Back to News

Borealis levererar ett stabilt resultat under första kvartalet av 2015

  • Borealis redovisar ett nettoresultat på 137 miljoner euro för första kvartalet 2015, vilket är en ökning med 102 miljoner euro jämfört med första kvartalet 2014
  • Vi bygger vidare på den framgångsrika starten av megaprojektet Borouge 3
  • Förbättrad drift av anläggningar för gödningsmedel
NyckeltalK1 

2015

K1

2014

K4

2014

Helår 

2014

Försäljning, nettoMEUR1 9882 2561 9808 330
NettoresultatMEUR137102141571
Minskning/(ökning) av
räntebärande skuld, netto
MEUR132(111)255(28)
Skuldsättningsgrad%34% 48% 40%

Borealis, ledande leverantör av kemikalier och innovativa lösningar inom polyolefiner och baskemikalier, tillkännager ett nettoresultat för första kvartalet 2015 på 137 miljoner euro, jämfört med 102 miljoner euro för samma kvartal 2014. Det förbättrade resultatet avspeglar förbättringar inom samtliga tre resultatenheter hos Borealis trots den lägre prisbilden som lett till betydande negativa lagereffekter under första kvartalet 2015, framför allt för polyolefiner.

Under första kvartalet minskade nettoskulden med 132 miljoner euro, huvudsakligen på grund av lägre behov av rörelsekapital till följd av den lägre prisbilden för polyolefiner. Borealis finansiella ställning förblir stark, med en skuldsättningsgrad på 34% vid utgången av första kvartalet.

Start av Borouge 3

Borouge, samriskföretaget mellan Borealis och Abu Dhabi National Oil Company i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten fortsätter den framgångsrika uppstarten av megaprojektet Borouge 3. Vid slutet av 2014 hade krackern samt tre av de fem polyolefinanläggningarna startats. Under första kvartalet av 2015 fortsatte Borouge processen med uppstarten av högtrycksanläggningen för polyeten. Invigningen av de nya lagren i Tianjin i Kina och Jurong Island i Singapore samt öppnandet av Borouge 3 containerterminal visar att Borouge nu är redo för volymerna från Borouge 3 som ökar varje månad.

Borouge 3 kommer när det har uppnått full kapacitet att tillföra en ytterligare kapacitet på 2,5 miljoner ton och ge Borouge en total kapacitet på 4,5 miljoner ton, vilket gör Borouge till det största integrerade polyolefinkomplexet i världen. Borealis och Borouge kommer att ha en årskapacitet på cirka åtta miljoner ton polyolefiner.

Förbättrad driftsäkerhet vid Borealis Chimie-anläggningarna för gödningsmedel

Efter storstopp (s.k. turnarounds) under andra halvan av 2014 och förändringsprogrammet för Borealis Chimie, har driftsäkerheten för anläggningarna för ammoniak och gödningsmedel ökat ytterligare under första kvartalet 2015. Planerade turnarounds har genomförts för att utföra nödvändigt underhåll och reparationer för att förbättra anläggningarnas driftssäkerhet. Efter några första svåra månader efter turnarounds är man nu på väg att nå full potential vid båda anläggningarna. Arbetet med att nå full anläggningskapacitet har inte slutfört, men Borealis är övertygade om att turnarounds samt förändringsprogrammet har tagit Borealis Chimie närmare slutmålet om säker och tillförlitlig drift.

Framtidsutsikter

- Det stabila resultatet under första kvartalet uppnåddes i en tuff prismiljö och visar hur robust vår europeiska bas är, säger Mark Garrett, Borealis Chief Executive. - Trots det förbättrade resultatet var driftsäkerheten inte på den nivå vi önskade under första kvartalet och fokus ligger kvar på att säkerställa hög driftsäkerhet och säkerhet vid alla våra europeiska anläggningar samt när det gäller starten av de återstående anläggningarna i Borouge 3-projektet. Vi räknar med att 2015 kommer att bli ett krävande år, men vi är nöjda med att se att vårt arbete för att bli ett flexibelt och smidigt företag stödjer slutresultatet under tider av upp- och nedgång.

SLUT

För ytterligare information, kontakta:

Kerstin Meckler
Director Communications
Tel. +43 (0)1 22 400 389 (Wien, Österrike)
e-post: kerstin.meckler@borealisgroup.com

Downloads
Borealis levererar ett stabilt resultat under första kvartalet av 2015 English, Swedish
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com