
Kuten nimikin kertoo, kertakäyttömuovit (SUP) ovat muovituotteita, jotka on suunniteltu kertakäyttöisiksi. Kertakäyttömuovit ovat merkittävä ympäristöongelma. Ne muodostavat noin puolet meriroskasta, jota löytyy Euroopan ranta-alueilta. Kymmenen suurinta kertakäyttömuovien kategoriaa muodostavat 86 % kokonaismäärästä. Suurimman osan kertakäyttömuoviroskasta muodostavat ruoan säilytysastiat, elintarvikkeiden kääreet, juomapullot, korkit ja kannet, muovilautaset, ruokailuvälineet, pillit, sekoittimet, muovikassit ja tupakan tumpit.
Toukokuussa 2015 käyttöön otetun Euroopan muovipussidirektiivin mukaisesti Euroopan parlamentti ja neuvosto julkaisivat direktiivin kertakäyttömuoveista heinäkuussa 2019. Jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään.
Direktiivin tavoitteena on estää tai vähentää tiettyjen muovituotteiden vaikutusta ympäristöön ja ihmisten terveyteen sekä edistää siirtymistä kiertotalouteen. Se keskittyy niihin kymmeneen muovituotteeseen, joita löytyy eniten Euroopan ranta-alueilta, sekä joihinkin huolta aiheuttaviin tuotteisiin, kuten ilmapalloihin ja ilmapallotikkuihin, terveyssiteisiin, tamponeihin, kosteuspyyhkeisiin ja kalastusvälineisiin.
Direktiivissä on määritelty toimenpiteitä, joita kohdistetaan näihin tuotteisiin:
Lisäksi komissio alkoi vuonna 2019 työstämään tarkempia ohjeita ja määritelmiä kertakäyttömuovituotteille, joita tämä koskee. Nyt yksittäisten jäsenvaltioiden tehtävänä on laatia omat lakinsa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.
Muovit ovat liian arvokkaita päätyäkseen ympäristöön ja ne pitäisi käyttää uudelleen tai kierrättää. Tämän vuoksi annamme täyden tukemme hankkeille, joiden tavoitteena on estää muovin muuttuminen jätteeksi ja päätyminen ympäristöön. Tähän sisältyy sitoutumisemme Euroopan strategiaan muoveista kiertotaloudessa, minkä EU hyväksyi vuonna 2018. Tuemme myös periaatteessa aiemman lainsäädännön ja SUP-direktiivin käyttöönottoa.
Uskomme, että merten roskaantumisen estämiseksi on ensisijaisen tärkeää, että kaikki EU:n jäsenvaltiot panevat täytäntöön Euroopassa olemassa olevan lainsäädännön. Tämä tarkoittaa pääasiassa jätehuollon puitedirektiivin, pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin, meristrategiapuitedirektiivin, yhdyskuntajätevesidirektiivin ja kaatopaikkadirektiivin täytäntöönpanoa.
Monet toimenpiteet, joita SUP-direktiivissä ehdotetaan, tukevat olemassa olevaa lainsäädäntöä. Olemme kuitenkin huolestuneita siitä, että jotkin kertakäyttömuovien kielloista voivat johtaa siirtymiseen ympäristön kannalta vähemmän kestäviin tuotteisiin, samalla kun ne tukehduttavat innovointia. On myös välttämätöntä, että jäsenvaltioiden SUP-direktiivin täytäntöönpano varmistaa tavaroiden vapaan liikkuvuuden jatkumisen ja vältämme sisämarkkinoiden pirstoutumisen.
Suhtaudumme myönteisesti Euroopan komission päätökseen kehittää ja julkaista ohjeita, laskentamenetelmiä ja määritelmiä. Tämä auttaa varmistamaan, että SUP-direktiivi voidaan panna käytäntöön tehokkaasti, niin ettei tulkinnalle jää tilaa, päätöksentekoa tukien, välttäen siirtymisen vähemmän ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja taaten tavaroiden vapaan liikkuvuuden EU:n sisällä.
Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi komission pitäisi tuottaa:
Näiden tavoitteiden tukemiseksi tarjoamme asiantuntijaosaamistamme ja konsultointiapua komissiolle, esimerkiksi Circular Plastics Alliance:n sekä seuraavien järjestöjen jäsenyyden kautta: PlasticsEurope, Polyolefin Circular Economy Platform, Plastic Recyclers Europe, CEFLEX ja Europen.
Investoimme innovatiivisiin ratkaisuihin ja työskentelemme koko arvoketjun sekä teollisuuden järjestöjen kanssa tukeaksemme muovien kiertotaloutta ja vähentääksemme kertakäyttömuovien mahdollista joutumista luontoon. Tähän kuuluu kehittämämme 10 ohjesääntöä kierrätettävyyden edistämiseksi “10 Codes of Conduct for Design for Recycling” sekä tuotemerkkien omistajien, muovien työstäjien, muotinvalmistajien ja laitevalmistajien tukeminen heidän käytännön toimeenpanossaan, esimerkiksi uudelleensuunnittelemalla korkkeja ja muotteja kiinnioleville korkeille.
STOP-projektin kautta, jonka lanseerasimme SYSTEMIQ:n kanssa Indonesiassa, Borealis kumppaneineen auttaa olemassa olevien jätehuoltojärjestelmien muokkaamisessa kestävämmiksi, kiertotalouteen perustuviksi ja vuodottomiksi järjestelmiksi. Tämä auttaa estämään muovijätteen pääsyn meriimme. Tutkimme myös kumppanuuksia mahdollistaaksemme tehokkaan uudelleenkäytön järjestelmän, mitä kautta vähennämme kertakäyttömuovituotteita, samoin kuin tuemme suljettuja kierrätysjärjestelmiä.
Katso näkemyksemme merten roskaantumisesta.
Project STOP marks major milestones and expands waste collection services to over 300,000 people
Lue lisää
Major Milestone Achieved: Project STOP Pasuruan Hands Over the Programme to the Local Government
Lue lisää
Neste, Borealis, Uponor, Wastewise Group enable chemical recycling of hard-to-recycle plastic waste into new high-quality plastic pipes
Lue lisää
Borealis Borcycle™ C chemical recycling provides circular solutions for crosslinked polyethylene for the Wire & Cable and Infrastructure sectors
Lue lisää