February 11, 2021

Uusi vuosi tuo uutta virtaa Ruotsin Stenungsundiin: Borealis, Gasum ja Stena Renewable solmivat kymmenvuotisen tuulisähkön hankintasopimuksen

  • Borealis ja Gasum solmivat pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen (PPA), joka koskee sähkönhankintaa Stena Renewablen omistamasta ja operoimasta tuulipuistosta
  • Borealis ostaa Kronobergetin tuulipuiston kymmenen seuraavan vuoden sähköntuotannon Ruotsin Stenungsundin tuotantolaitokselleen
  • Tämä PPA-sopimus on Borealiksen neljäs ja tähän mennessä suurin ja vie yhtiön jälleen askeleen lähemmäksi tavoitetta, jonka mukaan yhtiö kattaa 50 % merkittävimpien liiketoiminta-alueidensa kokonaissähkönkulutuksesta uusiutuvista energialähteistä

Borealis on solminut pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen (PPA) suomalaisen energiayhtiön Gasumin kanssa. Sopimus koskee uusiutuvan sähkön hankintaa tuulipuistosta, joka sijaitsee noin 250 kilometrin päässä rannikolla Borealiksen Stenungsundin tuotantolaitoksesta Ruotsissa. Borealis ostaa Kronobergetin tuulipuiston kymmenen seuraavan vuoden tuotannon, jonka kokonaismääräksi on arvioitu 2000 gigawattituntia (GWh). Puiston omistaja ja operaattori on ruotsalainen energiayhtiö Stena Renewable. Joulukuussa 2019 toimintansa aloittaneessa tuulipuistossa on kuusitoista 3,8 megawatin (MW) tuulivoimalaa, jotka tuottavat noin 200 GWh sähköä vuodessa. Uusiutuvan sähkön toimitukset Borealiksen Stenungsundin tuotantolaitokselle alkoivat 1.1.2021.

Tämä on neljäs ja suurin Borealiksen tähän mennessä solmimista PPA-sopimuksista. Edelliset yhtiö solmi vuonna 2020 Ilmatar Energyn ja Enecon kanssa. Sopimus on merkittävä askel kohti strategisten energia‑ ja ilmastotavoitteiden saavuttamista: Borealis-konserni haluaa hankkia 50 % Polyolefiinit‑ sekä Hiilivety ja energia ‑liiketoiminta-alueidensa energiatarpeesta uusiutuvista lähteistä vuoteen 2030 mennessä. Sopimuksen mukaisesti tuotettava uusiutuva sähkö vähentää Borealiksen epäsuoria hiilidioksidipäästöjä (Greenhouse Gas Protocol ‑standardin Scope 2 ‑päästöjä) Stenungsundin toiminnoissa noin 10 000 tonnilla vuodessa.
Gasum on valtio-omisteinen suomalainen energiayhtiö, jonka toimialueita ovat maakaasu, nesteytetty maakaasu (LNG), biokaasu, sähkö ja sertifikaatit. Pohjoismaiden johtavana biokaasun tuottajana ja jakelijana ja biohajoavien jätejakeiden käsittelijänä Gasum tarjoaa puhtaampia ratkaisuja fossiilisiin polttoaineisiin perustuvien perinteisten energialähteiden tilalle. Gasum vauhdittaa kehitystä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta auttamalla asiakkaitaan hankkimaan energiansa puhtaammista lähteistä.
”Borealis toimii määrätietoisesti saavuttaakseen kunnianhimoiset energia‑ ja ilmastotavoitteensa. Gasumin ja Stena Renewablen kanssa solmitun PPA-sopimuksen ansiosta tavoitteemme toimintojemme energiantarpeen kattamisesta 50‑prosenttisesti uusiutuvalla energialla on nyt entistäkin konkreettisemmin saavutettavissa”, sanoo Borealis-konsernin peruskemikaali‑ ja tuotantojohtaja Martijn Van Koten. ”Olemme tyytyväisiä solmittuamme jälleen yhden PPA-sopimuksen, joka sekä ylläpitää kilpailukykyämme, että edistää hiilineutraalia tulevaisuutta. Tällaisia toimia tarkoitamme, kun sanomme muuttuvamme ja luovamme uutta kestävämpää tulevaisuutta varten.”

”Tuulivoima on aivan keskeinen osa muutosta kohti puhtaampaa energiatulevaisuutta. Olemme iloisia tästä uudesta PPA-sopimuksesta, joka turvaa Borealiksen Stenungsundin toiminnoille Stena Renewablen puhdasta sähköä pitkäksi ajaksi”, sanoo Gasumin Portfolio Management ja Trading ‑liiketoiminta-alueen johtaja Anders Malm. ”Tämä yhteistyö tukee täydellisesti kokonaistavoitettamme, jonka mukaan vastaamme kasvavaan energiankysyntään energiamarkkinoiden kattavimmalla palvelutarjonnalla ja samalla hillitsemme ilmaston lämpenemistä.”

Stena Renewable on valjastanut tuulen voiman vauhdittamaan kehitystä kohti puhtaampaa energiatulevaisuutta. Yhtiö rakentaa ja operoi tuulipuistoja, ja sillä on tällä hetkellä kaikkiaan 115 tuulivoimalaa eri puolilla Ruotsia. Tuulivoiman käyttäminen auttaa vähentämään hiilipäästöjä ja riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Stena Renewablen tavoitteena on edistää tätä kehitystä lisäämällä pohjoismaiseen sähköjärjestelmään 500 gigawattia tuulivoimaa vuosittain.
”Meillä on ollut jo pitkään tavoitteena solmia tällainen PPA Borealiksen kaltaisen merkittävän teollisen toimijan kanssa. Olemme ilahtuneita ja vaikuttuneita Borealiksen pitkäaikaisesta sitoutumisesta hiilijalanjälkensä pienentämiseen”, sanoo Stena Renewablen toimitusjohtaja Peter Zachrisson. ”Tämä sopimus takaa Borealiksen Stenungsundin toiminnoille puhdasta ja kustannustehokasta sähköä pitkäksi aikaa.”

