Back to News

Borealis boekt solide financiële prestaties met een nettowinst van 906 miljoen euro voor 2018

Alfred Stern, Borealis CEO

© Borealis

  • Borealis maakt bekend dat het voor heel 2018 een solide financieel resultaat heeft geboekt, met een nettowinst van 906 miljoen euro 
  • Dit resultaat is vooral te danken aan sterke, geïntegreerde polyolefinenmarges en de aanhoudend sterke winstbijdrage van Borouge 
  • Borealis versterkt zijn engagement voor klanten en blijft streven naar duurzame, wereldwijde groei
Belangrijkste cijfers en ratio’s  Q4 2018 Q4 2017 BJ 2018 BJ 2018
Netto-omzet(in miljoen euro)2,0911,8528,3377,564
Totale verkoop*(in miljoen euro)2,5512,1759,9379,069
Nettowinst(in miljoen euro)942479061,095
Vermindering / (vermeerdering)
van de rentende netto schuld
(in miljoen euro)
151335(515)(140)
Hefboomwerking%20 %12 %

* Netto-omzet van Borealis plus pro-rataverkoop van bedrijven geconsolideerd tegen het eigen vermogen

Borealis, een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het vlak van polyolefinen en basischemicaliën, kondigt 94 miljoen euro nettowinst aan voor het vierde kwartaal van 2018, tegenover 247 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van 2017. De resultaten voor het vierde kwartaal geven een zwakker economisch en industrieel klimaat voor de geïntegreerde PO-activiteiten weer. Ook omvatten ze een waardeverminderingslast van 92 miljoen euro voor de meststoffenactiviteiten. Voor heel 2018 boekte het bedrijf 906 miljoen euro nettowinst, tegenover 1.095 miljoen euro in 2017. Het resultaat voor 2018 is terug te voeren op zwakkere geïntegreerde polyolefinenmarges en een betere winstbijdrage van Borouge tegenover 2017. Basischemicaliën droegen minder bij in vergelijking met 2017, doordat de meststoffenactiviteiten zwak bleven.

In het vierde kwartaal daalde de nettoschuld met 151 miljoen euro. Voor heel 2018 steeg de netto schuld met 515 miljoen euro, voornamelijk door het hoge investeringspeil in verband met groeiprojecten en turnarounds, alsook door de uitkering van 700 miljoen euro aan dividenden voor 2017 en 300 miljoen euro aan tussentijdse dividenden voor 2018 aan de aandeelhouders van Borealis. Nadat Borealis in november een BBB+ rating met stabiele vooruitzichten had bekomen van S&P Global Ratings, gaf het voor de eerste keer een bedrijfsobligatie met een rating uit, met een volume van 300 miljoen euro en een looptijd van zeven jaar. Dankzij de kasinstroom als gevolg van het solide bedrijfsresultaat en de dividenden van Borouge bleef Borealis financieel sterk staan, met een hefboomwerking van 20% eind 2018.

Veiligheid 

Voor 2018 rapporteerde Borealis een TRI-frequentie (het totale aantal registreerbare letsels of Total Recordable Injuries) van 1,3 per miljoen werkuren, tegenover een TRI-frequentie van 1,1 in 2017. Een TRI-frequentie van minder dan twee wordt als een prestatie van wereldklasse beschouwd in de sector. De in 2018 genomen stappen om de procesveiligheid te verbeteren en de werkomgeving ongevalvrij te maken, zowel voor medewerkers als voor onderaannemers, leverden onmiddellijk resultaat op in de tweede helft van 2018, waar de TRI-frequentie er weer op vooruit ging. Veiligheid is altijd een topprioriteit bij Borealis. Het managementteam zal initiatieven blijven nemen, samen met alle medewerkers en onderaannemers, om de doelstelling van nul letsels te halen.

Borouge

Borouge begon met de bouw van zijn vijfde polypropyleeninstallatie in de Borouge 3-fabriek in Ruwais. Die zal de polypropyleencapaciteit van Borouge met meer dan 25% doen stijgen tot 2,24 miljoen ton per jaar en zal nieuwe opportuniteiten bieden om de plaatselijke economie een boost te geven. De PP5-installatie zal de totale productiecapaciteit voor polymeren van Borouge met bijna 11% doen stijgen tot 5 miljoen ton per jaar. Ze is dan ook een belangrijke stap om aan de almaar strengere eisen van klanten over de hele wereld te voldoen, vooral op het vlak van huishoudelijke verpakkingen, met folies en voedingsverpakkingen die licht, stijf en transparant zijn en die gebruikt, hergebruikt en gerecycleerd kunnen worden. De PP5-installatie van Borouge, gebaseerd op de gedeponeerde Borstar® technologie van Borealis, wordt de tiende Borstar installatie in Ruwais. 

