Back to News

Borealis en Neste gaan strategische samenwerking aan om circulariteit en bio-economie van plastics te versnellen

Borealis, een toonaangevende leverancier van innovatieve polyolefinen-oplossingen, en Neste, ‘s werelds grootste leverancier van duurzame, hernieuwbare diesel en een expert in het leveren van implementeerbare duurzame chemische oplossingen, gaan een strategische samenwerking aan voor de productie van hernieuwbaar polypropyleen (PP). Door deze samenwerking gaat Borealis eind 2019 het 100% duurzame propaan van Neste gebruiken op haar productielocaties in Kallo en Beringen, België. Deze hernieuwbare grondstof van Neste wordt met de beschermde NEXBTL™-technologie gemaakt.


Borealis en Neste: een nieuwe mijlpaal in duurzaam polypropyleen

Neste, koploper in de sector ten aanzien van duurzaamheid, biedt biobased alternatieven voor conventionele fossiele grondstoffen die kunnen worden gebruikt bij de productie van polymeren en chemicaliën. Neste heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 3 miljoen ton hernieuwbare producten. Dankzij de beschermde NEXBTL-technologie kan vrijwel elke soort hernieuwbare olie of vet worden gebruikt als grondstof. Hierdoor kunnen olie-afval en olieresten van lage kwaliteit gebruikt worden om hernieuwbare producten van topkwaliteit te produceren. Borealis zal het hernieuwbare propaan van Neste, dat wordt geproduceerd in Rotterdam, gebruiken op locaties in België om zo een volledig portfolio van toepassingen te creëren dat gebaseerd is op hernieuwbaar PP. Dit is de eerste keer dat Borealis, bij de commerciële productie van PP, biobased grondstoffen gebruikt die fossiele grondstoffen gedeeltelijk vervangen. Het is tevens de allereerste keer dat dehydrogenering van hernieuwbaar propaan wordt uitgevoerd op industriële schaal. Het hoogwaardige product zal dezelfde uitstekende producteigenschappen bezitten als conventioneel PP en is volledig recyclebaar. Door de unieke installatie van Borealis voor propaan dehydrogenering (PDH) en PP in Kallo kan het bedrijf biobased propyleen en, als gevolg hiervan, biobased PP aanbieden waarvan de hernieuwbare inhoud fysiek kan worden gecontroleerd en gemeten. Daarnaast blijft Borealis de massabalans-benadering toepassen bij de productie in Kallo en Beringen. Hiermee zet het bedrijf een belangrijke stap in de levering aan klanten van zowel hernieuwbaar propyleen als hernieuwbaar polypropyleen. Het proces wordt gecertificeerd door de ISCC Plus (International Sustainability & Carbon Certification). Hierdoor wordt de volledige reikwijdte van de keten van gebruikte hernieuwbare grondstoffen gecertificeerd als hernieuwbaar, duurzaam geproduceerd en terug te leiden zijn naar het punt van herkomst.
“Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, die voornamelijk zijn geproduceerd uit afval en restanten, levert een aanzienlijke bijdrage aan het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen,” aldus Lucrèce Foufopoulos, Borealis Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Technology and Circular Economy Solutions. “Dankzij de samenwerking met Neste kunnen we onze klanten en partners een nieuw portfolio van hernieuwbare PP-oplossingen bieden en hen helpen hun assortiment klimaatvriendelijker te maken. In lijn met onze EverMinds™-benadering zijn wij een voorloper als het gaat om het opbouwen van een circulaire economie voor plastics. Borealis zal niet alleen helpen bij de bescherming van het milieu, maar ook een bedrijf opbouwen dat past bij de toekomst.”
“De sectoren polymeren en chemicaliën zullen een aanzienlijke rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Daarom is het bijzonder bevredigend om te zien er een verandering in de industrie plaatsvindt richting duurzamere, klimaatvriendelijkere alternatieven voor grondstoffen. Wij helpen bedrijven met een voortrekkersrol, zoals Borealis, dan ook graag met het vervangen van fossiele grondstoffen voor hernieuwbare grondstoffen. Deze nieuwe stap is een zinvolle bijdrage aan het creëren van een gezondere planeet voor onze kinderen,” zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.
“In navolging van haar eerdere toezegging om het aanbod gerecyclede plastics te schalen, is het geweldig om te zien dat Borealis haar kernactiviteiten geleidelijk aan verschuift: weg van de consumptie van fossiele grondstoffen, naar plastics die geproduceerd worden op hernieuwbare basis,” zegt ook Sander Defruyt, Hoofd van het initiatief van de Ellen MacArthur Foundation's New Plastics Economy. Deze ambitie sluit volledig aan bij de visie van een circulaire economie voor plastics die Borealis ondersteunde toen het bedrijf toetrad tot het The New Plastics Economy Global Commitment. In een circulaire economie worden plastics nooit afval. De plasticproductie verschuift van een model dat afhankelijk is van de winning van eindige fossiele grondstoffen naar een model dat is gebaseerd op de circulatie van materialen. Door de schaalvergroting van de productie van hernieuwbare plastics, ondersteunen Borealis en Neste op actieve wijze de verschuiving richting een circulaire economie voor plastics.

Voor meer informatie contacteer:

Borealis:

Virginia Mesicek

Senior Manager a.i., External Communications

virginia.mesicek@borealisgroup.com

Tel.: +43 1 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)
Downloads
Borealis en Neste gaan strategische samenwerking aan om circulariteit en bio-economie van plastics te versnellen Dutch
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com
Anne Cornelissen
Communications Specialist
Vicky Van Hoydonck
Communications Specialist

Latest News

Media Release – 05/07/2023

Borealis finalise la vente de ses activités Azote à AGROFERT

Read more

Media Release – 05/05/2023

Afin d’améliorer les performances de son site d’Ottmarsheim PEC-Rhin Borealis va procéder à son Grand Arrêt de maintenance

Read more

Media Release – 25/04/2023

COB Trente

Read more

News – 02/03/2023

Borealis Ottmarsheim: Index Egalité Professionnelle

Read more

News – 21/02/2023

Borealis Chimie : Index Egalité Professionnelle

Read more

News – 21/02/2023

Borealis LAT France : Index Egalité Professionnelle

Read more

Media Release – 02/01/2023

Borealis et YILDIRIM annoncent la finalisation de la vente de la participation de Borealis dans Rosier SA à YILFERT Holding dur Groupe YILDIRIM

Read more

Media Release – 03/10/2022

Borealis redémarre le chantier de PDH à Kallo avec Ponticelli comme contractant

Read more

Media Release – 26/09/2022

Borealis et YILDIRIM ont signé un accord contraignant pour que Yildirim acquière la participation de Borealis dans Rosier SA

Read more