October 06, 2018

Borealis börjar bygga en ny anläggning för propandehydrering (PDH) i globala skala med kapacitet på 750 000/år i Belgien

Borealis har tagit det slutliga investeringsbeslutet om en ny anläggning för propandehydrering (PDH) i global skala, efter att FEED-studien slutförts i juni 2018. Anläggningen kommer att ligga vid Borealis befintliga produktionsanläggning i Kallo i Belgien.

Borealis, en ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och gödningsmedel, har tagit det slutliga investeringsbeslutet om en ny anläggning för propandehydrering (PDH) i global skala, efter att FEED-studien slutförts i juni 2018. Anläggningen kommer att ligga vid Borealis befintliga produktionsanläggning i Kallo i Belgien.  Planerad driftsättning för den nya anläggningen är första halvan av 2022.

PDH-anläggningen kommer att ha en beräknad produktionskapacitet på 750 000 ton per år, vilket gör den till en av världens största och mest effektiva anläggningar. Borealis anläggning i Kallo har valts ut tack vare sitt goda logistiska läge, sin erfarenhet av produkt och hantering av propen samt synergieffekterna med den befintliga PDH-enheten. Borealis kommer att använda Honeywell UOP:s Oleflex™-teknik i den nya anläggningen. Detta är ett ofta använt, tillförlitligt och hållbar alternativ för produktion av propen för specifika syften. Propen är en av de viktigaste byggstenarna för hela den kemiska industrin där plasten polypropen har starka tillväxtsiffror globalt.

Oiltanking Antwerp Gas Terminal blir den långsiktiga logistikpartnern för hanteringen av propen och råvaran propan och kommer att bygga en ny propanlagringstank på 135 000 m³. Vätet som är en biprodukt i dehydreringsprocessen kommer att säljas till Air Liquide inom ramarna för ett långvarigt avtal. Den godkända investeringen skapar även möjlighet att inkludera effektiv kraftvärme som en del av projektet. Sådan teknik för energieffektivitet kan bidra markant till de flamländska klimat- och energimålen samt till den plan för energieffektivitet som finns i den flamländska regionen. Stödet från kraftvärme kommer även att vara avgörande i det slutliga tekniska konceptet.

”Det nära samarbete vi haft under de senaste åren med våra affärspartner och de olika flamländska och belgiska myndigheterna, inklusive Antwerpens hamn, har varit en avgörande faktor för vårt positiva investeringsbeslut”, säger Thomas Van De Velde, Borealis Vice President of Hydrocarbons & Energy business

”Denna viktiga investering i våra europeiska resurser har fullt stöd för vår strategi att vara en ledande leverantör av innovativa polypropenlösningar och propen till våra kunder i Europa. Vi visar vår vilja att stötta våra kunders tillväxt i Europa och vill stärka vår position som ledande leverantör samtidigt som vi ökar vår integrationsekonomi och leveransstabilitet. Dessutom studerar vi just nu lönsamheten för olika kapacitetsökningar för polypropen baserat på denna ytterligare kapacitet”, säger Alfred Stern, Borealis Chief Executive.

SLUT

Downloads

Borealis är en ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och gödningsmedel. Företaget har sitt huvudkontor i Wien, Österrike, och har i nuläget cirka 6 600 anställda och verksamhet i över 120 länder. 2017 var omsättningen 7,5 miljarder euro och nettovinsten 1 095 miljoner euro. Mubadala äger, genom sitt holdingbolag, 64 % av företaget, där återstående 36 % ägs av OMV, ett internationellt, integrerat olje- och gasföretag med säte i Österrike. Borealis levererar tjänster och produkter till kunder över hela världen i samarbete med Borouge, ett samriskföretag med Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). www.borealisgroup.com

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com