Products
Downloads
Locations / Sites
Contacts
Download list
Back to News

Borealis kondigt samenwerking met starter Qpinch aan om revolutionaire technologie voor warmterecuperatie op te schalen

Borealis site in Antwerp, Belgium.

Borealis, een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het vlak van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen, kondigt aan dat het gaat samenwerken met Qpinch. Deze starter heeft een revolutionaire technologie ontwikkeld om industriële afvalwarmte te recupereren door middel van een innovatief chemisch proces. De starter kon op massale belangstelling van de sector rekenen nadat het bedrijf de “Emerging Technology”-prijs voor 2015 in de wacht had gesleept bij de jaarlijkse wedstrijd van de Britse Royal Society of Chemistry. Borealis en Qpinch zijn overeengekomen om deze technologie – die werd gepatenteerd in samenwerking met de Universiteit van Gent (Prof. Christian Stevens), België - op te schalen naar volledige commerciële grootte.

De technologie van Qpinch bootst natuurlijke processen na die energie in levende cellen opslaan en afgeven – een cyclus die bekendstaat als ATP/ADP (waarbij ATP staat voor adenosinetrifosfaat en ADP voor adenosinedifosfaat). De technologie zorgt voor een warmtelift voor industriële afvalwarmte door de temperatuur van deze afvalwarmte te verhogen via een chemisch proces. In tegenstelling tot conventionele warmtepompen beperkt dit gesloten-lusproces de bedrijfskosten en het stroomverbruik tot het minimum. De technologie is schaalbaar van 1 tot 50 megawatt (MW) en kan dus enorme hoeveelheden industriële afvalwarmte verwerken.

De samenwerking voor open innovatie tussen Borealis en Qpinch rond een commerciële volle-schaalinstallatie is een belangrijke stap bij het streven van Borealis om zijn CO2-uitstoot te verlagen en zijn activiteiten energie-efficiënter en duurzamer te maken. Circa 2.200 ton CO2/jaar zal worden bespaard, wat overeenkomt met 1.500 kleine gezinsauto's per jaar. De warmterecuperatie-installatie zal worden gebouwd in een bestaande LDPE-fabriek (lagedichtheidspolyethyleen) van Borealis in Zwijndrecht/Antwerpen, in de grootste petrochemische cluster van Europa. De installatie, die in de tweede helft van 2019 zou worden opgestart, wordt de allereerste toepassing van deze nieuwe technologie op commerciële schaal in een polyolefinenfabriek. De Vlaamse overheid maakte dit project mogelijk door milieusteun te geven.

“We zijn er trots op dat we deze revolutionaire technologie als eerste polyolefinenproducent kunnen opschalen. Hiermee kan de Borealis Groep zijn engagement voor meer duurzaamheid nakomen, vooral op onze aandachtsgebieden Energie & Klimaat,” aldus Maurits Van Tol, Senior Vice President Innovation & Technology bij Borealis. “We geloven dat deze technologie een aanzienlijk potentieel biedt voor onze sector en uiteindelijk onze klanten ten goede zal komen, doordat ze over dezelfde producten kunnen beschikken met een kleinere koolstofvoetafdruk.”

“Volgens ons is deze eerste installatie op commerciële schaal niet alleen een mijlpaal voor Qpinch, maar ook een baken voor de hele petrochemische sector,” aldus Wouter Ducheyne, medeoprichter en CTO van Qpinch. “Onze warmtetransformatietechnologie zou op zijn beurt de hele sector kunnen transformeren door de CO2-uitstoot terug te dringen tot een ongezien niveau. Dankzij onze samenwerking met Borealis als toonaangevende klant kunnen we onze technologie opschalen. Met dit succesvolle open-innovatiemodel tussen een starter en een gevestigde waarde kunnen we aan de volgende organisatorische fase beginnen en zo deze activiteiten wereldwijd ontplooien.”

EINDE

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Borealis
Patrick Laureys
Senior External Communications Manager
tel.: +43 1 22 400 726 (Wenen, Oostenrijk)
e-mail: patrick.laureys@borealisgroup.com

Qpinch
Christian Heeren
Medeoprichter Qpinch
Tel.: +32 3 369 93 32
E-mail: Christian.heeren@qpinch.com

Borealis site in Antwerp, Belgium.

Downloads
2018 10 24 Borealis kondigt samenwerking met starter Qpinch aan om revolutionaire technologie voor warmterecuperatie op te schalen English, Dutch
Borealis site in Antwerp, Belgium. photo: © Borealis
Media Contact
Patrick Laureys
Senior External Communications Manager

Related News

Media Release – 03/11/2017

Borealis levererar ett stabilt kvartal med god utveckling inom viktiga tillväxtprojekt

Read more

Media Release – 02/11/2017

Öljyisen veden keräilyjärjestelmän puhdistustyöt bentseeni- ja hiilivetypitoisista vesistä jatkuvat Kilpilahdessa

Read more

Media Release – 30/10/2017

Borealis ernennt Philippe Roodhooft zum „Executive Vice President Middle East & Growth Projects“

Read more

Media Release – 25/10/2017

Borealis und Borouge: weltweiter Launch der neuen Hochleistungs-Verpackungsmarke Anteo™, hergestellt mit Borstar® Bimodal Terpolymer-Technologie

Read more

Media Release – 25/10/2017

Borealikselta öljyisen veden keräilyjärjestelmään päässyt kemikaalipitoinen vesi aiheuttaa kohonneita hiilivetypitoisuuksia Nesteen jalostamolla sekä mahdollista hajuhaittaa myös Kilpilahden lähiympäristössä

Read more

Media Release – 13/10/2017

Borealis et Borealis L.A.T soutiennent le Global Fertilizer Day

Read more

Media Release – 13/10/2017

Borealis und Borealis L.A.T unterstützen den Global Fertilizer Day

Read more

Media Release – 29/09/2017

Borealis går vidare till nästa fas för en nya anläggning för propandehydrering (PDH) i global skala i Belgien

Read more

Media Release – 29/09/2017

Prochaine étape pour le nouvel atelier de déshydrogénation du propane d’envergure mondiale Borealis en Belgique

Read more