Back to News

Borealis levererar plast tillverkad av förnybar råvara till dricksvattenrör i unikt projekt

Vattenledningsprojekt Göteborg

Gamla dricksvattenledningar i Göteborg måste bytas ut. Kretslopp och Vatten i Göteborg genomför ett pionjärprojekt, där man med så lite klimatpåverkan som möjligt ska genomföra ett stort infrastrukturprojekt inom vatten och avlopp. Projektet ska sedan bli mall för resten av landet. Borealis i Stenungsund levererar biocirkulär polyeten, plast tillverkad av förnybar råvara, till de nya ledningarna.


Producerad i Stenungsund

Dricksvattenledningarna under Stjärnbildsgatan och Merkuriusgatan i Bergsjön är från 1966 och ska bytas ut. Det är Pollex, störst i Sverige inom förnyelse, underhåll och utredning av VA-ledningar med schaktfria metoder, som har uppdraget att genomföra installationen som är Sveriges första helt elektrifierade rörspräckningsprojekt. Hallingplast ska tillverka de biocirkulära polyetenrören från Bornewables™, en polyetenråvara producerad av Borealis i Stenungsund av biocirkulärt eten.

– Vi som råvaruproducent tycker det är positivt att slutkunder börjar efterfråga den här typen av produkter. Vi är redo för fler beställningar. Om vi ska kunna ställa om behöver efterfrågan på sådana här projekt att öka, där hela kedjan från producent till slutkund vill göra omställningen, säger Marcus Kierkegaard, platschef på Borealis i Stenungsund.

Infrastrukturprojekt med markant lägre koldioxidavtryck

De robusta rören, tillverkade av förnybar plast, bidrar med markant lägre klimatavtryck och minskad koldioxidmängd i projektet. För att minska transporterna kommer projektet mellanlagra och återanvända jordmassorna från schaktgroparna. Dessutom ska alla maskiner som används drivas av förnybar el. Detta gäller allt från grävmaskiner, lastbilar och paddor som används för att jämna till marken. I de fall det inte är möjligt ska biobränslen, biogas eller HVO användas.

– CO2-avtrycket under vattenledningens livslängd är minimal. Det tack vara att alla delar i projektet genomförs på det mest hållbara sättet, från förnybar råvara i rören, ytterst lite grävarbete, eldrivna maskiner och fåtal transporter. Rörlösningarna från Borealis och Borouge är en väsentlig del i den kedjan, säger John Webster, Global Commercial Director på Borealis.


Fakta

Nya installationer av vattenledningar i Sverige är idag nästan uteslutande polyetenrör. På Borealis i Stenungsund är man Europas ledande tillverkare av den här typen av plastmaterial och dessutom pionjärer inom användandet av förnybara råvaror istället för fossila.

De biocirkulära rören till detta projekt tillverkas av Hallingplast, med produktion i Norge, som är en av Nordens ledande tillverkare av polyeten- och polypropenrör. Deras svenska kontor ligger i Stenungsund.

Rören tillverkas av förnybar polyeten från Borealis anläggning i Stenungsund. Rören är tillverkade av PE100-RC med en skyddande kappa av polypropen, vilket gör dem robusta och lämpliga för alternativa installationsmetoder, som ”no-dig” där installationen sker utan att gräva ett öppet schakt. Polyetenrören, vars egenskaper undviker läckage, till skillnad från konventionella material som kan innebära vattenförluster på mellan 30-50 procent, är designade för en livslängd på över 100 år, vilket också bidrar till låg klimatpåverkan.



SLUT

Kontakter med media:

Borealis Sverige

Maria Bildtmark

Mobil: +46 708 93 22 17

Vattenledningsprojekt Göteborg

Downloads
Vattenledningsprojekt Göteborg
Media Contact
Maria Bildtmark
Regional Communications Expert