Back to News

EverMinds™ in actie: Close The Loop, het pilootproject van Borealis in België, elimineert wegwerpbekers met behulp van een innovatief dubbel gesloten kringloopsysteem

Borealis verwijdert plastic wegwerpbekers op zijn vier sites in België in het kader van een 'close-the-loop'-pilootproject Het project steunt op de principes van ‘Reduce – Reuse – Recycle’ en vermindert het gebruik van plastic materialen met een factor 20. 1,5 miljoen wegwerpbekers vervangen door 30.000 herbruikbare lichtgewicht bekers, verzameld en gewassen voor hergebruik alvorens ze uiteindelijk gerecycleerd worden De bekers kunnen mechanisch gerecycleerd worden tot hoogwaardig recyclaat dat geschikt is om opnieuw bekers van te maken binnen dit systeem. Zo wordt de recyclagekringloop gesloten.

Borealis heeft een innovatief, nieuw pilootproject gelanceerd om de voordelen van een dubbel gesloten kringloopsysteem voor hergebruik en recyclage te testen. Dit moet de overgang inluiden naar een meer circulaire economie voor plastics, volledig in lijn met zijn EverMinds™-ambitie. Met Close The Loop vervangt Borealis, samen met zijn partners uit de waardeketen, de 1,5 miljoen wegwerpbekers die jaarlijks worden gebruikt in vier van zijn Belgische vestigingen door 30.000 EcoCore®-bekers. In het kader van de missie van Borealis om te ‘verminderen – hergebruiken – recycleren’ verlaagt het pilootproject eerst het gewicht van plastics door deze uiterst lichte bekers te gebruiken. Die worden dan hergebruikt om hun levensduur te maximaliseren, alvorens ze opnieuw te recycleren tot bekers. Dit dubbel gesloten kringloopsysteem is de nieuwste innovatie van Borealis om de circulaire economie voor plastics te stimuleren, zijn toepassingsgebied uit te breiden tot de afvalhiërarchie om te verminderen en hergebruiken, en zijn eigen sites te gebruiken om de voordelen ervan aan te tonen. Dubbel gesloten kringlooprecyclage kan duurzaamheidspraktijken transformeren Veel initiatieven rond hergebruik richten zich vandaag op de consument, bijvoorbeeld de systemen met herbruikbare bekers van grote koffieshopketens. Dergelijke systemen kunnen een relatief lage impact hebben, omdat de consument zelf moet beslissen of hij al dan niet een beker hergebruikt. Binnen bedrijven komen hergebruiksystemen minder vaak voor en wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van plastic bekers voor eenmalig gebruik. Met een dubbele gesloten kringloop wil het pilootproject hergebruiksystemen duurzamer en economisch leefbaarder maken. Door 1,5 miljoen wegwerpbekers te vervangen door 30.000 herbruikbare bekers, die 15 gram per beker wegen, wordt jaarlijks 4,2 ton aan wegwerpplastic bespaard.
Close The Loop, het pilootproject van Borealis, werkt als volgt:
Lichte en duurzame bekers uit EcoCore®-schuim – ontwikkeld om minder materiaal te gebruiken, met snellere cyclustijden om de materiaalkosten, het energieverbruik en de milieu-impact te verlagen – verminderen de hoeveelheid plastic van bij het begin.

Deze bekers, die lokaal worden geproduceerd door Miko Pac, halen al bij twee navullingen per dag een CO2-break-even.

Met behulp van de machines van Miko Coffee Services hergebruiken medewerkers dezelfde beker gedurende de dag, waardoor gemiddeld vier consumpties voor eenmalig gebruik verdwijnen. De bekers worden opgehaald en gewassen door facilitair bedrijf Goodless.

De bekers zijn individueel voorzien van unieke RFID-chips (Radio Frequency Identification), zodat de hergebruikcyclus van elke beker kan worden gevolgd. Dankzij deze digitalisering kan het systeem verder geoptimaliseerd worden, bijvoorbeeld door te analyseren hoeveel bekers er gebruikt zijn en door het aantal in omloop eventueel te verminderen.

Wanneer bekers uit de kringloop voor hergebruik worden gehaald (bijvoorbeeld wegens slijtage of schade), gaan ze over naar de kringloop voor materiaal.

De bekers kunnen dan mechanisch gerecycleerd worden tot een voor voedsel goedgekeurd gerecycleerd materiaal, dat gebruikt kan worden om meer herbruikbare bekers te creëren en zo de kringloop volledig te sluiten. Dit in tegenstelling tot recyclage in een open lus, waarbij materiaal vaak wordt gedowncycled tot een product van mindere kwaliteit.

Bevindingen en lessen uit het pilootproject zullen worden vastgelegd, geregistreerd en gepubliceerd om aan te tonen hoe robuuste hergebruiksystemen kunnen worden ontworpen en opgezet die beter zijn dan plastic voor eenmalig gebruik. Borealis zal zijn klanten en partners uit de waardeketen ondersteunen bij de implementatie van bijkomende gesloten systemen.
“Als toonaangevende producent van polyolefinen hanteert Borealis een 360°-aanpak om de overgang naar een circulaire economie te stimuleren, in lijn met onze EverMinds™-ambitie. Het pilootproject Close The Loop van Borealis staat in het teken van circulariteit en neemt onze principes over: Verminderen – Hergebruiken – Recycleren”, aldus Lucrèce Foufopoulos, Borealis Executive Vice President Polyolefins, Circular Economy Solutions en Innovation & Technology. “Het leven vraagt om vooruitgang. Alleen door de daad bij het woord te voegen kunnen we de hele waardeketen inspireren om samen met ons kringlopen te sluiten. Als industrie is het van cruciaal belang dat we onze verantwoordelijkheid opnemen voor waar plastics terechtkomen. Het dubbel gesloten kringloopsysteem is weer een stap om de hoeveelheid plasticafval te verminderen. Het is zo dat we voortdurend innoveren om duurzamer leven mogelijk te maken.”
Voor meer informatie: www.borealisclosestheloop.com

Downloads
2020 12 01 Borealis Be Cup Reuse Nl Dutch
Media Contact
Anne Cornelissen
Communications Specialist