March 26, 2018

Borealis och UCC undertecknar gemensamt utvecklingsavtal för att driva polyetenprojekt i global skala, i närvaro av Kazakstans president och kronprinsen av Abu Dhabi

Borealis och United Chemical Company LLP (UCC) har ingått ett gemensamt utvecklingsavtal (JDA) för utveckling av ett polyetenprojekt i global skala, med integrerad etankracker, i Republiken Kazakstan.

Borealis och United Chemical Company LLP (UCC) har ingått ett gemensamt utvecklingsavtal (JDA) för utveckling av ett polyetenprojekt i global skala, med integrerad etankracker, i Republiken Kazakstan.  

Samtidigt undertecknades ett avtal om statligt stöd mellan de båda företagen och Samruk-Kazynas Chief Executive Akhmetzhan Yessimov, samt Republiken Kazakstans regering, representerad av energiminister Kanat Bozumbayev. Dessutom ingicks ett samförståndsavtal (MoU) om samarbete rörande ett polypropenprojekt på 500 kt/år, vilket för närvarande implementeras av Samruk-Kazyna National Welfare Fund och är under uppförande. Avtalen undertecknades vid en ceremoni i Abu Dhabi den 24 mars 2018, av energiministrarna för Kazakstan och Förenade arabemiraten, i närvaro av Kazakstans president Nursultan Nazarbayev och kronprinsen av Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan.  

Därefter undertecknades JDA och MoU även av företagen, representerade av Mark Garrett, Borealis Chief Executive, och av Zhenis Osserbay, UCC Chief Executive.   

Undertecknandet av JDA har föregåtts av en förberedande genomförbarhetsstudie. Nu kommer projektet att gå vidare till genomförbarhetsstudiefasen, som förväntas fortgå till kvartal 1 2019. När genomförbarhetsstudien slutförts och bekräftat de tilltalande projektparametrarna, kommer ett lokalt JV med UCC att upprättas*.  

JDA kommer att omfatta uppförandet av en etankracker och två Borstar® polyetenanläggningar, med sammanlagd kapacitet 1 250 kt/år, med förhandsinvestering i krackern för framtida expansion. Det slutliga investeringsbeslutet för projektet förväntas fattas 2020 och projektstart planeras till 2025.  

Genom detta strategiska partnerskap utforskar Borealis och UCC möjligheterna att tillsammans utveckla polyolefinindustrin i Kazakstan.    

”Projektet är väl i linje med landets strategi att utveckla sin petrokemiska industri och skulle fungera som en stark bas för att etablera Kazakstan på den globala polyolefinmarknaden”, sade Samruk-Kazynas Chief Executive Akhmetzhan Yessimov.
 
”Det här projektet skulle avsevärt stärka Borealis position på marknaderna i OSS – nära vår hemmamarknad, med tillväxt större än för den globala ekonomin, och avsevärd potential för utveckling av avancerad PE-verksamhet, baserad på vår Borstar-teknik,”, sade Borealis Chief Executive Mark Garrett.  

”En polyetenanläggning av den här storleken skulle vara ett signifikant steg framåt för att säkerställa att den petrokemiska industrin långsiktigt och hållbart genererar värde för Kazakstan”, sade Zhenis Osserbay, UCC:s Chief Executive. ”Vi ser fram mot att fortsätta vårt samarbete med Borealis för att utveckla denna möjlighet.”
 
* Beroende på myndighetsgodkännanden
 
SLUT

För mer information, vänligen kontakta:

Borealis:
Virginia Mesicek
External Communications Manager
tel.: +43 (0)1 22 400 722 (Wien, Österrike)
e-post: virginia.mesicek@borealisgroup.com

UCC:
Askar Zhusupov
External Communications
Tel.: +7 7172 73 71 27
e-post: zhusupov@ucc.com.kz

Downloads

Om Borealis
Borealis är en ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och gödningsmedel. Företaget har sitt huvudkontor i Wien, Österrike, och har i nuläget cirka 6 600 anställda och verksamhet i över 120 länder. 2017 var omsättningen 7,5 miljarder euro och nettovinsten 1 095 miljoner euro. International Petroleum Investment Company (IPIC) i Abu Dhabi äger 64 % av koncernen, där återstående 36 % ägs av OMV, ett internationellt, integrerat olje- och gasföretag med säte i Österrike. Borealis levererar tjänster och produkter till kunder över hela världen i samarbete med Borouge, ett samriskföretag med Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). www.borealisgroup.com
 

Om UCC
United Chemical Company LLP etablerades 2009, efter beslut av styrelsen för National Welfare Fund Samruk-Kazyna JSC den 28 november 2008. Beslutet fattades efter begäran från Republiken Kazakstans (RK) president vid det utvidgade regeringsmötet i RK den 13 oktober 2008, vilket ägnades åt ”etablerandet av ett företag speciellt för att hantera projekt inom kemikalieindustrin”. 
 
UCC LLP är nu operatör för utveckling av Kazakstans petrokemiska industri. Organisationen säkerställer diversifiering och modernisering av den petrokemiska och kemiska sektorn och främjar hållbar utveckling genom att locka investeringar och genom att stöda små och medelstora företag. www.ucc.com.kz

Borstar är ett registrerat varumärke som tillhör Borealiskoncernen.

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com