En vecka fylld av diskussioner, paneler och runda-bords-samtal. Almedalen är Sveriges åsiktsmarknad där beslutsfattare, organisationer och företag samlas.
– Borealis och kemiföretagen i Stenungsund har tidigare kämpat med att vara ganska okända. Så är det inte längre, nu vet man vilka vi är och vad vi står för. För att fortsätta ha den positionen är det viktigt att vara här. Och det är viktigt att vi hörs i debatten, för vi ska spela en betydande roll i de framtida lösningar som måste komma, säger Anders Fröberg, VD Borealis Sverige AB.
För Borealis är det framför allt två stora frågor som är viktiga att lyfta och vara en del under årets Almedalen: Energifrågan och plast som cirkulärt material.
I båda frågorna möts Anders Fröberg, och övriga som är på plats från Borealis i Almedalen, av stort intresse.
– Elfrågan är verkligen på agendan. Alla förstår utmaningen och vi får ett positivt gensvar. De vi möter kan inte lova enskilda beslut, men det är en positiv dialog och alla vill att omställningen ska ske. Då behövs el till Stenungsund och Västsverige, säger Anders Fröberg.
– Elfrågan är akut. I det sammanhanget är företag som vi själva, Preem och Volvobolagen, eniga.
När det kommer till plast som en cirkulär ekonomi, är det viktigt att lyfta materialet på två sätt.
– Vi som plastproducenter måste vara tydliga med de viktiga och positiva värden våra produkter tillför samhället och samtidigt berätta om våra omställningsambitioner, säger Anders Fröberg.
För att vi ska ha en hållbar värld krävs rent vatten, hållbart producerad el som via kablar kan föras över långa sträckor, mat som inte blir dålig. Och där kommer våra produkter in.
– Jag tror att det är viktigt att komma tillbaka till nyttan med våra produkter. Det finns mycket att berätta om vad plast används till.
När det kommer till att sluta cirkeln är självklart kemisk återvinning ett ämne som lyfts mycket. Samtidigt är det viktigt att visa på allt som görs i hela kedjan: Från hur vi hjälper våra kunder att designa sina produkter för återvinning och återanvändning och där i slutänden, inget ska hamna i naturen och helst heller inte eldas upp i energiåtervinning. I första hand ska materialet mekaniskt återvinnas, och det som inte går att återvinna på det sättet, ska kunna kemiskt återvinnas.