March 31, 2020

Borealis is begonnen met de productie van propyleen (PP) op basis van hernieuwbare grondstoffen in zijn productiefaciliteiten in Kallo en Beringen, België.

‒ EverMinds™ in de praktijk: een nieuwe mijlpaal voor de inspanningen van Borealis om de circulaire economie vooruit te helpen ‒ Productielocaties in Kallo en Beringen krijgen ISCC Plus-certificering ‒ Samenwerking met upstream- en downstream-partners in de waardeketen zoals Neste en Henkel

In zijn productiefaciliteiten in Kallo en Beringen is Borealis begonnen met de productie van polypropyleen (PP) op basis van hernieuwbare grondstoffen geproduceerd door Neste . Dit is de eerste keer dat Borealis op fossiele brandstoffen gebaseerde grondstoffen heeft vervangen in zijn grootschalige commerciële productie van PP. De Belgische fabrieken werden onlangs bekroond door de ISCC-organisatie (International Sustainability and Carbon Certification) met een ISCC Plus-certificering voor hun hernieuwbare PP. Met zijn engagement voor een volgende stap in de circulaire economie zet Borealis zijn EverMinds™-ambities opnieuw kracht bij. Deze baanbrekende onderneming in duurzame productie wordt gedreven in nauwe samenwerking met upstream- en downstream-partners uit de waardeketen, zoals Neste en Henkel. Het sluit ook aan bij de doelstelling van Borealis om ervoor te zorgen dat tegen 2025 100% van zijn consumentenproducten recycleerbaar of herbruikbaar is, of geproduceerd is uit hernieuwbare bronnen.
Samenwerking met de waardeketen in het teken van meer circulariteit Borealis en zijn upstream-partner Neste brengen de sector dichter bij een circulaire economie voor plastics dankzij de productiestart van hernieuwbare PP in december 2019. Na de productie van hernieuwbare propaan met zijn gedeponeerde NEXBTL™-technologie verkoopt Neste de hernieuwbare propaan aan de propaandehydrogenatiefabriek van Borealis in Kallo. Hier wordt het omgezet in hernieuwbaar propyleen en vervolgens in hernieuwbare PP in de fabrieken van Kallo en Beringen.
De recent afgeronde audits door een onafhankelijke derde partij resulteerden in een ISCC Plus-certificering voor het hernieuwbare PP dat in de fabrieken van Kallo en Beringen wordt geproduceerd. Deze certificering omvat de volledige waardeketen en controleert of de gebruikte hernieuwbare grondstoffen 100% hernieuwbaar en duurzaam geproduceerd zijn, inclusief de traceerbaarheid tot de plaats van herkomst.
Downstream-partners uit diverse sectoren zoals de sector voor consumentenverpakkingen, de automotive sector , de gezondheidszorg en de sector voor huishoudelijke toestellen kunnen nu hun producten voor eindgebruik commercialiseren met een kleinere koolstofvoetafdruk op basis van hernieuwbare propyleen en PP, die in de Belgische fabrieken van Borealis worden geproduceerd. Als antwoord op de toenemende vraag werkt Borealis samen met partners uit de waardeketen om de beschikbaarheid uit te breiden. Henkel, wereldmarktleider in de kleefstoffensector en bekend om zijn sterke merken op het gebied van wasmiddelen, schoonmaakproducten en lichaamsverzorging, heeft de waarden van de circulaire economie al omarmd. Met het gebruik van duurzame materialen als centrale pijler van zijn verpakkingsstrategie zet Henkel zich in om samen met zijn partners uit de waardeketen duurzame verpakkingsoplossingen te ontwikkelen. De toevoeging van hernieuwbaar PP-materiaal aan de verpakking van een topmerk van Henkel in de loop van het jaar betekent een nieuwe stap bij zijn inspanningen om het gebruik van nieuwe plastics op basis van fossiele brandstoffen tegen 2025 met 50 procent te verminderen. “De productie van hernieuwbare PP op basis van hernieuwbare grondstoffen voor het eerst in de geschiedenis is een nieuwe concrete stap in de richting van een koolstofarmere toekomst”, aldus Lucrèce Foufopoulos, Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Circular Economy Solutions bij Borealis. “Een nauwe samenwerking met partners als Neste en Henkel, die onze EverMinds™-mentaliteit delen, is essentieel voor een betere toekomst. Circulair denken betekent inspelen op groeimogelijkheden die de transformatie naar een circulaire economie versnellen.”
“Het is fantastisch om voor het eerst in de geschiedenis een propaandehydrogenatiefaciliteit te zien die hernieuwbare propaan gebruikt om fossiele grondstoffen te vervangen. Zo kan Borealis gecertificeerde hernieuwbare polypropyleen volgens een massabalans produceren voor op duurzaamheid gerichte merken zoals Henkel. Dit is een uitzonderlijk voorbeeld van samenwerking in de hele waardeketen die een positieve impact heeft op duurzaamheid in de polymeersector", zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers & Chemicals bij Neste.

