August 18, 2022

Borealis schrijft de meerderheid van contracten voor de bouw van de PDH-fabriek in Kallo opnieuw uit, na beëindiging van alle contracten met Irem

In het licht van de recente verslaggeving over vermeende wantoestanden en de lopende inspectie door de Belgische autoriteiten van Borealis' aannemer Irem op de werf van de nieuwe PDH-fabriek in Kallo, heeft Borealis besloten om alle contracten met aannemer Irem Groep te beëindigen, nadat de contracten op 27 juli 2022 al werden opgeschort.

  • Opzegging van alle contracten met de Irem Groep, die oorspronkelijk instond voor 80% van de bouwactiviteiten en 80% van de gemiddeld 1200 arbeiders op de werf
  • Als gevolg daarvan kan slechts een klein deel van de bouwwerkzaamheden van dit megaproject worden hervat
  • Extra sociale controles worden ingevoerd om een mogelijk gebrek aan controle door sommige aannemers op naleving van de Belgische arbeidswetgeving te voorkomen

In het licht van de recente verslaggeving over vermeende wantoestanden en de lopende inspectie door de Belgische autoriteiten van Borealis' aannemer Irem op de werf van de nieuwe PDH-fabriek in Kallo, heeft Borealis besloten om alle contracten met aannemer Irem Groep te beëindigen, nadat de contracten op 27 juli 2022 al werden opgeschort.

Voor grote bouwprojecten werkt Borealis samen met gespecialiseerde bouwbedrijven. Irem Groep was verantwoordelijk voor 80% van de resterende bouwwerkzaamheden en voor de meerderheid van de gemiddeld 1200 arbeiders op de PDH-werf in Kallo. De beëindigde contracten voor zowel zeer gespecialiseerde pijpleidings- en mechanische werken als elektrische en instrumentatiewerken, moeten nu opnieuw worden aanbesteed. Dit proces zal een aanzienlijke vertraging veroorzaken voor de voortgang van de bouwwerken.

Borealis heeft de volgende bijkomende sociale controles ingevoerd, om ervoor te zorgen dat de overblijvende aannemers die de werf betreden de Belgische arbeidswetgeving volledig naleven:

  • Elke (onder)aannemer moet vóór aanvang een formele bindende verklaring ondertekenen waarin hij nogmaals formeel bevestigt volledig in orde te zijn met de toepasselijke Belgische arbeids-, sociale zekerheids- en fiscale wetgeving.
  • Elke (onder)aannemer moet Borealis een lijst bezorgen van alle personeelsleden alvorens op de site aan de slag te gaan, en moet bevestigen dat elk individu volledig in overeenstemming is met de toepasselijke Belgische wetgeving inzake arbeid, sociale zekerheid en belastingen alvorens van start te gaan.
  • Alle medewerkers en (onder)aannemers worden proactief ingelicht over het ethisch meldpunt van Borealis en blijven aangemoedigd om er gebruik van te maken. Dit instrument, dat in 2021 werd uitgerold, is toegankelijk voor medewerkers en externen van Borealis en biedt de mogelijkheid om ethische kwesties in 24 talen te melden.

"We nemen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de resterende aannemers op de site volledig in overeenstemming zijn met de Belgische arbeidswetgeving. Als eerste stap hebben we alle contracten met onze aannemer Irem, die verantwoordelijk was voor 80% van de werken op de werf, opgezegd. We hebben ook bijkomende sociale controles ingevoerd die veel verder gaan dan de normen in de sector. Hiermee zullen we elk mogelijk gebrek aan controle door (onder)aannemers die de wetgeving niet naleven kunnen identificeren en aanpakken," aldus Wim De Smet, Borealis Location Leader Kallo.

EINDE

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Borealis Group Communications

Virginia Wieser
Senior Manager, Corporate Communications,
Brand & Reputation
Borealis Communications Belgium

Anne Cornelissen
Expert Communications
T +43 (1) 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)
media@borealisgroup.com
T +32 475 56 02 31 or + 32 11 45 90 66
anne.cornelissen@borealisgroup.com

Downloads

Over Borealis
Borealis is een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen, alsook Europees koploper in het recycleren van polyolefinen. In Europa zijn we marktleider in basischemicaliën en meststoffen. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor belangrijke sectoren zoals consumentenproducten, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en mobiliteit.
We vinden telkens opnieuw uit wat essentieel is voor een duurzaam leven. Daarvoor bouwen we voort op ons engagement voor veiligheid, op onze mensen, innovatie en technologie, en uitmuntende prestaties. We gaan de transformatie naar een circulaire economie van polyolefinen versnellen en breiden geografisch uit om onze klanten over de hele wereld beter van dienst te zijn.

Met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen stellen we momenteel 6.900 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2021 boekten we een totale omzet van 12.342 miljard euro en een nettowinst van 1.396 miljoen euro. Het Oostenrijkse internationale olie- en gasbedrijf OMV heeft 75% van onze aandelen in handen. De overige 25% is in handen van een holdingmaatschappij van Mubadala uit Abu-Dhabi. We leveren diensten en producten aan klanten over de hele wereld via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met Abu Dhabi National Oil Company of ADNOC, gevestigd in de VAE) en Baystar™ (met TotalEnergies, gevestigd in de VS).
www.borealisgroup.com | www.borealiseverminds.com

Over Borealis in België

Borealis heeft drie productievestigingen in België: Kallo, Zwijndrecht en Beringen, evenals een shared service center in Mechelen met in totaal ongeveer 1200 medewerkers:
In Beringen beschikt Borealis over twee polypropyleenfabrieken (PP) en een compoundingfabriek. De belangrijkste toepassingsgebieden die Borealis in Beringen bedient zijn geavanceerde verpakkingen, hygiëne- en elektronische toepassingen en de automobielindustrie.
www.borealisgroup.com/beringen
In Kallo produceert Borealis polypropyleen en opereert er ook een dehydrogenatie-eenheid om propaan om te zetten in propyleen. In 2019 startten de bouwwerken voor een nieuwe propaan dehydrogenatie (PDH) fabriek van wereldformaat in Kallo. Het wordt een van de grootste en meest efficiënte installaties ter wereld.
www.borealisgroup.com/kallo
In Zwijndrecht produceert Borealis ethyleencopolymeren en polyethyleen verdeeld over twee hogedrukreactorlijnen die gebruikt worden voor polyethyleen (PE)-verbindingen voor polyethyleen met lage dichtheid en materiaalbehandelingsfaciliteiten. Het belangrijkste toepassingsgebied is de wire- en cable lindustrie.
www.borealisgroup.com/zwijndrecht
De Borealis Digital Studio werd in 2018 opgericht in de buurt van Brussel als een autonome eenheid binnen het Digitaliseringsprogramma van Borealis en bestaat uit een team van ongeveer 30 digitale professionals. Het is de agile enabler van het bedrijf voor de ontwikkeling van slimme en bewezen bedrijfsoplossingen met toegevoegde waarde op basis van design thinking-principes.
www.borealisdigitalstudio.com

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com