May 23, 2023

Borealis en IINO Lines ondertekenen chartercontract op lange termijn voor Oceanus Aurora, een op maat gebouwd ultramodern lpg-schip

Borealis, een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen, en IINO Kaiun Kaisha, (Ltd. IINO Lines), wereldleider in zeevervoer met hoofdzetel in Japan, kondigen het charteren op lange termijn aan van een op maat gebouwd schip, de Oceanus Aurora.

  • Nieuw ‘dual fuel’-schip op vloeibaar petroleumgas (LPG) is uitgerust met emissieverlagende motor- en aandrijfsystemen
  • Charter op lange termijn verbetert kostenconcurrentievermogen van trans-Atlantische verscheping van grondstoffen
  • Met dit contract komt Borealis dichter bij de realisatie van energie- en klimaatdoelstellingen voor zijn bedrijfsdomein Base Chemicals en bij de realisatie van IINO’s koolstofneutraliteit in 2050.

Borealis, een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen, en IINO Kaiun Kaisha, (Ltd. IINO Lines), wereldleider in zeevervoer met hoofdzetel in Japan, kondigen het charteren op lange termijn aan van een op maat gebouwd schip, de Oceanus Aurora. Het schip werd in 2021 besteld bij IINO Lines en op 14 mei 2023 geleverd aan Borealis.

Met een ladingtankinhoud van 91.000 m3 zal het grootste VLGC-schip (Very Large Gas Carrier) in zijn klasse grondstoffen – vooral propaan en butaan – vervoeren van Noord-Amerika naar krakers en propaandehydrogenatiefabrieken van Borealis in Europa, waaronder Kallo (België), Stenungsund (Zweden) en Porvoo (Finland). Als tweede langetermijncharter ondertekend door Borealis is de Oceanus Aurora een aanvulling op het chartercontract ondertekend met Navigator Gas voor de Navigator Aurora, een ‘dual fuel’-MGC (Medium Gas Carrier) die sinds 2016 ethaan naar Stenungsund vervoert.

Dankzij zijn ‘dual fuel’-motor kan de Oceanus Aurora worden aangedreven door vloeibaar petroleumgas (LPG) of zwavelarme brandstoffen. Het schip is uitgerust met een Shaft Generator Motor-systeem om elektrische energie op te wekken met twee soorten brandstof, waaronder LPG. Dit verlaagt zowel het brandstofverbruik als de emissies, met een aanzienlijke vermindering van de meest voorkomende luchtverontreinigende stoffen bij schepen, zoals stikstofoxiden (NOx), zwaveloxiden (SOx), koolstofdioxide (CO2) en zwevende deeltjes.

De ecologische voetafdruk van het schip werd verder verbeterd dankzij de installatie van een innovatief windaandrijfsysteem in de vorm van twee Norsepower Rotor Sails™. Deze zeilen, ontwikkeld door Norsepower Ltd., zijn een moderne interpretatie van de roterende cilinder van Flettner. De installatie is gepland in het 2e kwartaal van 2024. Door een dekcilinder in beweging te zetten met een kleine hoeveelheid elektriciteit creëren deze draaiende cilinders samen met de wind een Magnus-effect

dat stuwkracht opwekt. Zo verminderen de zeilen, door het belangrijkste aandrijfsysteem te versterken, het totale brandstofverbruik, de emissies en de gebruikskosten.

“Het is van essentieel belang om elke kans te benutten om nog onafhankelijker en flexibeler te worden bij het transport van kostencompetitieve grondstoffen vanuit het buitenland naar onze basischemicaliën-activiteiten in Europa,” aldus Thomas Van De Velde, Senior Vice President Hydrocarbons & Energy bij Borealis. “Als tweede langetermijncharter voor Borealis geeft Oceanus Aurora ons niet alleen concurrentiële flexibiliteit, maar helpt het ons ook om de milieu-impact van onze eigen transportactiviteiten te verminderen, in overeenstemming met onze strategische ambities op het vlak van energie & klimaat. Het is zo dat we blijven heruitvinden wat essentieel is voor een duurzamer leven.”