Over Borealis EverMinds™
EverMinds, dat in 2018 werd gelanceerd, is een overkoepelend merk dat de brede waaier van activiteiten en initiatieven van Borealis verenigt om plastics meer circulair te maken. Als specifiek platform promoot EverMinds een circulaire mentaliteit bij alle stakeholders van Borealis. Het platform omvat gedeponeerde technologieën van Borealis en gevestigde merken zoals Purpolen™ en Dipolen™. Het maakt een diepere samenwerking tussen Borealis en zijn partners mogelijk, zodat innovatieve en duurzame polyolefinenoplossingen kunnen worden ontwikkeld op basis van het circulaire model van recycleren, hergebruiken en ontwerpen met het oog op circulariteit. EverMinds strekt zich ook uit naar baanbrekende bedrijfsprogramma’s zoals Project STOP en naar sectorinitiatieven zoals het Polyolefins Circular Economy Platform (PCEP) en Project CEFLEX.
Over Borealis
Borealis is een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het vlak van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen. Het stelt momenteel meer dan 6.900 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2019 boekte Borealis een omzet van 8,1 miljard euro en een nettowinst van 872 miljoen euro. Via zijn holdingmaatschappij bezit Mubadala 64% van het bedrijf, terwijl de overige 36% in handen is van het Oostenrijkse OMV, een geïntegreerde, internationale olie- en gasmaatschappij. In samenwerking met Borouge, een joint venture met Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) en met Baystar™, een joint venture met Total en NOVA Chemicals in Texas, VS, levert Borealis diensten en producten aan klanten over de hele wereld. www.borealisgroup.com Over Henkel
Henkel is wereldwijd actief met een evenwichtige en gediversifieerde portefeuille. Dankzij sterke merken, innovaties en technologieën bekleedt het bedrijf met zijn drie businessunits een toonaangevende positie, zowel voor industriële producten als voor consumptiegoederen. Henkel Adhesive Technologies is wereldwijd marktleider op het gebied van kleefstoffen, en dit in alle industriële segmenten wereldwijd. Met zijn afdelingen Laundry & Home Care en Beauty Care bekleedt Henkel wereldwijd een toonaangevende positie in tal van markten en categorieën. Henkel werd in 1876 opgericht en blikt terug op meer dan 140 jaar succes. In 2019 boekte Henkel een omzet van meer dan 20 miljard euro en een aangepaste bedrijfswinst van meer dan 3,2 miljard euro. Henkel stelt wereldwijd meer dan 52.000 mensen tewerk – een gepassioneerd en zeer divers team, verenigd door een sterke bedrijfscultuur, een gemeenschappelijk doel om duurzame waarde te creëren en gedeelde waarden. Als toonaangevend bedrijf op het vlak van duurzaamheid staat Henkel bovenaan in tal van internationale lijsten en rankings De preferente aandelen van Henkel zijn genoteerd in de Duitse beursindex DAX. Meer informatie is te vinden op www.henkel.com.
Over Neste
Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor transport-, bedrijfs- en consumentenbehoeften. Onze brede waaier van hernieuwbare producten stelt onze klanten in staat om de klimaatuitstoot te verminderen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel, geraffineerd uit afval en residu’s, en introduceren hernieuwbare oplossingen ook in de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn ook een technologisch geavanceerd raffinagebedrijf voor hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met alom gewaardeerde expertise, onderzoek en duurzame activiteiten. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro. In 2020 stond Neste op de 3de plaats in de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer: neste.com

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com

  • More News & Stories On
  • Local