May 21, 2025

Strandstädarna arbetar för en skräpfri kust

Borealis och Raniplast sponsrar Västkuststiftelsen med speciella säckar för strandstädning, som Västkuststiftelsen i sin tur delar ut till de olika strandstädarföreningarna längst med kusten. De gör en viktig insats för att hålla Västkustens stränder rena från skräp.

Föreningen Strandstädarna bildades 2011 och är en ideell organisation som har samlat engagerade personer längst med Bohuskusten för att samordna lokala städaktiviteter. Målet är att tillsammans med allmänhet, andra ideella organisationer, näringslivet och kommunerna längst med Bohuskusten, skapa en skräpfri kust.

Alma Pira Edman är ingenjör och har arbetat på Borealis sedan 2014. Hon utbildade sig till Civilingenjör i kemiteknik på Chalmers. Sedan hon började på Borealis har hennes största drivkraft varit att vara med och förändra kemibranschen och skapa en hållbar och cirkulär ekonomi kring plast.

– Min dröm är att det inte ska finnas någon plast i våra hav när jag går i pension. Man kanske kan tycka att det låter naivt, men om vi inte tror att det är möjligt och strävar efter att uppnå det, kommer det aldrig hända.

-När vi jobbar tillsammans känns allt möjligt och mycket roligare. Till förra födelsedagen, önskade jag mig därför att vi tillsammans, med familj, goa kollegor och vänner, skulle göra en insats som kunde ta oss en liten bit på vägen. Sagt och gjort, förra året städade vi Härön utanför Tjörn. Var och en kanske vi plockade en soppåse med skräp, men tillsammans fyllde vi en hel släpkärra. Så tillsammans gör vi skillnad.

– Mängden plast som läcker ut i världens hav är enorma. I Sverige har vi ett bra system som tar hand om våra sopor, men ändå drabbas Bohusläns kust kraftigt eftersom avfall färdas med strömmar och vindar. Det skadar vårt djurliv och smutsar ner vår fantastiskt vackra kust, säger hon.

– Just då är det svårt att förklara för sina barn - varför man jobbar på ett av världens största plastproducerande företag. Att berätta att vi på Borealis jobbar för att skapa cirkulära affärskedjor, och våra produkter är en möjliggörare för omställningen i samhället, blir lite för abstrakt för dem. Det handlar inte om vad man säger, utan om vad man gör. Därför är det viktigt att visa i handling, att plocka upp skräp, att sortera, återvinna och visa att vi bryr oss, i stort och smått. Det är något de kan förstå.


Strandstädarna har flera olika lokala grupper, en av dem utgår ifrån Skärhamn på Tjörn. Den 15 maj mönstrade Alma med vänner på Strandstädarnas gamla smuggelbåt från Karibien (-den historien får ni inte missa, den ingår när ni mönstrar på i Skärhamn). Besättningen denna dag är Bertil Widén, Barbro Knutsson, Per Edsund och Anders Johansson, fyra Strandstädarhjältar som varit aktiva i föreningen i många år.

I år städades Söskär. Strandstädarnas båt lastades full även denna gång; 10 meter tross, en mängd plastbackar och plastdunkar, säckvis med stumpar av tampar och fiskelinor, flaskor, korkar, burkar och engångsartiklar. Och en brandslang. Ändå är detta bara en bråkdel av allt skräp som flyter runt längst Bohusläns kust. Men som Bertil Widén, skeppare på dagens tur till Söskär säger:

– Alla insatser räknas, alla insatser spelar roll. Vi måste fortsätta kämpa tillsammans, vi från vårt håll och företag, beslutsfattare och andra organisationer, från sitt håll och med sina verktyg. Vi får inte ge upp.


Strandstädarna är en organisation vi verkligen vill uppmärksammadu kanske vill följa med och strandstäda? Eller så kanske du gör en insats redan idag, men behöver hjälp med insamlat skräp eller var du ska lämna det? Strandstädarna finns längst med hela Bohuskusten. Här hittar du information och kontaktinformation till dem: Strandstädarna i Bohuslän


Några reflektioner från gruppen som städade på Söskär i år

Alma Pira Edman, Borealis: För mig är det här det absolut bästa sättet att fira sin födelsedag och den finaste present man kan få – att fler ambassadörer sprider ordet, kavlar upp armarna och engagerar sig, eftersom denna resa är omöjlig att göra ensam. Även om vår insats idag kan ses som ”en fis i rymden”, så har vi ändå gjort något - och det känns ändå gott i själen. Och mitt mål är fortfarande detsamma – ingen plast i våra hav.

Julia Andreassen, Bertlings: Jag kunde helt enkelt inte låta bli att följa med. Det är något tillfredsställande med att se en strand bli ren. Det är lite som att dammsuga, fast med havsutsikt och träningsvärk efter. Jag älskar havet, men inte när det är fullt av gamla repstumpar, fiskelådor och annat skräp som inte hör hemma där. En liten handling för något mycket större - och att göra det tillsammans ger både energi och hopp.

Amanda Nordqvist Mellander, Borealis: Strandstädarna gör en hjälteinsats och att få vara med dem ut i skärgården och hjälpa till en dag kändes verkligen som en förmån! Det fanns en hel del skräp på sina ställen och det gör ju att det känns väldigt viktigt att få vara med att göra något åt det! Att komma ut i naturen tillsammans med kollegorna och känna att man gör något bra tillsammans ger också mycket energi. Jag kan verkligen rekommendera att följa med strandstädarna, men framför allt vill jag säga: kom ihåg att slänga saker på rätt plats, så vi kan fortsätta njuta av vår vackra natur!

Marie-Louise Johansson, Borealis: Jag tycker det är viktigt att medverka för att ta hand om och vårda vår fantastiska närmiljö med havet och öarna. Jag tycker också det är viktigt att förstå omfattningen av nedskräpningen och vilken typ av plast som man hittar vid strandstädningen längs kusten.

Nathalie Karlsson, Borealis: Plast hör inte hemma i naturen, på ett eller annat sätt så bidrar vi alla till nedskräpningen som har skett och sker. Så för mig känns det viktigt att göra en insats inte bara för min egen del utan för kommande generationer. Något som jag lärde mig av Strandstädarna är att man själv kan samla ihop skräp, lämna säcken kvar på stranden och rapportera in platsen till strandstädarna så kommer de och hämtar soporna, så smidigt!

Tomas Andersson, Perstorp: För mig handlar detta om ”walk the talk”, plasten som ligger ute i naturen kommer ligga kvar i många generationer framåt om vi inte hjälps åt att plock upp den, och det känns inte rimligt att begära att våra barn och barnbarn skall ta hand om de problem som vi har skapat. Jag blev samtidigt väldigt glad och motiverad när de mer rutinerade strandstädarna berättar att dom för varje år ser att mängden skräp som plockas upp minskar. Så med kunskap och regleringar så kommer vi kunna rätta till problemet om vi bara hjälps åt!

Lennart Berntsson, Borealis: Strandstädarna gör en fantastisk ideell insats för att ta vara på vår unikt fina kustmiljö. För mig blev det naturligt att hjälpa till i denna insats och tillsammans har i dragit ett litet men nog så viktigt strå till stacken. Var sak har sin plast, men inte på stranden.

Maria Bildtmark, Borealis: Det känns bra att få göra något konkret, men det kan också kännas tröstlöst eftersom man blir så tydligt varse om problemen. Engagemang och kunskap och att göra saker tillsammans ger energi, och det bidrar till att jag blir mer uppmärksam på smått och stort i vardagen, som kan göra skillnad.