Borealis versterkt zijn engagement voor klanten en blijft streven naar duurzame, wereldwijde groei

In 2018 versterkte Borealis zijn engagement om de groei van zijn Europese klanten te ondersteunen met de definitieve investeringsbeslissing voor een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) van wereldklasse in het Belgische Kallo (Antwerpen), na de succesvolle afronding van de Front-End Engineering & Design (FEED) studie in juni 2018. Het plan is om de fabriek in de eerste helft van 2022 op te starten met een geplande productiecapaciteit van 750.000 ton per jaar, wat het tot een van de grootste en efficiëntste faciliteiten ter wereld zal maken. De keuze viel op de locatie van Borealis in Kallo vanwege zijn uitstekende logistieke positie, zijn ervaring in de productie en afhandeling van propyleen en de synergiën met de bestaande PDH-installatie.

Borealis nam de definitieve investeringsbeslissing om de capaciteit van zijn PP-fabriek in het Belgische Kallo uit te breiden met 80 kt. Deze extra capaciteit zou medio 2020 beschikbaar moeten zijn. Borealis heeft ook de start van de FEED-fase voor de uitbreiding van zijn PP-fabriek in het Belgische Beringen goedgekeurd. De definitieve investeringsbeslissing rond deze 250-300 kt uitbreiding, wordt eind 2019 verwacht.

Borealis, Total en NOVA Chemicals kondigden de oprichting van hun petrochemische joint venture aan de Amerikaanse Golfkust aan. Het bedrijf, Bayport Polymers LLC (Baystar™) genaamd, is voor 50% in handen van Total en voor 50% van Novealis Holdings LLC, een joint venture van Borealis en NOVA Chemicals. Baystar™ omvat een stoomkraker voor ethaan met een capaciteit van 1 Mt/j die in aanbouw is in Port Arthur, Texas, naast de bestaande polyethyleenfaciliteit van Total in Bayport, Texas, goed voor 400 kt/j. In september 2018 maakte de joint venture ook de definitieve investeringsbeslissing bekend voor de bouw van een Borstar polyethyleeninstallatie met een capaciteit van 625 kt/j in zijn productievestiging in Bayport, Texas. De nieuwe installatie, die in 2021 moet worden opgestart, zal de polyethyleencapaciteit van de site meer dan verdubbelen, tot 1,1 Mt/j. Ze zal Borstar polyethyleen leveren aan klanten op de Noord-Amerikaanse markten. 

Met de volledige overname van het Oostenrijkse plasticrecyclagebedrijf Ecoplast Kunststoffrecycling GmbH (“Ecoplast”) versterkte Borealis zijn engagement voor de recyclage van plastic en de circulaire economie. Ecoplast, gevestigd in het Oostenrijkse Wildon, verwerkt jaarlijks ongeveer 35.000 ton huishoudelijk en industrieel plasticafval na consumptie. Dat wordt verwerkt tot hoogwaardige LDPE- en HDPE-recyclaten die vooral, maar niet uitsluitend, bestemd zijn voor de plasticfoliemarkt. Borealis lanceerde ook zijn nieuwe communicatieplatform EverMinds™, een overkoepelend merk dat speciaal bedoeld is om de circulariteit van plastic zichtbaarder te maken en om een meer circulaire mentaliteit te promoten in de polyolefinensector. Met het EverMinds-platform kan Borealis, samen met zijn partners en klanten uit de waardeketen, concrete actie ondernemen om de principes van de circulaire economie ruimer toe te passen in de sector. Het maakt een diepere samenwerking tussen Borealis en zijn partners mogelijk, zodat innovatieve en duurzame polyolefinenoplossingen kunnen worden ontwikkeld op basis van de circulaire principes van verminderen, hergebruiken, recycleren en ontwerpen met het oog op circulariteit. EverMinds strekt zich ook uit naar baanbrekende bedrijfsprogramma’s zoals Project STOP en naar sectorinitiatieven zoals het Polyolefins Circular Economy Platform (PCEP) en Project CEFLEX.

Vooruitzichten

“Ook in 2018 boekte Borealis solide financiële prestaties. Door de vertraging van de wereldwijde economie en de toenemende geopolitieke spanningen, verwachten we dat de marktomstandigheden in 2019 minder gunstig zullen zijn. Maar dankzij onze focus op klanten, waardecreatie door innovatie en circulariteit is Borealis goed gepositioneerd voor de toekomst. Verbeteringen op het vlak van operationele betrouwbaarheid en een stevig verankerd streven naar commerciële en operationele uitmuntendheid zullen onze prestaties verder optimaliseren. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat het speciale managementteam voor de Fertilizer en Melamine afdeling snel beduidend betere financiële prestaties zal boeken. Daarom verwachten we dat 2019 opnieuw een goed jaar wordt”, aldus Alfred Stern, Borealis Chief Executive. “In 2019 zullen we nog meer waarde creëren voor onze klanten door verder te werken aan onze lopende groeiprojecten, door uit te blinken in onze kernactiviteiten en – last but not least – door verdere stappen te zetten in de richting van een circulaire economie.”

EINDE

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Virginia Mesicek
External Communications Manager
tel.: +43 1 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)
e-mail: virginia.mesicek@borealisgroup.com

Alfred Stern, Borealis CEO

© Borealis

Downloads
Borealis boekt solide financiële prestaties met een nettowinst van 906 miljoen euro voor 2018 English, Dutch
Alfred Stern, Borealis CEO © Borealis
Alfred Stern, Borealis CEO © Borealis
Mark Tonkens, Borealis CFO © Borealis
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com