Back to News

ADNOC och Borealis ingår avtal om att bygga ut och bredda samägd petrokemiska verksamhet i Ruwais

Press Image

  • Upphandling för konstruktion, inköp och uppförande av ny Borstar® polypropen-anläggning inleds under 2017, vilket innebär ytterligare 0,5 miljoner ton per år
  • Företagen går dessutom in i nästa fas av att konstruera och uppföra ett nytt Borouge-komplex
  • Avtalet ingår i ADNOC:s målsättning att öka den petrokemiska produktionen från nuvarande 4,5 miljoner ton per år till 11,4 miljoner ton per år

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) och Borealis har ingått ett ramavtal enligt vilket företagen går vidare med två viktiga projekt, som både breddar ADNOC:s och Borealis petrokemiska nedströmsverksamhet samt ger stöd för att leverera deras strategi för smart tillväxt och partnerskap.

Avtalet signerades av HKH Dr Sultan Ahmed Al Jaber, UAE Minister of State och CEO för ADNOC och Mark Garrett, Borealis Chief Executive.

Tidigare i juli meddelade ADNOC att man utvidgar sin modell för strategiska partnerskap till att omfatta gruppens hela värdekedja samt den mer aktiva ledningen av verksamhetsportföljen. Det nya initiativet bygger på ADNOCs flexibla arbetsmodell och dess 2030 tillväxtstrategi. Den gör det möjligt för ADNOC att öppna upp och maximera betydande värde från hela gruppen, driva tillväxt inom verksamhet och omsättning, optimera resultaten, förbättra teknologiöverföring samt säkra större tillgång på dess produkter inom viktiga tillväxtmarknader.

Enligt ramavtalet går ADNOC och Borealis vidare till stadiet "pre-feed" (projektinitiering och konstruktion) för uppförandet av Borouge 4-komplexet. Det omfattar en kracker i världsklass för blandade råvaror , som ska använda befintliga råvaror som finns i Abu Dhabi och enheter för nedströmsprodukter för både polyolefinprodukter och icke polyolefinprodukter. Det föreslagna Borouge 4-komplexet är planerat att tas i drift omkring 2023 och kommer att integreras med ADNOC:s Takreer-raffinaderi.

Företagen har samtidigt kommit överens om att inleda upphandling av konstruktion, inköp och uppförande (EPC) för ytterligare en poplypropenanläggning (PP5). som baseras på Borealis egenutvecklade Borstarteknologi. Anläggningen, som kommer att integreras med Borouge 3-komplexet, tillför mervärde till det överskott på propen som finns från Takreers nya Propane DeHydrogenation (PDH)-anläggning, med en kapacitet på cirka 0,5 miljoner ton polypropen per år.

HKH Dr Sultan Jaber, CEO för ADNOC, säger: – Vi är fast beslutna att skapa tillväxt nedströms och utvinna mesta möjliga värde ur varje fat olja vi producerar. Dagens överenskommelse med Borealis utgör en viktig milstolpe för två viktiga projekt som ger stöd för vår strategi för smart tillväxt och partnerskap.

- ADNOC är fast beslutet att arbeta med likasinnade partner, som Borealis, eftersom vi levererar på vår 2030-strategi och frigör och skapar långsiktigt och hållbart värde för Förenade Arabemiraten . Borouge 4-komplexet och polypropenanläggningen gör att vi kan utöka dagens petrokemiska produktion till närmare 10 miljoner ton per år, vilket gör att vi kan dra nytta av de möjligheter på marknaden vi har identifierat. Särskilt i Asien, där marknaden för polymerer av högsta kvalitet väntas fördubblas fram till 2040.

Samriskföretaget Borouge upprättades 1998 och produktionen har stegvis ökats genom att det ena efter det andra av Borouge 1-, 2- och 3-komplexen slutförts. Efter den lyckade starten av Borouge 3 under 2016 är dagens produktionskapacitet 4,5 miljoner ton per år.

- ADNOC och Borealis har ett långt och framgångsrikt förflutet av nära samarbete kring Borouge. Idag befäster vi åter vårt långsiktiga engagemang i Borouge och ser fram emot att genom utbyggnaden och breddningen av samriskföretaget Borouge anträda nästa etapp av vår resa, säger Mark Garrett, Borealis Chief Executive.

Mark Garrett fortsätter: - Global efterfrågan på polyolefinprodukter stimuleras av tillväxten i framväxande ekonomier. Både ADNOC och Borealis är fast beslutna att dra fördel av Borealis ledande Borstar-teknologi, en världsledande produktportfölj och en gynnsam geografisk placering på knutpunkten mellan Öst och Väst, för att ta fasta på marknaderna med snabbast tillväxt i Asien.

I ramavtalet identifieras också att ADNOC och Borealis ska granska utbyggnaden av sitt framgångsrika samriskföretaget Borouge efter dess första 30 år.

Genom att bygga upp ny kapacitet i Förenade Arabemiraten säkrar man leveranssäkerhet på lång sikt och ger dessutom Borouge möjlighet att bredda sin produktportfölj och leverera produkter i yttersta framkant. Med Borouge dokumenterat framgångsrika förflutna av tillförlitlig drift, kommer de nya resurserna att ge stöd för Borouges kunders tillväxtambitioner på fordonsindustri- och energimarknaderna, liksom inom branscherna för rör, jordbruksfilm samt styva och böjliga förpackningar.

ADNOC avser att, som en del av sin 2030-strategi, utvidga den petrokemiska produktionen från 4,5 till 11,4 miljoner ton per år fram till 2025

SLUT

För ytterligare information, kontakta:

Borealis:
Virginia Mesicek
External Communications Manager
tel.: +43 1 22 400 722 (Vienna, Austria)
e-mail: virginia.mesicek@borealisgroup.com

ADNOC:
e-mail: media@adnoc.ae

Press Image

Downloads
ADNOC och Borealis ingår avtal om att bygga ut och bredda samägd petrokemiska verksamhet i Ruwais English, Swedish
Press Image
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com

Latest News

Media Release – 05/07/2023

Borealis finalise la vente de ses activités Azote à AGROFERT

Read more

News – 01/09/2022

Borealis PEC-Rhin SAS : Egalité Professionnelle

Read more

News – 18/08/2022

Après la résiliation de tous les contrats avec Irem, Borealis procède à un nouvel appel d'offres pour la majorité des contrats de construction de PDH à Kallo, Belgique

Read more

Media Release – 04/02/2021

Borealis enregistre un solide résultat financier pour 2020 malgré un environnement de marché volatil

Read more

Media Release – 25/11/2020

Fin de la dispersion d’un panache de fumée orangé qui s’est produit sur notre site Borealis de Grandpuits

Read more

Media Release – 04/11/2020

Malgré un environnement de marché difficile, mais en amélioration, Borealis enregistre de solides résultats financiers pour le troisième trimestre

Read more

Media Release – 06/08/2020

Malgré la crise du COVID-19 et des prix du pétrole à la baisse, Borealis enregistre des résultats financiers positifs pour le deuxième trimestre

Read more

Media Release – 25/07/2020

Déclenchement électrique sur le site Borealis à Grand-Quevilly

Read more

Media Release – 25/07/2020

Déclenchement électrique sur le site Borealis à Grand-Quevilly - point de situation de 13h00

Read more