Back to News

Borealis inviger unikt testcenter för högspänningskablar

Den nya anläggningen lyfter Stenungsund som ett centrum för expertkunskap om och produktion av kabelmaterial, säger Andreas Veje.
Borealis unika testcenter för högspänningskablar i Stenungsund

Foto: © Borealis

Den 21 mars 2018 invigde Borealis Innovation Centre i Stenungsund sin nya anläggning för högspänningstester, som har utrustning som är unik bland plastproducenter.

Vi är väldigt nöjda med att starta vår utbyggda anläggning i Stenungsund – och inte bara för att vi är stolta över att kunna erbjuda riktigt toppmodern testutrustning. Anläggningen gör det möjligt för oss att lyfta samarbetet med våra globala kunder till en ny nivå och bli ännu mer innovativa, säger Andreas Veje, Innovation Centre Manager, Borealis i Stenungsund.
Anläggningen säkrar Borealis position som branschledande inom innovation av kabelmaterial och Stenungsund har varit ett viktigt nav i utvecklingen av kabelisoleringsprodukter i snart 50 år.
Ökande energibehov, växande urbanisering och effektiv försörjning från förnybara energikällor är bara ett par av trenderna som påverkar kabelindustrin. För att kunna möta och till och med förekomma dessa trender fortsätter Borealis att investera i forskning och utveckling.

Ett exempel är förnybara energikällor där utvecklingen tagit stora kliv framåt. Problemet är att energikällor som sol, vind och vågor är mest effektiva långt bort från där människor bor, till exempel långt ute till havs. Då krävs kablar som klarar av att överföra stora mängder energi över långa avstånd. För att hitta en lösning har Borealis tagit vara på sin långa erfarenhet av att jobba med kabelmaterial för högspänd likström. Det senaste resultatet är ett nytt världsrekord med en kabel som klarar av en spänning på 640 kilovolt (kV), vilket motsvarar elförsörjningen av Paris genom ett kabelpar. – Kabelmaterialet som Borealis forskar fram och producerar gör det möjligt att till och med koppla samman kontinenter. Det skapar en stabil infrastruktur för omställningen till förnybara energikällor, säger Andreas Veje.

SLUT

För ytterligare information, kontakta:

Iva Rauswall Frisk, Regional Communications Specialist
Tel 0303-860 67
E-post: iva.rauswall-frisk@borealisgroup.com

Borealis unika testcenter för högspänningskablar i Stenungsund

Foto: © Borealis

Downloads
Borealis inviger nytt testcenter för högspänningskablar English, Swedish
Borealis unika testcenter för högspänningskablar i Stenungsund Foto: © Borealis
Borealis unika testcenter för högspänningskablar i Stenungsund Foto: © Borealis
Media Contact
Iva Rauswall-Frisk
Regional Communications Specialist