Back to News

SPIRIT-ohjelman GreenAro-projekti tavoittelee uusia vihreitä tuotantoreittejä tärkeille aromaattisille peruskemikaaleille

Borealiksen fenoli- ja aromaattituotantoa Porvoon Kilpilahdessa.

Borealis

Borealis on mukana SPIRIT-ohjelman kautta tänä keväänä käynnistyneessä VTT:n koordinoimassa GreenAro-projektissa, jossa kehitetään uusiutuvista raaka-aineista kestäviä tuotantoreittejä aromaattisille peruskemikaaleille, joita tarvitaan suuria määriä erilaisten tuotteiden, kuten liimojen, maalien ja muovien valmistuksessa. Painopiste on bentseenin, tolueenin ja ksyleenin (BTX) aromaateissa, joita tuotetaan tällä hetkellä suuria määriä öljynjalostamoissa ja petrokemian tehtaissa fossiilisista raaka-aineista. Hankkeessa BTX-aromaatteja valmistetaan kahdesta uusiutuvasta raaka-aineesta: pyrolyysibioöljyistä ja biodieseltuotannon jäteglyserolista. Tutkimuksen painopiste on tehokkaiden ja kestävien katalyyttisten prosessien kehittämisessä.

”Borealiksen Porvoon tuotantojen fenoli- ja aromaattiyksikkö on meille strategisesti tärkeä ja muutos kohti kestävämpää tuotantoa on alkanut. SPIRIT-ohjelmamme tavoitteena on korvata fossiiliset hiilivetyraaka-aineet uusiutuvilla tai kierrätetyillä lähteillä. GreenAro-projekti laajentaa tätä tavoitetta olefiineista ja polyolefiineista myös aromaattisiin tuotteisiin", kertoo Ismo Savallampi, joka edustaa Borealista hankeen ohjausryhmässä.

Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa ovat Borealiksen ja VTT:n lisäksi mukana Aalto-yliopisto, Åbo Akademi, Green Fuel Nordic, Neste, Prefere Resins ja Valmet.

Lisätietoja:

VTT:n tiedote.

SPIRIT-ohjelman verkkosivuilla julkaistu uutinen.

Borealiksen fenoli- ja aromaattituotantoa Porvoon Kilpilahdessa.

Borealis

Downloads
Borealiksen fenoli- ja aromaattituotantoa Porvoon Kilpilahdessa. Borealis
Media Contact
Heli Poikonen
Regional Communications Specialist