Back to News

SPIRIT-ohjelman MSWPlast-hankkeessa suoritettiin onnistuneesti ensimmäinen teollisen mittakaavan sekajätteen lajittelukoe

Muovin erottelua sekajätteestä Remeolla.

© Remeo Group Oy

MSWPlast-yhteistutkimushankkeessa saavutettiin syyskuussa merkittävä virstanpylväs, kun yli 500 tonnia sekajätettä lajiteltiin Remeolla. Lajittelukoe oli ensimmäinen laatuaan teollisessa mittakaavassa Suomessa ja se tarjoaa arvokasta tietoa tutkimusprojektille. Hankkeen tavoitteena on kehittää innovatiivisia ratkaisuja muovien erottamiseksi ja kierrättämiseksi sekajätteestä, sekä arvioida muovijätteen laatua ja arvoa. Seuraavaksi vuorossa on lajiteltujen materiaalien kierrätettävyyden arviointi.

Borealiksen muovien kiertotalouden päällikkö Jaakko Tuomainen korostaa sekajätteen raaka-ainepotentiaalia: ”Nykyiset erilliskeräysmäärät eivät välttämättä riitä Suomelle tulevien kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi. Siksi sekajätteestä kerätyt muovijakeet voivat toimia täydentävänä muovijätteen lähteenä, jotta muovien kierrätysmääriä voidaan nostaa.”

Lue lajittelukokeesta lisää SPIRIT-ohjelman verkkosivuilla julkaistusta artikkelista.

Kaksivuotinen Business Finlandin rahoittama yhteistutkimushanke MSWPlast alkoi tammikuussa 2023 ja jatkuu vuoden 2024 loppuun. Hanketta koordinoi VTT, tutkimuskumppanina SYKE ja teollisuuskumppaneina Borealis, Remeo ja Vantaan Energia. Projekti on osa Borealiksen johtamaa SPIRIT-ekosysteemiä. MSWPlastin odotetaan lisäävän tietämystä sekajätteen muovien kierrätettävyydestä Suomessa. Siinä pyritään luomaan tekninen konsepti sekajätteen käsittelyyn, sekä järjestelmällinen konsepti jälkilajittelun tuomiseksi olemassa oleviin kierrätyksen arvoketjuihin.

Muovin erottelua sekajätteestä Remeolla.

© Remeo Group Oy

Downloads
Muovin erottelua sekajätteestä Remeolla. © Remeo Group Oy