January 31, 2013

Borealis gör mångmiljonsatsning i Stenungsund

Borealis är en ledande leverantör av nyskapande lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och konstgödsel. Borealis har sitt huvudkontor i Wien i Österrike och bedriver verksamhet i mer än 120 länder samt har cirka 5 300 anställda över hela världen.

Borealis, en ledande leverantör av nyskapande lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och konstgödsel, fortsätter att investera stort i Stenungsund. Just nu pågår planering för att uppgradera produktionsströmmar i Boreails krackeranläggning. En investering på 21 miljoner euro.

De senaste åren har Borealis genomfört flera stora investeringar i anläggningarna i Stenungsund. Nu kommer nästa mångmiljonsatsning, den här gången i krackeranläggningen. Den vidareförädlade strömmen ska gå till Borealis största kund i Stenungsund - Perstorp och visar att Borealis har en långsiktig strategi för Stenungsund.

  • Det stärker vår konkurrenskraft och utvecklar Stenungsund som kemikluster. Det är en bra situation för både oss och Perstorp som gör att vi båda kan expandera. Det bygger på en lång och god tradition att samarbeta med Perstorp, säger Anders Fröberg, platschef på Borealis i Stenungsund.
  • Satsningen i Stenungsund befäster ytterligare vårt stabila partnerskap med Borealis och är ett viktigt steg framåt för Perstorp i utvecklandet av framtidens plastmjukgörare och syror, säger Perstorps VD och koncernchef Martin Lundin.

Uppgraderingen av anläggningen ska stå klar 1 mars 2015. Samtidigt med satsningen i Stenungsund investerar Borealis drygt 24 miljoner euro i produktionsanläggningarna i finska Borgå.

SLUT

För mer information kontakta:

Iva Rauswall Frisk
Regional Communications Specialist
tel. 0303 860 67
e-post: iva.rauswall-frisk@borealisgroup.com

Borealis är en ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och konstgödsel. Borealis har sitt huvudkontor i Wien i Österrike och bedriver verksamhet i mer än 120 länder samt har cirka 5.300 anställda över hela världen. Omsättningen uppgick till 7,1 miljarder euro 2011. International Petroleum Investment Company (IPIC) i Abu Dhabi äger 64% av koncernen och återstående 36% ägs av OMV, den ledande energikoncernen i Europas tillväxtområde. Borealis levererar tjänster och produkter till kunder över hela världen i samarbete med Borouge, ett joint venture med Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

Genom Borouge, som är ett joint venture mellan Borealis och en av världens största oljebolag Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), har företaget tillgång till marknaderna i Mellanöstern, Asien, Stillahavsregionen, den indiska subkontinenten och Afrika. Borouge bildades 1998, har cirka 1.700 anställda och kunder 50 länder. Huvudkontoren ligger i Abu Dhabi i Förenade Arabemireaten och i Singapore.

Med de unika Borstar®- och Borlink™-teknologierna och 50 års erfarenhet av polyolefiner, stödjer Borealis och Borouge viktiga sektorer såsom infrastruktur, fordon och avancerade förpackningar. Utbyggnaden av Borougeanläggningen i Abu Dhabi kommer att tas i drift i mitten av 2014 med en årlig kapacitet på 4,5 miljonder ton. Därefter kommer Borealis och Borouge att ha en kapacitet på cirka åtta miljoner ton polyolefiner.

Borealis erbjuder en lång rad baskemikalier, inklusive melamin, fenol, aceton, eten och propen till en lång rad industrier. Tillsammans med Borouge kommer de två företagen att producera cirka sex miljoner ton baskemikalier 2014.

Borealis skapar också verkligt värde för jordbruksindustrin med ett stort utbud av gödningsmedel. Företaget distribuerar cirka 2,1 miljoner ton per år.

Borouge och Borealis har som mål att aktivt bidra till samhället genom att ta sig an verkliga utmaningar i samhället och erbjuda verkliga lösningar. Båda företagen arbetar efter Responsible Care®-principerna, ett initiativ för att förbättra säkerheten inom kemibranschen och bidra till att lösa världens vatten- och sanitetsproblem genom produktinnovationer och Water for the World™-programmet.

För mer information, besök gärna:
www.borealisgroup.com
www.borouge.com
www.dexplastomers.com
www.dsm.com
www.exxonmobil.com
www.waterfortheworld.net

Borlink och Water for the World är varumärken som tillhör Borealiskoncernen.
För mer information om Borouge, ett joint venture mellan Borealis och Abu Dhabi National Oil Company, besök www.borouge.com.

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com