yhtenä ainesosana esimerkiksi kattiloiden ja pannujen kahvojen valmistuksessa.

Lannoitteet

Tehokas ja toimiva lannoitteiden käyttö on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan. Maailman väkiluvun arvioidaan kasvavan nykyisestä 7,2 miljardista yli 9 miljardiin vuoteen 2050 mennessä, jolloin yhä suurempi osa ihmisistä elää tiheästi asutuilla kaupunkialueilla. Kehittyvien maiden tulotason noustessa kulutetaan yhä enemmän lihaa, jolloin on tuotettava entistä enemmän viljaa eläinten rehuksi. Myös biopolttoaineet lisäävät tarvetta kasvattaa satomääriä. Maataloudella on vain rajallisesti tilaa laajentua, joten satomääriä on optimoitava. Ympäristötietoisuus kasvaa samaan aikaan kehittyneissä maissa. Nykyisin koetaan tärkeäksi käyttää lannoitteita, joilla on pieni hiilijalanjälki, ylläpitää terveitä maaympäristöjä ja vähentää peltojen valumia.

Yhtenä Euroopan johtavista lannoitevalmistajista Borealis auttaa tehostamaan maanviljelyä siten, että on mahdollista ruokkia yhä suurempi määrä ihmisiä ja kotieläimiä. Borealis toimittaa vuosittain noin viisi miljoonaa tonnia lannoitteita ja teknisiä typpituotteita Borealis L.A.T. -jakeluverkostonsa kautta. Eri puolilla Eurooppaa on 60 varastoa ja yli 700 000 tonnia varastokapasiteettia. Tämän ansiosta Borealis L.A.T pystyy tarjoamaan laajan lannoitevalikoiman, johon kuuluu typpipohjaisia peruslannoitteita, typpeä (N), fosfaattia (P) ja kaliumia (K) sisältäviä yhdistelmälannoitteita sekä joukko muita teknisiä typpituotteita ammoniakista ja ammoniumnitraateista typpihappo- ja urearatkaisuihin. Yhtiö on ottanut eri puolilla Eurooppaa käyttöön uuden innovatiivisen N-Pilot®-diagnostiikkatyökalun, joka auttaa optimoimaan typpilannoitteiden annostelun.