December 07, 2022

Borealis en Eneco ondertekenen nieuwe stroomafnameovereenkomst (PPA) voor hernieuwbare elektriciteit van offshore windpark Seastar, onderdeel van SeaMade-complex

Borealis en Eneco, een geïntegreerd bedrijf in duurzame energie, delen mee dat ze een tweede tienjarige stroomafnameovereenkomst (PPA) hebben ondertekend om hernieuwbare elektriciteit te leveren voor de productieactiviteiten van Borealis in België.

  • Nieuwe PPA van Borealis brengt bedrijf dichter bij doel om tegen 2030 100 % elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te gebruiken voor belangrijkste bedrijfsdomeinen
  • Tienjarige PPA voorziet hernieuwbare elektriciteit voor nog groter deel van activiteiten van Borealis in België vanaf januari 2024
  • Eneco heeft een exclusieve overeenkomst voor afname van alle elektriciteit geproduceerd door de Seastar-concessie van SeaMade-complex, het grootste windpark in Belgische Noordzee

Borealis, een van 's werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen en Europese koploper in de recyclage van polyolefinen, en Eneco, een geïntegreerd bedrijf in duurzame energie, delen mee dat ze een tweede tienjarige stroomafnameovereenkomst (PPA) hebben ondertekend om hernieuwbare elektriciteit te leveren voor de productieactiviteiten van Borealis in België. Eneco, dat een exclusieve overeenkomst heeft om de volledige output van het offshore windpark SeaMade in de Belgische Noordzee af te nemen, zal de komende tien jaar, te beginnen in 2024, jaarlijks ongeveer 150 gigawattuur (GWh) leveren aan Borealis. De extra hernieuwbare elektriciteit die met deze overeenkomst wordt aangekocht, brengt Borealis dichter bij de realisatie van zijn doelstelling om tegen 2030 100 % hernieuwbare elektriciteit te gebruiken voor zijn Polyolefinen en Hydrocarbons afdelingen.

Borealis en Eneco: partners in duurzaamheid op lange termijn

Met een totale operationele capaciteit van ongeveer 487 megawatt (MW) is SeaMade het grootste windpark in de Belgische Noordzee. Het telt twee offshore concessies die eind 2020 in gebruik werden genomen: Seastar (252 MW) en Mermaid (235 MW), elk met twee offshore substations. De 58 windturbines van het park, elk met een vermogen van 8,4 MW, bevinden zich op ongeveer 45 km van de kuststad Oostende. Samen kunnen Seastar en Mermaid elk jaar het equivalent van een 500.000-tal Belgische huishoudens van stroom voorzien.

Eneco heeft zich opgeworpen als pionier in de transitie naar hernieuwbare energie door als een van de eerste energiebedrijven in Europa een duurzame koers te varen voor de productie en levering van hernieuwbare energie aan zijn klanten in België, Nederland, het VK en Duitsland. Eneco heeft een totaal belang van 12,5 % in het SeaMade-project; de rest is in handen van de partners Otary RS NV (belang van 70 %) en Electrabel NV (17,5 %). Door 100 % van de output van SeaMade te kopen, komt Eneco dichter bij zijn doelstelling om tegen 2035 volledig klimaatneutraal te worden, zoals vooropgesteld in zijn One Planet Plan.

De eerste PPA tussen Borealis en Eneco, ondertekend in oktober 2020, omvat de levering van windenergie van Mermaid aan de Belgische activiteiten van Borealis sinds januari 2021. De nieuwe, tweede PPA omvat de levering van hernieuwbare elektriciteit aan Borealis vanuit het windpark Seastar. De hernieuwbare elektriciteit die wordt opgewekt in het kader van de tweede PPA – ongeveer 1,5 terawattuur (TWh) over tien jaar – zal de Scope 2*-uitstoot bij de Belgische activiteiten van Borealis met ongeveer 22.300 ton per jaar verlagen. Deze PPA’s brengen Borealis een stap dichter bij zijn doelstelling om tegen 2025 het aandeel hernieuwbare energie in de elektriciteitsmix op te trekken tot 40 %. Ook zorgen ze ervoor dat tegen 2030 100 % van de elektriciteit die wordt gebruikt bij zijn Polyolefinen- en Hydrocarbons-activiteiten, van hernieuwbare oorsprong is.

“Onze nieuwe PPA met Eneco voor ongeveer 1,5 TWh hernieuwbare energie in de komende tien jaar is een belangrijke stap voorwaarts voor Borealis bij het bereiken van onze eigen doelstellingen voor Energie & Klimaat”, aldus Wolfram Krenn, Executive Vice President Base Chemicals & Operations bij Borealis. “Met sterke en betrouwbare partners als Eneco kunnen we onze inspanningen op het vlak van klimaatneutraliteit versnellen. Dat bedoelen we met voortdurend innoveren om duurzamer leven mogelijk te maken.”

“In het kader van ons One Planet Plan – tegen 2035 klimaatneutraal worden – is de klimaatneutraliteit van onze klanten een belangrijk element”, zegt Jean-Jacques Delmée, CEO van Eneco Belgium. “Door onze inspanningen voor decarbonisatie te bundelen, kunnen we samen meer en sneller bereiken. We ondernemen nu actie en bepalen het tempo voor anderen.”


