June 05, 2024

Borealis bouwt compoundinglijn voor polyolefinen op basis van recyclaten in België

  • Borealis is klaar om een semi-commerciële demonstratiecompoundinglijn voor polyolefinen op basis van recyclaten (rPO) te installeren in Beringen, België
  • De ultramoderne lijn maakt gebruik van Borcycle™ M-technologie om mechanisch gerecycleerd afval na consumptie om te zetten in polypropyleen- en polyethyleenmaterialen van hoge kwaliteit
  • EverMinds™ in actie: de investering zal waardevolle operationele ervaring en technologisch inzicht opleveren, waarmee Borealis zijn capaciteit voor mechanische recyclage verder kan opschalen

Borealis kondigt met genoegen de installatie aan van een semi-commerciële demonstratiecompoundinglijn voor polyolefinen op basis van recyclaten (rPO) in Beringen, België. De bouw is gepland in 2024 en naar verwachting zal de lijn in de eerste helft van 2025 volledig operationeel zijn. Met zijn sterke compoundingexpertise en de aanwezigheid van verschillende, lokale, potentiële recyclaatleveranciers, werd de site van Borealis Beringen gekozen om deze hoogtechnologische productielijn op te starten.

De ultramoderne lijn zal gebruikmaken van Borealis’ gepatenteerde Borcycle™ M-technologie om mechanisch gerecycleerd afval na consumptie om te zetten in polypropyleen- en polyethyleenmaterialen (PP en PE) van hoge kwaliteit. De nieuwe lijn zal een breed scala aan recyclaatflakes van zowel PP- als HDPE-afvalbronnen (polyethyleen met hoge dichtheid) verwerken en een uitzonderlijke veelzijdigheid en flexibiliteit bieden.

Het wordt een semi-commerciële demonstratielijn die de kracht toont van de Borcycle M-technologie om mechanisch gerecycleerde producten te produceren die voldoen aan de strenge en gevarieerde eisen van hoogwaardige toepassingen in sectoren als mobiliteit, consumentenproducten, apparaten en energie. Op die manier zal de lijn de klanten van Borealis helpen om gerecycleerde plastics met toegevoegde waarde te integreren in hun productlijnen zonder afbreuk te doen aan de prestaties.

De investering zal de totale capaciteit van Borealis voor de verwerking en compounding van recyclaten uitbreiden. Ook zal het waardevolle operationele ervaring en technologisch inzicht in de verwerking van recyclaten opleveren. Die kennis zal van vitaal belang zijn als Borealis deze transformatieve technologie opschaalt.

Met de opstart van deze semi-commerciële demonstratiecompoundinglijn, engageert Borealis zich opnieuw in België om de transformatie naar een circulaire economie voor plastics te versnellen.

“Wij zijn bijzonder trots om deze nieuwe technologie op onze site in Beringen te mogen realiseren. Deze investering zorgt ervoor, dat wij hier in Limburg ons steentje bijdragen aan de circulaire economie, wat niet enkel een strategische pijler is binnen Borealis, maar ook een volgende stap naar een duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen”, voegt Stefan Caluwe, locatieleider van de site Beringen, eraan toe.

EINDE

Borealis is een van 's werelds grootste leveranciers van geavanceerde en duurzame oplossingen op het gebied van polyolefinen. In Europa is Borealis ook toonaangevend op het gebied van recycling van polyolefinen en een belangrijke producent van basis-chemicaliën. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor belangrijke sectoren zoals consumentenproducten, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en mobiliteit. Met klanten in meer dan 120 landen en een hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk, heeft Borealis ongeveer 6.000 mensen in dienst. In 2023 genereerden we een nettowinst van €216 miljoen. OMV, een geïntegreerd energie-, brandstoffen-, grondstoffen- en chemiebedrijf met hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk, bezit 75% van onze aandelen. Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, bezit de resterende 25%. In België en Nederland hebben we naast het kantoor in Mechelen ook productielocaties in Antwerpen, Beringen, Geleen (NL) en Kallo.

Get In Touch

Jessy Holvoet

+32 495 59 04 55

media.belgium@borealisgroup.com