Back to News

Borealis boekt solide financieel resultaat voor het derde kwartaal, in een uitdagend maar verbeterend marktklimaat

Borealis Ceo Alfred Stern C Borealis Q3

  • Het resultaat voor het derde kwartaal is een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal, ondanks de aanhoudend lage prijzen en marges. Er was een solide vraag in veel sectoren.
  • Gedisciplineerd kostenbeheer zorgt ervoor dat strategische groeiprojecten op wereldschaal goede vooruitgang maken.
  • Resilience programma blijft financiële positie versterken in de context van covid-19-gerelateerde marktvolatiliteit
Belangrijkste cijfers en ratio’s Q3 2020 Q3 2019 YTD 2020 YTD 2019
Netto-omzet(in miljoen euro)1.6351.9655.1266.244
Totale verkoop*(in miljoen euro)2.0702.3996.2697.526
Nettowinst(in miljoen euro)163207378734
Vermindering / (vermeerdering) van de rentende nettoschuld(in miljoen euro)53121(341)(29)
Hefboomwerking30%20%

* Netto-omzet van Borealis plus pro-rataverkoop van bedrijven geconsolideerd tegen het eigen vermogen

Borealis boekte 163 miljoen euro nettowinst in het derde kwartaal van 2020, tegenover 207 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van 2019. Het lagere resultaat werd geboekt in een context van moeilijke marktomstandigheden, gekenmerkt door lage productprijzen en een verminderde vraag in een aantal sectoren als gevolg van de coronapandemie; het resultaat betekent een stijging van 99 miljoen euro ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, een duidelijke verbetering.
De lagere winst ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 is te wijten aan een lagere geïntegreerde polyolefinenmarge en een minder gunstige meststoffenmarkt. De verkoopvolumes voor polyolefinen stegen echter tegenover hetzelfde kwartaal van vorig jaar, ondanks minder goede marktomstandigheden. Ook de prestaties van Borouge in het derde kwartaal gingen erop vooruit ten opzichte van het vorige kwartaal, maar blijven onder het niveau van 2019 door lagere polyolefinenprijzen en het aanzienlijk zwakkere marktklimaat. In het derde kwartaal daalde de nettoschuld met 53 miljoen euro. Dankzij de sterke kasstroom uit operationele activiteiten, de dividenden van Borouge, het strenge beheer van investeringsactiviteiten en de kostendiscipline kon Borealis zijn sterke financiële positie aan het einde van het derde kwartaal behouden, met een hefboomwerking van 30%.

Strategische groeiprojecten
Ondanks de aanhoudende impact van de coronapandemie in tal van sectoren, waaronder de bouw en logistiek, boekte Borealis aanzienlijke vooruitgang bij zijn strategische groeiprojecten op lange termijn. Die zullen het geografische bereik van het bedrijf uitbreiden en verdiepen en nog meer klantgerichtheid mogelijk maken. Deze projecten op wereldschaal omvatten:

  • de joint venture Baystar™ in Texas, VS;
  • de PP5 Borstar®-polypropyleenfabriek - een joint venture van Borouge - in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die deel uitmaakt van het Borouge 3-complex;
  • en de nieuwe propaandehydrogenatiefabriek in Kallo, België.

Overzicht en vooruitzichten
“Het derde kwartaal van 2020 heeft opnieuw aangetoond hoe belangrijk onze producten zijn voor duurzaam leven, vooral in een crisis zoals de covid-19-pandemie”, aldus Alfred Stern, CEO van Borealis. “We zijn erin geslaagd een solide financieel resultaat te boeken met behoud van ons engagement voor onze belangrijke wereldwijde groeiprojecten. Onze kernwaarden ‘veiligheid eerst’ en operationele uitmuntendheid hebben ons goed geholpen en zullen ons in staat stellen om deze uitdagende periode goed door te komen.”
“Ondanks enkele prijsverbeteringen, met name in Azië en de VS, blijven de vooruitzichten onzeker, niet alleen door de grote volatiliteit van de grondstoffenprijzen, maar ook door de stijging van het aantal coronagevallen, vooral in Europa. Borealis wil een sterke partner blijven voor klanten, toeleveranciers en stakeholders en toonaangevend blijven bij de transformatie naar een circulaire plasticindustrie.”

Borealis Ceo Alfred Stern C Borealis Q3

Downloads
Borealis boekt solide financieel resultaat voor het derde kwartaal, in een uitdagend maar verbeterend marktklimaat Dutch
Borealis Ceo Alfred Stern C Borealis Q3
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com