Back to News

Borealis ja Fortum solmivat uuden pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen uusiutuvan energian toimittamisesta Suomessa sijaitseviin tuotantolaitoksiin

­
Valokuva: Fortum

  • Uuden PPA-sopimuksen myötä Borealis on entistä lähempänä tavoitettaan kattaa vähintään 50% Euroopan toiminnoissaan tarvittavasta energiasta uusiutuvalla energialla vuoteen 2030 mennessä
  • Uusi tuulipuistohanke vähentää merkittävästi Borealiksen Suomen toimintojen Scope2 -päästöjä
  • Mittava hanke vahvistaa Fortumin asemaa johtavana hiilidioksipäästöttömän sähkön tuottajana Euroopassa

Borealis kuuluu maailman johtaviin edistyneiden ja kiertotalouteen liittyvien polyolefiiniratkaisujen toimittajiin ja on Euroopan markkinajohtaja peruskemikaaleissa ja lannoitteissa. Fortum on energiayhtiö ja Euroopan kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöttömän sähkön tuottaja. Borealis ja Fortum ovat solmineet pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen (PPA) uusiutuvan energian hankkimisesta kahdesta Suomeen rakennettavasta maatuulipuistosta. Tuulipuistot tuottavat vuoden 2024 puolivälistä lähtien kahdeksan vuoden aikana yli 800 gigawattituntia (GWh) uusiutuvaa energiaa Borealiksen Porvoon tuotantolaitoksiin. Sopimuksen laajuuden ja keston ansiosta sekä Borealis että Fortum ovat entistä lähempänä ilmastoneutraaliustavoitteidensa saavuttamista.

Borealis ja Fortum: yhteisenä tavoitteena hiilidioksidipäästöjen vähentäminen

Uusi pitkäaikainen PPA-sopimus kattaa sähkön hankinnan kahdesta maatuulipuistosta, jotka rakennetaan noin 400 kilometriä luoteeseen Borealiksen Porvoon tuotantolaitoksista. Pjelax-Böle ja Kristinestad Norrin tuulipuistoissa on yhteensä 56 tuulivoimalaa, joiden vuotuinen sähköntuotanto on noin 1.1 terawattituntia (TWh). Fortum Oy on molempien tuulipuistojen enemmistöomistaja ja operaattori. Rakentaminen käynnistyi tammikuussa 2022, ja toiminnan ennakoidaan alkavan viimeistään vuoden 2024 puoliväliin mennessä. Borealis on sitoutunut ostamaan noin 10% kahden tuulipuiston kokonaistuotannosta kahdeksan vuoden ajan hankkeen käyttöönotosta vuodesta 2024 lähtien. Tämän PPA-sopimuksen puitteissa toimitettavat yli 800 gigawattituntia uusiutuvaa energiaa vastaavat noin 8.000 suomalaisen kotitalouden keskimääräistä vuotuista sähkökulutusta.

Borealis ja Fortum ovat yhtä mieltä siitä, että teollisuuden hiilestä irtautuminen voidaan saavuttaa vain tekemällä yhteistyötä. Fortum tekee yhteistyötä teollisuus- ja infrastruktuuriasiakkaidensa kanssa kehittääkseen energiantuotantoon älykkäitä, kustannustehokkaita ja kestäviä ratkaisuja. Borealiksen ja Fortumin solmimalla PPA-sopimuksella on merkittävä vaikutus Suomen kemianteollisuudelle, joka pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2045 mennessä. Lisäksi PPA-sopimus on merkittävä virstanpylväs Borealikselle: kun Fortumin uusi hanke valmistuu vuonna 2024, Borealis-konserni saavuttaa 20% tavoitteestaan hankkia vähintään 50% toiminnoissaan käytettävästä sähköstä uusiutuvista energialähteistä vuoteen 2030 mennessä. Tämän PPA-sopimuksen puitteissa tuotettu sähkö vähentää yhtiön Suomen tuotantolaitosten Scope 2 –päästöjä (yhtiön ostaman sähkön tuotannosta johtuvia hiilidioksidipäästöjä) 28.000 tonnia vuodessa tai yhteensä 224 kilotonnia PPA-sopimuksen kahdeksan vuoden keston aikana.

“On hienoa aloittaa vuosi uudella, tärkeällä PPA-sopimuksella. Sopimuksemme Fortumin kanssa on erityisen merkityksellinen, koska sen myötä Borealis saavuttaa tärkeän virstanpylvään, kun 20% toiminnoissamme käytettävästä sähköstä tulee uusiutuvista lähteistä”, toteaa Wolfram Krenn, Borealis-konsernin peruskemikaali- ja tuotantojohtaja. “Olemme sitoutuneet uudistumaan ja luomaan uutta kestävämpää tulevaisuutta varten. Olemme iloisia siitä, että uusi Fortumin kanssa solmittava PPA-sopimus vie meidät yhä lähemmäksi kunnianhimoisten energia- ja ilmastotavoitteidemme saavuttamista ja nopeuttaa askeleitamme kohti kestävämmän sähkön hankintaa.”

