July 16, 2017

ADNOC och Borealis ingår avtal om att bygga ut och bredda samägd petrokemiska verksamhet i Ruwais

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) och Borealis har ingått ett ramavtal enligt vilket företagen går vidare med två viktiga projekt, som både breddar ADNOC:s och Borealis petrokemiska nedströmsverksamhet samt ger stöd för att leverera deras strategi för smart tillväxt och partnerskap.

  • Upphandling för konstruktion, inköp och uppförande av ny Borstar® polypropen-anläggning inleds under 2017, vilket innebär ytterligare 0,5 miljoner ton per år
  • Företagen går dessutom in i nästa fas av att konstruera och uppföra ett nytt Borouge-komplex
  • Avtalet ingår i ADNOC:s målsättning att öka den petrokemiska produktionen från nuvarande 4,5 miljoner ton per år till 11,4 miljoner ton per år

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) och Borealis har ingått ett ramavtal enligt vilket företagen går vidare med två viktiga projekt, som både breddar ADNOC:s och Borealis petrokemiska nedströmsverksamhet samt ger stöd för att leverera deras strategi för smart tillväxt och partnerskap.

Avtalet signerades av HKH Dr Sultan Ahmed Al Jaber, UAE Minister of State och CEO för ADNOC och Mark Garrett, Borealis Chief Executive.

Tidigare i juli meddelade ADNOC att man utvidgar sin modell för strategiska partnerskap till att omfatta gruppens hela värdekedja samt den mer aktiva ledningen av verksamhetsportföljen. Det nya initiativet bygger på ADNOCs flexibla arbetsmodell och dess 2030 tillväxtstrategi. Den gör det möjligt för ADNOC att öppna upp och maximera betydande värde från hela gruppen, driva tillväxt inom verksamhet och omsättning, optimera resultaten, förbättra teknologiöverföring samt säkra större tillgång på dess produkter inom viktiga tillväxtmarknader.

Enligt ramavtalet går ADNOC och Borealis vidare till stadiet "pre-feed" (projektinitiering och konstruktion) för uppförandet av Borouge 4-komplexet. Det omfattar en kracker i världsklass för blandade råvaror , som ska använda befintliga råvaror som finns i Abu Dhabi och enheter för nedströmsprodukter för både polyolefinprodukter och icke polyolefinprodukter. Det föreslagna Borouge 4-komplexet är planerat att tas i drift omkring 2023 och kommer att integreras med ADNOC:s Takreer-raffinaderi.

Företagen har samtidigt kommit överens om att inleda upphandling av konstruktion, inköp och uppförande (EPC) för ytterligare en poplypropenanläggning (PP5). som baseras på Borealis egenutvecklade Borstarteknologi. Anläggningen, som kommer att integreras med Borouge 3-komplexet, tillför mervärde till det överskott på propen som finns från Takreers nya Propane DeHydrogenation (PDH)-anläggning, med en kapacitet på cirka 0,5 miljoner ton polypropen per år.

HKH Dr Sultan Jaber, CEO för ADNOC, säger: – Vi är fast beslutna att skapa tillväxt nedströms och utvinna mesta möjliga värde ur varje fat olja vi producerar. Dagens överenskommelse med Borealis utgör en viktig milstolpe för två viktiga projekt som ger stöd för vår strategi för smart tillväxt och partnerskap.

- ADNOC är fast beslutet att arbeta med likasinnade partner, som Borealis, eftersom vi levererar på vår 2030-strategi och frigör och skapar långsiktigt och hållbart värde för Förenade Arabemiraten . Borouge 4-komplexet och polypropenanläggningen gör att vi kan utöka dagens petrokemiska produktion till närmare 10 miljoner ton per år, vilket gör att vi kan dra nytta av de möjligheter på marknaden vi har identifierat. Särskilt i Asien, där marknaden för polymerer av högsta kvalitet väntas fördubblas fram till 2040.

Samriskföretaget Borouge upprättades 1998 och produktionen har stegvis ökats genom att det ena efter det andra av Borouge 1-, 2- och 3-komplexen slutförts. Efter den lyckade starten av Borouge 3 under 2016 är dagens produktionskapacitet 4,5 miljoner ton per år.

- ADNOC och Borealis har ett långt och framgångsrikt förflutet av nära samarbete kring Borouge. Idag befäster vi åter vårt långsiktiga engagemang i Borouge och ser fram emot att genom utbyggnaden och breddningen av samriskföretaget Borouge anträda nästa etapp av vår resa, säger Mark Garrett, Borealis Chief Executive.

Mark Garrett fortsätter: - Global efterfrågan på polyolefinprodukter stimuleras av tillväxten i framväxande ekonomier. Både ADNOC och Borealis är fast beslutna att dra fördel av Borealis ledande Borstar-teknologi, en världsledande produktportfölj och en gynnsam geografisk placering på knutpunkten mellan Öst och Väst, för att ta fasta på marknaderna med snabbast tillväxt i Asien.

I ramavtalet identifieras också att ADNOC och Borealis ska granska utbyggnaden av sitt framgångsrika samriskföretaget Borouge efter dess första 30 år.

Genom att bygga upp ny kapacitet i Förenade Arabemiraten säkrar man leveranssäkerhet på lång sikt och ger dessutom Borouge möjlighet att bredda sin produktportfölj och leverera produkter i yttersta framkant. Med Borouge dokumenterat framgångsrika förflutna av tillförlitlig drift, kommer de nya resurserna att ge stöd för Borouges kunders tillväxtambitioner på fordonsindustri- och energimarknaderna, liksom inom branscherna för rör, jordbruksfilm samt styva och böjliga förpackningar.

ADNOC avser att, som en del av sin 2030-strategi, utvidga den petrokemiska produktionen från 4,5 till 11,4 miljoner ton per år fram till 2025

SLUT

För ytterligare information, kontakta:

Borealis:
Virginia Mesicek
External Communications Manager
tel.: +43 1 22 400 722 (Vienna, Austria)
e-mail: virginia.mesicek@borealisgroup.com

ADNOC:
e-mail: media@adnoc.ae

Downloads

Om Borealis

Borealis är en ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och gödningsmedel. Med sitt huvudkontor i Wien, Österrike har företaget i nuläget 6.600 anställda och verksamhet i fler än 120 länder. 2016 var omsättningen 7,2 miljarder euro och nettovinsten 1.107 miljoner euro. Mubadala, genom sitt investmentbolag, äger 64% av företaget, där återstående 36% ägs av OMV, ett integrerat, internationellt olje- och gasföretag. Borealis levererar tjänster och produkter till kunder över hela världen i samarbete med Borouge, ett samriskföretag med Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). www.borealisgroup.com

Om ADNOC

ADNOC är en stor, mångskiftande grupp av energi- och petrokemiföretag, som dagligen producerar cirka tre miljoner fat olja och 9,8 miljoner kubikmeter naturgas. Dess integrerade uppströms-, mellanströms- och nedströmsaktiviteter utförs av 16 speciella dotterföretag och samriskföretag. www.adnoc.ae

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com