Back to News

Borealis i Almedalen

Eltillgång och plast som cirkulärt material lyfts som avgörande för omställningen
Dagens industri_Cirkulära kolkällor

Borealis

En vecka fylld av diskussioner, paneler och runda-bords-samtal. Almedalen är Sveriges åsiktsmarknad där beslutsfattare, organisationer och företag samlas.

– Borealis och kemiföretagen i Stenungsund har tidigare kämpat med att vara ganska okända. Så är det inte längre, nu vet man vilka vi är och vad vi står för. För att fortsätta ha den positionen är det viktigt att vara här. Och det är viktigt att vi hörs i debatten, för vi ska spela en betydande roll i de framtida lösningar som måste komma, säger Anders Fröberg, VD Borealis Sverige AB.

För Borealis är det framför allt två stora frågor som är viktiga att lyfta och vara en del under årets Almedalen: Energifrågan och plast som cirkulärt material.

I båda frågorna möts Anders Fröberg, och övriga som är på plats från Borealis i Almedalen, av stort intresse.

– Elfrågan är verkligen på agendan. Alla förstår utmaningen och vi får ett positivt gensvar. De vi möter kan inte lova enskilda beslut, men det är en positiv dialog och alla vill att omställningen ska ske. Då behövs el till Stenungsund och Västsverige, säger Anders Fröberg.

– Elfrågan är akut. I det sammanhanget är företag som vi själva, Preem och Volvobolagen, eniga.

När det kommer till plast som en cirkulär ekonomi, är det viktigt att lyfta materialet på två sätt.

– Vi som plastproducenter måste vara tydliga med de viktiga och positiva värden våra produkter tillför samhället och samtidigt berätta om våra omställningsambitioner, säger Anders Fröberg.

För att vi ska ha en hållbar värld krävs rent vatten, hållbart producerad el som via kablar kan föras över långa sträckor, mat som inte blir dålig. Och där kommer våra produkter in.

– Jag tror att det är viktigt att komma tillbaka till nyttan med våra produkter. Det finns mycket att berätta om vad plast används till.

När det kommer till att sluta cirkeln är självklart kemisk återvinning ett ämne som lyfts mycket. Samtidigt är det viktigt att visa på allt som görs i hela kedjan: Från hur vi hjälper våra kunder att designa sina produkter för återvinning och återanvändning och där i slutänden, inget ska hamna i naturen och helst heller inte eldas upp i energiåtervinning. I första hand ska materialet mekaniskt återvinnas, och det som inte går att återvinna på det sättet, ska kunna kemiskt återvinnas.

Dagens industri_Cirkulära kolkällor

Borealis

Downloads
Dagens industri_Cirkulära kolkällor Borealis
Anders Fröberg Borealis
Media Contact
Maria Bildtmark
Regional Communications Expert

Related News

Media Release – 05/07/2023

Borealis finalise la vente de ses activités Azote à AGROFERT

Read more

Media Release – 05/05/2023

Afin d’améliorer les performances de son site d’Ottmarsheim PEC-Rhin Borealis va procéder à son Grand Arrêt de maintenance

Read more

Media Release – 25/04/2023

COB Trente

Read more

News – 02/03/2023

Borealis Ottmarsheim: Index Egalité Professionnelle

Read more

News – 21/02/2023

Borealis Chimie : Index Egalité Professionnelle

Read more

News – 21/02/2023

Borealis LAT France : Index Egalité Professionnelle

Read more

Media Release – 02/01/2023

Borealis et YILDIRIM annoncent la finalisation de la vente de la participation de Borealis dans Rosier SA à YILFERT Holding dur Groupe YILDIRIM

Read more

Media Release – 03/10/2022

Borealis redémarre le chantier de PDH à Kallo avec Ponticelli comme contractant

Read more

Media Release – 26/09/2022

Borealis et YILDIRIM ont signé un accord contraignant pour que Yildirim acquière la participation de Borealis dans Rosier SA

Read more