Back to News

Borealis och Axpo tecknar två nya långsiktiga inköpsavtal för vindkraft

Wind turbines located on the left bank of the Port of Antwerp Belgium c Wind aan de Strom

  • Två nya kraftköpsavtal (PPA:er) för att förse Borealis anläggningar i Sverige och Belgien med förnybar energi från landbaserade vindkraftsparker har tecknats
  • Borealis mål är att 100% av Polyolefins- och Base Chemicalsverksamheterna i koncernen ska drivas med förnybar el senast 2030
  • Trots en utmanande och turbulent energimarknad, står Borealis fast vid sina ambitiösa energi- och klimatmål

Borealis en av världens ledande leverantörer av avancerade och hållbara polyolefinlösningar och europeisk föregångare inom återvinning av polyolefiner, och Axpo, Schweiz största producent av förnybar energi och en internationell ledare inom handel med sol- och vindkraft , har ännu en gång tecknat avtal om kraftköp (Power Purchase Agreements, PPA:er), det fjärde och femte avtalet företagen emellan.

De nya tioåriga avtalen för Borealis anläggningar i Sverige och Belgien undertecknades 2023 och följer tre tidigare långsiktiga avtal med Axpo som ingicks 2023, 2022 respektive 2021.

Till Borealis anläggning i Sverige startade leveransen i januari i år, och kommer varje år att ge Stenungsundsverksamheten 125 GWh vindkraft. Vindkraften kommer att levereras från den landbaserade vindkraftsparken Lake Wind AB i Habo, Sverige, som ägs av en infrastrukturfond, förvaltad av Vauban Infrastructure Partners.

Samtidigt har Axpo också startat leveransen av 70 GWh vindkraft per år till Borealis anläggningar i Belgien, från vindturbiner på västra stranden av Antwerpens hamn som omger Borealis anläggning i Kallo. Vindturbinanläggningen ägs av Wind aan de Stroom,

Med dessa kraftköpsavtal tar Borealis viktiga steg mot sitt mål att förse 100% av affärsenheterna Polyolefins och Base Chemicals med el från förnybara källor senast 2030. De bägge kraftköpsavtalen innebära också en betydande minskning av Scope 2-utsläppen (indirekta utsläpp av växthusgaser till följd av inköp eller förvärv av el, ånga, värme och kyla) [1] från verksamheten, med cirka 14 955 ton årligen. Under den tioåriga avtalsperioden vid Borealis verksamheter i Sverige och Belgien motsvarar detta en minskning med 149 550 ton i Scope 2-utsläpp.

[1] Beräknat utifrån 2022 års restemissionsfaktor som beräknats av Association of Issuing Bodies

"Vi är mycket glada över att i den tuffa marknadssituation som råder, kunna tillkännage dessa två omfattande Power Purchase Agreements med Axpo, som gör att vi kan driva energiomställningen vidare. Detta långsiktiga partnerskap är ännu ett sätt för oss att fortsätta hitta lösningarna för ett hållbart liv och samtidigt accelerera resan mot vårt mål om att fullt ut förse våra verksamheter med förnybar el senast 2030” säger Wolfram Krenn, Borealis Executive Vice President Base Chemicals & Operations.

Domenico De Luca, Head of Trading and Sales på Axpo, säger: "Vi är mycket glada över att fortsätta vårt samarbete med Borealis. Tack vare Axpos tioåriga erfarenhet av att förvalta en betydande portfölj med förnybar energi kan vi erbjuda skräddarsydda energilösningar för stora organisationer med verksamheter i flera länder inom EU. PPA:er visar sig vara avgörande för att främja energiomställningen och vi är glada över att arbeta med företag som Borealis, som är fast beslutna att säkra en hållbar framtid."

SLUT

Wind turbines located on the left bank of the Port of Antwerp Belgium c Wind aan de Strom

Downloads
Wind turbines located on the left bank of the Port of Antwerp Belgium c Wind aan de Strom
Media Contact
Group Media Desk
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com
Maria Bildtmark
Regional Communications Expert