Back to News

Borealis andra kvartal var bättre jämfört med första kvartalet men sämre än 2012

  • Borealis redovisar ett nettoresultat på 83 miljoner euro för andra kvartalet 2013, en förbättring jämfört med första kvartalet men lägre än föregående år
  • Borealis förvärvade GPN SA och majoritetsandelarna i belgiska Rosier SA
  • Expansionen av Borouge 3 fortskrider enligt planerna
NyckeltalQ2 

2013

Q2

2012

Q1-2

2013

Q1-2 

2012

NettoförsäljningMEUR1 9761 8693 9553 751
NettoresultatMEUR83112144252
Minskning/(ökning)
av räntebärande skuld, netto
MEUR(154)(223)(327)(409)
Skuldsättningsgrad%50%44%

Borealis, en ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och konstgödsel, redovisar ett nettoresultat på 83 miljoner euro för andra kvartalet 2013, jämfört med 112 miljoner euro för samma kvartal 2012. Det ger ett nettoresultat på 144 miljoner euro under första halvåret 2013 jämfört med 252 miljoner euro under samma period 2012.

Att resultatet för andra kvartalet blev lägre jämfört med föregående år berodde på försämrade marknadsvillkor för polyolefiner i Europa, medan baskemikalier och gödningsmedel fortsatte gå bra. Ett väl genomfört planerat underhållsstopp (s.k. turnaround) i Borouge i slutet av första kvartalet bidrog till att nettoresultatet blev högre för andra kvartalet än för första kvartalet.

Nettoskulden steg under andra kvartalet 2013 till följd av förvärvet av GPN SA och TOTALs majoritetsandelar i Rosier SA. Borealis finansiella position förblir stark med en skuldsättningsgrad på 50 procent i slutet av andra kvartalet.

Borouge, Borealis joint venture i Abu Dhabi

Fabrikerna vid Borouges integrerade polyolefinanläggning i Ruwais, Förenade Arabemiraten, presterade bättre under andra kvartalet efter uppstarten efter underhållsstoppet. Borouges etenkrackrar nådde rekordhöga produktionsnivåer med ett utmärkt säkerhetsresultat. Byggaktiviteterna i expansionsprojektet för Borouge 3 går enligt planerna inför starten 2014.

Betydande tillväxt för gödningsmedel

Den 28 juni 2013 förvärvade Borealis GPN SA, Frankrikes största tillverkare av kvävegödningsmedel, av TOTAL Group. Samma dag slöt Borealis även avtal med TOTAL om förvärv av en majoritetsandel på 56,86 procent i Rosier SA. Rosier SA är en tillverkare av mineralgödningsmedel med två produktionsanläggningar, i Moustier i Belgien och i Sas van Gent i Nederländerna. Dessa förvärv är ett steg i Borealis strategi att fortsätta växa inom gödningsmedel, diversifiera sin europeiska verksamhet samt upprätthålla sin position som ledande gödningsmedelstillverkare i Europa.

Ytterligare investeringar för fortsatt stark position i Europa

Borealis nya anläggning för Siriuskatalysatorer invigdes i Linz, Österrike. Anläggningen ska tillverka en speciell polyolefinkatalysator som bygger på Borealis Siriuskatalysatorteknik, vilket innebär större möjligheter att skräddarsy polymerer. I juni tillkännagav även Borealis en investering på 65 miljoner euro för att uppgradera produktions-anläggningen i Borgå, Finland. Borstar PE2-anläggningen kommer att uppgraderas till den nya tredje generationens Borstar-teknologi (3G), vilket kommer att stärka Borstar PE-plattformen.

I juli tillkännagav Borealis att man kommer att stänga HDPE-fabriken i Burghausen, Tyskland, i slutet av 2014. HDPE-fabriken i Burghausen är föråldrad och har inte längre vare sig tillräcklig innovationsplattform eller någon attraktiv lönsamhet. Med stängningen kan Borealis lättare upprätthålla sin konkurrenskraft på en svag europeisk marknad. Många av produkterna och de befintliga kunderna kommer att övertas av andra Borstar-anläggningar inom företaget.

Utmaningar förväntas även de närmaste åren

  • Vi förväntar oss inte någon förbättring på de europeiska polyolefinmarknaderna inom den närmaste framtiden. Vi måste fortsätta stärka vår position i Europa genom att fatta nödvändiga beslut, som att stänga vår HDPE-fabrik i Burghausen i slutet av 2014. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att optimera vår europeiska polyolefinverksamhet och våra anläggningar för att förbättra vår lönsamhet och för att kunna växa på en instabil marknad. Samtidigt kommer vi att fortsätta expandera vår v verksamhet inom gödningsmedel och därmed skapa en mer diversifierad portfölj samt stödja Borouges fortsatta tillväxt och utveckling, säger mark Garrett, Borealis Chief Executive.

SLUT

För mer information kontakta:

Kerstin Meckler
Director Communications
Tel. +43 (0)1 22 400 389
e-post: kerstin.meckler@borealisgroup.com

Downloads
Borealis andra kvartal var bättre jämfört med första kvartalet men sämre än 2012 English, Swedish
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com