“Euroopan kolmanneksi suurimpana hiilidioksidipäästöttömän sähkön tuottajana olemme iloisia siitä, että saamme työskennellä sellaisen kumppanin kanssa, joka on myös sitoutunut tavoittelemaan puhtaampaa maailmaa”, toteaa Fortumin Trading and Asset Optimisation –yksikön johtaja Mats Persson. “Hiilestä irtautuminen Euroopassa edellyttää sitä, että mukana on Borealiksen kaltaisia suuria toimijoita, jotka voivat muuttaa toimialaa tekemällä toiminnastaan entistä energiatehokkaampaa. Me Fortumissa odotamme innolla, että saamme antaa teknisen osaamisemme ja kokemuksemme Borealiksen tueksi tässä tärkeässä energiamuutoksessa.”

”Etsimme jatkuvasti ratkaisuja prosessiemme ja teknologioidemme energiatehokkuuden parantamiseksi ja hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Tavoitteenamme on vähentää toimintamme ympäristö- ja ilmastovaikutuksia ja siten varmistaa kilpailukykymme myös tulevaisuudessa. Tämä pitkäaikainen sähkönostosopimus Fortumin kanssa tukee vahvasti näitä tavoitteita”, toteaa Borealis Polymers Oy:n toimitusjohtaja Salla Roni-Poranen.

Loppu

Median yhteydenotot:
Borealis
Virginia Wieser, Senior Manager, Corporate Communications, Brand & Reputation
+43 1 22 400 772 (Vienna, Austria)
Virginia.Wieser@borealisgroup.com

Borealis Finland
Tiina Paulamäki, viestintäasiantuntija
+358 50 3794 031
tiina.paulamaki@borealisgroup.com

Fortum
Juha Ruokonen, Communications Manager, Trading and Asset Optimisation
+358 400 918 322 (Espoo, Finland)
juha.ruokonen@fortum.com


Borealis

Borealis kuuluu maailman johtaviin edistyneiden ja kiertotalouteen liittyvien polyolefiiniratkaisujen toimittajiin ja on Euroopan markkinajohtaja peruskemikaaleissa, lannoitteissa ja muovin mekaanisessa kierrätyksessä. Polymeeriasiantuntemuksemme ja vuosikymmenten kokemuksemme avulla tarjoamme keskeisille teollisuudenaloille arvoa lisääviä, innovatiivisia ja kiertotaloutta tukevia materiaaliratkaisuja. Uudistumme kohti kestävämpää elämää: vauhditamme siirtymistä kiertotalouteen ja laajennamme maantieteellistä ulottuvuuttamme perustanamme sitoumuksemme turvallisuuteen, ihmisiin ja erinomaisuuteen.
Borealiksen pääkonttori sijaitsee Wienissä, Itävallassa, henkilöstömäärä on 6.900 ja toimintaa on yli 120 maassa. Vuonna 2020 Borealiksen liikevaihto oli 6,8 miljardia euroa ja tulos 589 miljoonaa euroa. Itävaltalainen, kansainvälisesti toimiva öljy- ja kaasuyhtiö OMV omistaa Borealiksesta 75%, ja loput 25% omistaa Abu Dhabissa sijaitseva Mubadala investointiyhtiönsä kautta. Borealis tarjoaa asiakkaille palveluja ja tuotteita kaikkialla maailmassa yhteistyössä kahden yhteisyrityksensä kanssa: Borouge (kumppanina Abu Dhabi National Oil Company eli ADNOC, Yhdistyneet arabiemiirikunnat); ja Baystar™ (kumppanina Total, Yhdysvallat).

Fortum

Fortum on eurooppalainen energiayhtiö, jolla on toimintaa yli 40 maassa. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, kaasua, lämpöä, jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Yhdessä tytäryhtiömme Uniperin kanssa olemme Euroopan kolmanneksi suurin CO2-päästöttömän sähkön tuottaja. Noin 20 000 ammattilaistamme sekä yhteinen, noin 60 miljardin euron taseemme takaavat, että meillä on kokoa, asiantuntemusta ja voimavaroja kasvaa ja viedä energiamurrosta eteenpäin. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä ja Uniperin osake Frankfurtin pörssissä.

Lisätietoa:

www.borealisgroup.com
www.borealiseverminds.com
www.fortum.com

Valokuva: Fortum

Downloads
Borealis ja Fortum solmivat uuden pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen uusiutuvan energian toimittamisesta Suomessa sijaitseviin tuotantolaitoksiin Finnish
Valokuva: Fortum
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com