Mediayhteystiedot:

Lisätietoja:

Borealis:
Virginia Mesicek, Senior Manager External Communications
puh.: +43 1 22 400 772 (Wien, Itävalta)
sähköposti: virginia.mesicek@borealisgroup.com

Gasum:
Anders Malm, Senior Vice President, Portfolio Management and Trading
puh.: +46 70 450 1627

sähköposti: anders.malm@gasum.com

Stena Renewable AB:
Peter Zachrisson, CEO
puh.: +46 70 485 53 93
sähköposti: peter.zachrissson@stena.com

Downloads

Borealis

Borealis kuuluu maailman johtaviin edistyneiden ja kiertotalouteen liittyvien polyolefiiniratkaisujen toimittajiin ja on Euroopan markkinajohtaja peruskemikaaleissa, lannoitteissa ja muovin mekaanisessa kierrätyksessä. Polymeeriasiantuntemuksemme ja vuosikymmenten kokemuksemme avulla tarjoamme keskeisille teollisuudenaloille arvoa lisääviä, innovatiivisia ja kiertotaloutta tukevia materiaaliratkaisuja. Uudistumme kohti kestävämpää elämää: vauhditamme siirtymistä kiertotalouteen ja laajennamme maantieteellistä ulottuvuuttamme perustanamme sitoumuksemme turvallisuuteen, ihmisiin ja erinomaisuuteen.

Borealiksen pääkonttori sijaitsee Wienissä, Itävallassa, henkilöstömäärä on 6900 ja toimintaa on yli 120 maassa. Vuonna 2020 Borealiksen liikevaihto oli 6,8 miljardia euroa ja tulos 589 miljoonaa euroa. Itävaltalainen öljy- ja kaasuyhtiö OMV omistaa Borealiksesta 75 %, ja loput 25 % omistaa Abu Dhabissa sijaitseva Mubadala investointiyhtiönsä kautta. Borealis tarjoaa asiakkaille palveluja ja tuotteita kaikkialla maailmassa yhteistyössä kahden yhteisyrityksensä kanssa: Borouge (kumppanina Abu Dhabi National Oil Company eli ADNOC, Yhdistyneet arabiemiirikunnat); ja Baystar™ (kumppanina Total, Yhdysvallat).

Borealiksen Stenungsundin tuotantolaitos, Ruotsi
Borealis on Ruotsin ainoa polyeteenin (PE) tuottaja. Yhtiön tuotantolaitos Stenungsundissa on noin 950 työntekijällään kaupungin teollisuusklusterin suurin työnantaja. Kaapelintuotantoon erikoistunut Ruotsin Borealis toimittaa erikoismuoveja asiakkaille, jotka toteuttavat maailman suurimpia energiantuotanto-, öljy- ja vesiputkihankkeita. Stenungsundin krakkerilaitos on yksi Euroopan joustavimmista ja kykenee käyttämään syöttöaineenaan niin naftaa, etaania, propaania kuin butaaniakin. Krakkerin päätuotteita ovat eteeni ja propeeni, joista valmistetaan huipputeknistä korkean tiheyden polyeteeniä (HDPE), matalan tiheyden polyeteeniä (LDPE) ja Borstar® PE -tuotteita ensisijaisesti putki-, johdin- ja kaapelisovelluksiin. Borealiksella on Ruotsissa myös Innovaatiokeskus, joka keskittyy polymeerisuunnitteluun, tieteellisiin palveluihin ja teollisten kaapeliratkaisujen tutkimus- ja kehitystyöhön (T&K). Vuonna 2018 Stenungsundissa vihittiin käyttöön uusi suurjännitekaapelien testausyksikkö vastaamaan suurtehokaapelien kasvavaan kysyntään.

Gasum
Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasu- ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Tarjoamme puhtaampaa energiaa ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuuden ja lämmön ja sähkön yhteistuotannon tarpeisiin sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maantie- ja meriliikenteeseen. Autamme asiakkaitamme pienentämään heidän omaa hiilijalanjälkeään sekä heidän asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Yhdessä kumppaniemme kanssa edistämme kehitystä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta sekä maalla että merellä.
Gasum-konsernilla on noin 380 työntekijää Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa. Yhtiön liikevaihto oli 1 128 miljoonaa euroa vuonna 2019. Gasum on Suomen valtion omistama yhtiö.

Stena Renewable
Stena Renewable johtaa ylpeänä kehitystä kohti ilmastoystävällisempää energiantuotantoa. Stena Renewable panostaa tuuleen elinvoimaisena, tehokkaana ja kestävänä energialähteenä osallistumalla aktiivisesti omien tuulipuistojensa projektinhallintaan, rakentamiseen ja omaisuudenhoitoon. Stena Renewable omistaa ja operoi tällä hetkellä 115:tä tuulivoimalaa, joiden lisäksi rakenteilla on 90 voimalaa. Stena Renewablen omistavat ruotsalainen sijoitusyhtiö Stena Adactum, ruotsalainen eläkesäätiö AMF ja norjalainen eläkesäätiö KLP.

Katso lisätietoja:
www.borealisgroup.com
www.borealiseverminds.com
www.gasum.com
www.stenarenewable.com

Baystar on Borealis AG:n rekisteröity tavaramerkki

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com