Back to News

Borealis ledningsgrupp tillkännager utnämningen av Alfred Stern som ny CEO efter den högt uppskattade Mark Garrett som har beslutat att ta ett steg tillbaka

photo: Alfred Stern

© Borealis

Efter mer än 11 år som CEO på Borealis har Mark Garrett beslutat att lämna företaget för att fortsätta sin karriär på annat håll. Borealis Supervisory Board beklagar detta men accepterar hans beslut och värdesätter Mark Garetts unika bidrag till Borealis framgång.

Alfred Stern, Executive Vice President, som för närvarande ansvarar för Polyolefins och Innovation har utsetts till CEO från den 2 juli 2018. Genom denna utnämning visar Supervisory Board sin uppskattning för Alfred Sterns starka bidrag till Borealis framgångar, vilket skapar en grund för Alfred och hans ledningsgrupp för att ta Borealis genom nästa tillväxtperiod. Mark Garrett började på Borealis 2007 och tog då över ett företag som befann sig i sista stadiet av ett framgångsrikt renoverings- och uppbyggnadsprogram i Europa.

Mark Garretts 11 år vid rodret representerar en viktig fas i tillväxten och den geografiska expansionen av företaget med både tredubblade volymer och nettovinst där den senare uppgick till 1,1 miljarder EUR 2017. Under årens lopp har många viktiga projekt genomförts, däribland de mycket framgångsrika Joint Venture-megaprojekten Borouge 2 och Borouge 3 som ledde till att Borouges kapacitet ökade från 0,6 miljoner ton till 4,5 miljoner ton. Garrett betraktar dock Borealis resultat då den global finanskrisen var som djupast som en verklig höjdpunkt där hela västvärldens petrokemiska industri gjorde förluster på flera miljarder dollar, medan Borealis lyckades nå en liten nettovinst på 38 miljoner EUR.

Under 2016/2017 initierade Mark Garrett nästa tillväxtfas för Borealis genom att fylla pipelinen med stora investeringsprojekt som joint venture-projektet med Total och Nova Chemicals i Texas (USA), PDH-anläggningen i Kallo, Belgien samt ytterligare utbyggnad av Borouge.

”Vi har haft turen att få ha Mark Garrett i den här positionen i över tio år då hans ledarskap varit till fördel både för Borealis och andra företag inom Mubadala-koncernen. Mark har gett kontinuitet och stabilitet samtidigt som han byggt en unik och stark företagskultur med motsvarande unika och starka resultat.  Vi accepterar motvilligt hans beslut, men vi förstår det och önskar honom all lycka till i framtiden”, säger H.E. Suhail Mohamed Al Mazrouei, ordförande för Borealis Supervisory Board samt energi- och industriminister i Förenade Arabemiraten.

Supervisory Board utser samtidigt Alfred Stern, Executive Vice President för Polyolefins, till efterträdare. Han har lett en strategiförändring av polyolefinverksamheten för att driva tillväxt med fokus på värdegenerering genom innovation och expansion till nya globala regioner. Denna nya strategi har gett företaget rekordhög lönsamhet. Sedan 2016 har Stern drivit strategiförändringen mot cirkulär ekonomi med fokus på att utveckla lösningar för att avlägsna hinder för ökad återvinning (konstruera för möjlighet till återvinning). Ett stort steg i detta arbete var förvärvet och kapacitetsexpansionen av mtm Plastics i Tyskland 2017, ett företag inom mekanisk plaståtervinning.

Alfred Stern kom till Borealis 2008 som Senior Vice President Innovation & Technology och lämnade då E.I. DuPont de Nemours där han hade flera internationella ledarskapsställningar. Han befordrades till ledningsgruppen för Borealis i juli 2012.

”Vi är stolta över att kunna utse en intern kandidat som Borealis CEO för att garantera en smidig övergång och fortsatt framgång för Borealis”, säger Rainer Seele, vice ordförande för Supervisory Board och CEO för OMV. ”Alfred har satt Borealis polyolefinverksamhet på kartan både vid krävande och gynnsamma marknadsförhållanden och formade nyss den nya strategiska inriktningen mot cirkulär ekonomi och plaståtervinning. Vi ser fram emot ett givande och värdefullt samarbete även i framtiden”.

SLUT

photo: Alfred Stern

© Borealis

Downloads
Borealis ledningsgrupp tillkännager utnämningen av Alfred Stern som ny CEO efter den högt uppskattade Mark Garrett som har beslutat att ta ett steg tillbaka SE English, Swedish
photo: Alfred Stern © Borealis
photo: Mark Garrett © Borealis
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com