* Scope 2 zijn broeikasgasemissies als gevolg van de opwekking van energie die door Borealis wordt aangekocht.


EINDE

Voor meer informatie kunt u terecht bij:


Borealis Group

Virginia Wieser
Senior Manager, Corporate Communications,
Brand & Reputation
Eneco

Mark Van Hamme
PR Communications Manager


T +43 1 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)
media@borealisgroup.com
T +32 473 46 84 99
mark.vanhamme@eneco.com



Borealis Belgium

Anne Cornelissen
Expert, Regional Communications Content
T +32 1145 9066
anne.cornelissen@borealisgroup.com


Over Borealis
Borealis is een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen, alsook Europees koploper in het recycleren van polyolefinen. In Europa zijn we marktleider in basischemicaliën en meststoffen. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor belangrijke sectoren zoals consumentenproducten, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en mobiliteit.
We vinden telkens opnieuw uit wat essentieel is voor een duurzaam leven. Daarvoor bouwen we voort op ons engagement voor veiligheid, op onze mensen, innovatie en technologie, en uitmuntende prestaties. We gaan de transformatie naar een circulaire economie van polyolefinen versnellen en breiden geografisch uit om onze klanten over de hele wereld beter van dienst te zijn.
Met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen stellen we momenteel 6.900 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2021 boekten we een totale omzet van 12.342 miljard euro en een nettowinst van 1.396 miljoen euro. Het Oostenrijkse internationale olie- en gasbedrijf OMV heeft 75% van onze aandelen in handen. De overige 25% is in handen van een holdingmaatschappij van Mubadala uit Abu-Dhabi. We leveren diensten en producten aan klanten over de hele wereld via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met Abu Dhabi National Oil Company of ADNOC, gevestigd in de VAE) en Baystar™ (met TotalEnergies, gevestigd in de VS).
www.borealisgroup.com | www.borealiseverminds.com

Over Borealis in België

Borealis heeft drie productievestigingen in België: Kallo, Zwijndrecht en Beringen, evenals een shared service center in Mechelen met in totaal ongeveer 1200 medewerkers:
In Beringen beschikt Borealis over twee polypropyleenfabrieken (PP) en een compoundingfabriek. De belangrijkste toepassingsgebieden die Borealis in Beringen bedient zijn geavanceerde verpakkingen, hygiëne- en elektronische toepassingen en de automobielindustrie.
www.borealisgroup.com/beringen
In Kallo produceert Borealis polypropyleen en opereert er ook een dehydrogenatie-eenheid om propaan om te zetten in propyleen. In 2019 startten de bouwwerken voor een nieuwe propaan dehydrogenatie (PDH) fabriek van wereldformaat in Kallo. Het wordt een van de grootste en meest efficiënte installaties ter wereld.
www.borealisgroup.com/kallo
In Zwijndrecht produceert Borealis ethyleencopolymeren en polyethyleen verdeeld over twee hogedrukreactorlijnen die gebruikt worden voor polyethyleen (PE)-verbindingen voor polyethyleen met lage dichtheid en materiaalbehandelingsfaciliteiten. Het belangrijkste toepassingsgebied is de wire- en cable lindustrie.
www.borealisgroup.com/zwijndrecht
De Borealis Digital Studio werd in 2018 opgericht in de buurt van Brussel als een autonome eenheid binnen het Digitaliseringsprogramma van Borealis en bestaat uit een team van ongeveer 30 digitale professionals. Het is de agile enabler van het bedrijf voor de ontwikkeling van slimme en bewezen bedrijfsoplossingen met toegevoegde waarde op basis van design thinking-principes.
www.borealisdigitalstudio.com

Over Eneco

Eneco is een toonaangevende speler in de levering en productie van hernieuwbare energie en een van de grootste spelers in de windsector met meer dan 1.000 MW hernieuwbare productiecapaciteit in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische consumentenmarkt en heeft de ambitie om 100% duurzame energie te leveren die opgewekt is op Belgische bodem via 124 windturbines en nu al meer dan 350.000 zonnepanelen. Het bedrijf heeft ook een participatie binnen Norther en SeaMade, de grootste windparken voor de Belgische kust. In totaal levert Eneco België al groene stroom en gas aan meer dan 1 miljoen residentiële aansluitingen en 55.000 zakelijke aansluitingen. Eneco biedt grote en betrouwbare investeringsopportuniteiten voor burgers en voor de lokale gemeenschap dankzij diverse investeringsprogramma’s dat het heeft lopen. Dit gaat van crowdfunding, obligaties en directe participatie via coöperatieven. Eneco zet in op een Nieuwe – volledig duurzame – Wereld en gaat daarbij verder dan het opwekken en verdelen van duurzame stroom. Het bedrijf zet ook in op energie-efficiëntie via isolatieprojecten, zonnepanelen, energie-opslag, elektrische laadpalen en andere innovatieve producten en diensten. Eneco België werkt met meer dan 350 medewerkers en is gevestigd in Mechelen, Gent en Waver. Meer info op www.eneco.be

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com

  • More News & Stories On
  • Local