Elever runt om i Sverige får göra experiment om plaståtervinning och även titta på filmen med Alma Pira-Edman, projektansvarig för studien som nu pågår i Stenungsund kring Kemisk plaståtervinningsanläggning. Temat är C som i cirkulariet och i den lärarhandledning som följer med materialpaketen finns information om hur plast kan återvinnas, både på mekanisk väg och med nya kemiska metoder.
Budskapet är att det går att skapa cirkulära flöden för plast. I lärarhandledningen lyfts också att kemiindustrin, till skillnad från till exempel stålindustrin, är beroende av molekyler rika på grundämnet kol (C på kemispråk). All plast är uppbyggd av långa kolvätekedjor och de flesta kemikalier och material som vi behöver innehåller kol.
Genom Kemins Dag hoppas IKEM att fler elever att se kemi som ett spännande och roligt ämne. Målet är även att de ska få en ökad kunskap om plast- och kemiindustrin, att de ska förstå att det är en framtidsbransch där man kan vara med och lösa klimatutmaningen och andra samhällsproblem.
Årets Kemins Dag genomförs den 21 oktober av ungefär 110 000 barn på lite mer än 1 000 skolor runt om i Sverige. Därmed är det Sveriges största kemiexperiment.
Kemins Dag har genomförts i sin nuvarande form med materialpaket i ungefär 20 år. Kemins Dag riktar sig till barn på mellanstadiet, men genomförs även på några högstadie- och gymnasieskolor. Dessutom arrangerar flera science centers speciella Kemins Dags-aktiviteter. Arrangörer är IKEM – Innovations- och kemiindustrierna, Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och Kemisamfundet.
Här kan du titta på filmen med Alma Pira-Edman från Borealis, när hon förklarar hur kemisk återvinning går till https://www.youtube.com/watch?v=vLnGREa1DQA
Läs mer om Kemins Dag på www.keminsdag.se