October 27, 2023

Borealiksen suurseisokki on päättynyt

  • Borealiksen suurseisokki on saatu onnistuneesti päätökseen
  • Seisokissa työskenteli Borealiksen omaan henkilöstöön kuuluvien lisäksi noin 2600 palvelutoimittajan työntekijää
  • Seisokin työtuntien kokonaismäärä oli 800 000, joista 600 000 tuntia tehtiin toteutusaikana

Borealiksen Porvoon toimipaikan elokuussa alkanut suurseisokki on saatu onnistuneesti päätökseen. Elo-lokakuun aikana toteutetussa seisokissa tehtiin huoltotoimenpiteitä sekä lakisääteisiä tarkastuksia Borealiksen olefiiniyksikköön sekä muovitehtaiden polypropeeni-, Borstar®-polyeteeni- ja LD-polyeteenilaitoksiin. Tarkastukset, joita laki edellyttää, tehdään laitoksilla noin viiden vuoden välein. Samalla päivitettiin ja modernisoitiin laitosten teknologiaa tukemaan Borealiksen tavoitetta kestävämmästä tuotannosta. Seisokille asetetut tavoitteet saavutettiin aikataulun ja budjetin osalta. Myös turvallisuustaso onnistuttiin pitämään hyvänä.

”Seisokki on valtava työpanos. Suunnittelu ja valmistelu aloitetaan jo kaksi vuotta etukäteen ja nyt tämän vuoden toteutus on saatu hyvin päätökseen. Haluan esittää kiitoksen kaikille mukana olleille, omalle henkilöstölle sekä palvelutoimittajille, heidän panostuksestaan, sitoutumisestaan ja venymisestään tässä haastavassa projektissa”, toteaa Borealiksen toimitusjohtaja Satu Kosonen-Kaija.

Seisokin aikana työskenneltiin 800 000 työtuntia, joista 600 000 tuntia tehtiin seisokin varsinaisena toteutusaikana. Borealiksen omaan henkilöstöön kuuluvien lisäksi seisokissa työskenteli 350 palvelutoimittajayrityksen kautta noin 2600 työntekijää.

”Turvallisuuskulttuuri oli erittäin hyvällä tasolla seisokin aikana, niin borealislaisten kuin palvelutoimittajien keskuudessa. Turvallisuutta parantavia ajatuksia ja ehdotuksia tuotiin esiin järjestetyillä turvallisuuskierroksilla sekä raportointijärjestelmällä, joten niihin puuttuminen ja korjaaminen nopeallakin aikataululla oli mahdollista”, sanoo Antti Tapio ja jatkaa ”Kaikki seisokista saadut opit ja hyvät käytännöt kerätään talteen ja niiden avulla kehitetään seuraavien seisokkien toteutusta”.

Borealis pahoittelee laitosten pysäytysten ja käynnistysten aiheuttamaa häiriötä

Borealiksen laitosten pysäyttäminen ja käynnistäminen aiheuttivat normaalia suurempaa soihdutusta ja melua, kuten ennakkoon oli tiedotettu. Turvasoihdut ovat tärkeä osa laitosten turvajärjestelmää ja suuri soihdun liekki tarkoittaa joko häiriötilannetta tai ennalta suunniteltua prosessin pysäytystä tai käynnistystä.

Borealiksen laitosten teknologia, erityisesti olefiiniyksikön, on erittäin monimutkainen. Laitosten pysäyttäminen tai käynnistäminen vie useita päiviä, ilman haasteitakin. Olefiiniyksikön käynnistyksessä otetaan tuotannossa tarvittavia hiilivetyjä prosessiin ja ennen kuin hiilivedyt saavuttavat prosessin kaikki laitteet ja vakaat olosuhteet, joudutaan hiilivetyjä osittain polttamaan turvasoihdussa.

Soihdutus näkyy ja kuuluu, mutta siitä ei ole vaaraa teollisuusalueen naapurustolle. ”Haluamme kiittää naapurustoa kärsivällisyydestä sekä esittää pahoittelumme aiheuttamastamme häiriöstä”, sanoo toimitusjohtaja Satu Kosonen-Kaija.

Borealiksen seuraava näin mittava seisokki on ajoitettu vuodelle 2027. Ennen sitä tehdään yksittäisten laitosten huoltoseisokkeja.

Borealis on yksi maailman johtavista edistyneiden ja kestävien polyolefiiniratkaisujen toimittajista. Euroopassa Borealis on myös polyolefiinien kierrätyksen innovatiivinen johtaja ja merkittävä peruskemikaalien tuottaja. Hyödynnämme polymeeriasiantuntemustamme ja vuosikymmenten kokemustamme tarjotaksemme arvoa lisääviä, innovatiivisia ja kiertotaloutta tukevia materiaaliratkaisuja keskeisille teollisuudenaloille, muun muassa kuluttajatuotteisiin, energiaan, terveydenhuoltoon, infrastruktuuriin ja liikkumiseen.

Borealis toimii yli 120 maassa, pääkonttori sijaitsee Wienissä, Itävallassa, ja henkilöstömäärä on noin 6 000. Vuonna 2022 tuloksemme oli 2,1 miljardia euroa. Itävaltalainen, kansainvälinen energia, poltto- ja syöttöaine sekä kemikaalit ja materiaalit -yhtiö OMV omistaa 75 % osakkeistamme. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa (UAE) sijaitseva Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) omistaa loput 25 %.

Luodessamme merkityksellisiä ratkaisuja kestävään elämään perustanamme on sitoutumisemme turvallisuuteen, henkilöstöön, innovaatioihin ja teknologiaan sekä toiminnan erinomaisuuteen. Vauhditamme siirtymistä polyolefiinien kiertotalouteen ja laajennamme maantieteellistä ulottuvuuttamme palvellaksemme paremmin asiakkaitamme kaikkialla maailmassa. Toimintaamme täydentää kaksi tärkeää yhteisyritystä: Borouge (kumppanina ADNOC, pääkonttori Yhdistyneet arabiemiirikunnat); ja Baystar™ (kumppanina TotalEnergies, Yhdysvallat).

www.borealisgroup.com | www.borealiseverminds.com

Get In Touch

Heli Poikonen

Regional Communications Specialist

+358 50 3794 119

heli.poikonen@borealisgroup.com

  • More News & Stories On
  • Local