“Bij IINO Lines gebruiken we onze zes decennia ervaring en knowhow in het transport van LPG om de scheepvaart milieuvriendelijker te maken,” zegt Ryuichi Osonoe, Senior Managing Executive Officer Management of Gas Carrier bij IINO Lines. “We zijn blij dat we in Borealis een partner hebben gevonden die ons geloof deelt in de kracht van innovatie om de milieu-impact te verminderen. Deze langetermijncharter is een veelbelovend begin van wat ongetwijfeld een lange en wederzijds voordelige samenwerking zal zijn.”

EINDE

Perscontact:

Borealis
Mediadesk van de Borealis Groep
Virginia Wieser, Lena Lehner, Karin Schober
Tel.: +43 1 22 400 899 (Wenen, Oostenrijk)
E-mail: media@borealisgroup.com
IINO Lines
Afdeling Stakeholder Relations
Tel.: +81 3 6273 3069 (Tokyo, Japan)
E-mail: ikk_sprpr@ex.iino.co.jp

Over Borealis
Borealis is een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen en Europees koploper in de recyclage van polyolefinen. In Europa zijn we marktleider in basischemicaliën en meststoffen. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor sleutelsectoren zoals consumentenproducten, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en mobiliteit. Door heruit te vinden wat essentieel is voor een duurzamer leven, bouwen we voort op ons engagement voor veiligheid, onze mensen, innovatie, technologie en uitmuntende prestaties. We versnellen de transformatie naar een circulaire economie voor polyolefinen en breiden onze geografische voetafdruk uit om onze klanten over de hele wereld beter van dienst te zijn.

Met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen stellen we momenteel 7.600 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2022 boekten we een nettowinst van 2,1 miljard euro. Het Oostenrijkse internationale olie- en gasbedrijf OMV heeft 75% van onze aandelen in handen. De overige 25% is in handen van Abu Dhabi National Oil Company, of ADNOC, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). We leveren diensten en producten aan klanten over de hele wereld via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met ADNOC, met hoofdzetel in de VAE) en Baystar™ (met TotalEnergies, gevestigd in de VS).
www.borealisgroup.com | www.borealiseverminds.com


Over IINO

IINO Lines (IINO) is een wereldwijd scheepvaartbedrijf, gevestigd in Tokio en opgericht in 1899. IINO heeft zijn scheepvaartdiensten ontwikkeld als eigenaar en exploitant die gespecialiseerd is in het vervoer van natuurlijke energiebronnen en aanverwante producten, zoals ruwe olie, LNG, LPG, ammoniak, petrochemische en bulkladingen. Sinds maart 2023 bezit en/of exploiteert IINO 93 schepen, waaronder 7 VLGC's, 24 kleine gastankers, 37 chemicaliëntankers, 20 droge-bulkschepen, 1 LNGC en 4 VLCC's.

IINO heeft meer dan 60 jaar ervaring in het transport van vloeibare gassen, sinds het in 1960 kustdiensten begon te leveren met de eerste LPG-tanker onder druk in Japan en in 1963 zeediensten met een LPG-carrier. Sindsdien heeft IINO aan zijn klanten veilige en betrouwbare scheepvaartdiensten aangeboden voor het vervoer van vloeibare gassen zoals LPG, LNG, ammoniak, ethyleen, enz. met technisch en bemanningsbeheer, gestoeld op een lange ervaring en professioneel personeel.

IINO heeft duurzaamheidsinitiatieven versterkt, o.a. met betrekking tot klimaatverandering. IINO heeft zich tot doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen per vervoerseenheid in zijn operationele schepen tegen 2030 te verminderen met 20% ten opzichte van 2020 en om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Om dit doel te bereiken heeft IINO actief geïnvesteerd in innovatieve technologieën. Ga voor meer informatie naar onze website https://www.iino.co.jp/kaiun/english