Back to News

Borealis en Renasci bereiken een exclusieve overeenkomst waardoor Borealis sinds mei 2021 commerciële volumes van chemisch gerecycleerde basischemicaliën en polyolefinen kan aanbieden

Foto: Chemisch gerecycleerde grondstof geleverd door Renasci zal in verschillende Borealis locaties gebruikt worden voor de productie van Borcycle C circulaire polyolefinen en circulaire basischemicaliën.

Foto: © Renasci

  • Borealis verzekert de exclusieve levering van chemisch gerecycleerd eindmateriaal van het Belgische Renasci Oostende Recycling NV, een hoogtechnologisch recyclagecentrum
  • Door Renasci geleverde, chemisch gerecycleerde grondstoffen zullen worden gebruikt voor de productie van circulaire polyolefinen en basischemicaliën uit Borcycle™ C in verschillende locaties van Borealis.
  • EverMinds in actie: Transformationele Borcycle™ C-portfolio gebruikt chemische recyclage om afval op basis van polyolefinen, na consumptie een nieuw leven te geven

Borealis heeft een overeenkomst ondertekend met Renasci Oostende Recycling NV om de volledige productie van chemisch gerecycleerde grondstoffen te kopen uit zijn hoogtechnologisch recyclagecentrum in Oostende, België. Dankzij de verwachte productie van 20 kT per jaar die aan Borealis zal worden geleverd, kan het met deze overeenkomst een van de toonaangevende wereldwijde toeleveranciers van chemisch gerecycleerde basischemicaliën en polyolefinen worden. De portfolio van Borcycle™ C-producten maakt de transformatie van plasticafval tot circulaire, hoogwaardige producten en toepassingen mogelijk.

Overeenkomst helpt te voldoen aan de marktvraag naar chemisch gerecycleerde polyolefinen

Als aanvulling op mechanische recyclage speelt chemische recyclage een belangrijke rol bij het sluiten van de materiaalkringloop voor circulaire plastics. Plastic afvalstromen van lagere kwaliteit kunnen immers chemisch worden gerecycleerd tot kwaliteitsvol materiaal. Producten vervaardigd met chemisch gerecycleerde grondstoffen bieden dezelfde prestaties als producten vervaardigd met fossiele grondstoffen. Dit maakt de productie van hoogwaardige polyolefinentoepassingen mogelijk, waaronder gezondheidszorg- en voedselverpakkingsmaterialen die onderworpen zijn aan strenge kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften en waaraan niet altijd kan worden voldaan met mechanisch gerecycleerde materialen.

De afvalgrondstoffen die in het ISCC PLUS-gecertificeerde recyclingcentrum van Renasci worden verwerkt, zijn voornamelijk afkomstig van gedroogd huishoudelijk afval en bepaalde soorten industrieel afval. In een eerste stap wordt het afval meerdere keren gesorteerd om het meest waardevolle plastic eruit te halen voor mechanische recyclage. De afvalgrondstoffen die niet mechanisch kunnen worden gerecycleerd, worden dan chemisch gerecycleerd; deze chemisch gerecycleerde grondstoffen worden vervolgens verwerkt in de stoomkrakers van Borealis, aanvankelijk in zijn productievestiging in Porvoo, Finland. De recente ISCC PLUS-certificering – de wereldwijde norm voor gecertificeerde gerecycleerde en biobased materialen – van Borealis in Porvoo maakt het mogelijk om op grote schaal hernieuwbare en chemisch gerecycleerde producten te maken.

“Onze overeenkomst met Renasci is een welkome aanvulling op het ReOil®-project voor chemische recyclage van OMV”, aldus Martijn van Koten, Executive Vice President Base Chemicals & Operations bij Borealis. “Het leven vraagt om vooruitgang. We merken een sterke toename van de vraag naar chemisch gerecycleerde producten. Borealis en OMV willen het aanbod van deze meer circulaire basischemicaliën en polyolefinen uitbreiden om onze klanten te helpen hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te halen.”

“In de ware geest van EverMinds versnellen we de circulariteit van plastics door samen te werken”, aldus Lucrèce Foufopoulos, Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Technology en Circular Economy Solutions bij Borealis. “Dankzij de samenwerking met Renasci kunnen we onze klanten en partners vanaf dit kwartaal nieuwe polyolefinen aanbieden uit chemisch gerecycleerd afval na consumptie, in substantiële hoeveelheden. Zo innoveren we voortdurend om duurzamer leven mogelijk te maken en breiden we onze portefeuille uit met een Borcycle C-aanbod.”

“Dankzij deze overeenkomst met Borealis kunnen we de circulaire kringloop voor plastics volledig en echt sluiten”, aldus Kristof Beuren, COO van Renasci. “De uitdaging bestond erin een sluitende oplossing te vinden voor dit soort afval. Daar zijn we samen in geslaagd.”

EINDE

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Borealis Belgium:
Anne Cornelissen
Regional Communications Expert
tel.: 0475 56 02 31
e-mail: Anne.Cornelissen@borealisgroup.com

Renasci:
Bruno Clemens
Business Development Coordinator
tel: +32 (0) 475 29 32 32 (Oostende, België)
e-mail: Bruno.Clemens@renasci.be

Foto: Chemisch gerecycleerde grondstof geleverd door Renasci zal in verschillende Borealis locaties gebruikt worden voor de productie van Borcycle C circulaire polyolefinen en circulaire basischemicaliën.

Foto: © Renasci

Downloads
2021 06 16 Borealis Renasci Offtake Agreement_NL Dutch
Foto: Chemisch gerecycleerde grondstof geleverd door Renasci zal in verschillende Borealis locaties gebruikt worden voor de productie van Borcycle C circulaire polyolefinen en circulaire basischemicaliën. Foto: © Renasci
Media Contact
Anne Cornelissen
Communications Specialist