Back to News

Borealis och Förbundet Unga Forskare startar Sommarforskarskola

20 högstadieelever kommer att få gå en forskarskola under en vecka i sommar. Bakom utbildningen står Borealis, ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och gödningsmedel, och Förbundet Unga Forskare, Sveriges största ideella organisation med syfte att utveckla ungas intresse för naturvetenskap och teknik.

Genom utbildningen vill Borealis och Unga Forskare väcka det naturvetenskapliga intresset hos ungdomar.

De 20 högstadieeleverna kommer att få utföra experiment och fördjupa sina kunskaper inom kemi och naturvetenskap. Sommarforskarskolan genomförs i lab på Göteborgs universitet.

- Vi vill att det ska vara lika lätt att utveckla ett intresse för naturvetenskap och teknik, som för idrott eller musik. Sommarforskarskolan möjliggör en arena för att praktiskt kunna utveckla sitt intresse på fritiden – något som annars är svårt eftersom man ofta behöver lab. Sommarforskarskolan är vår motsvarighet till dansläger, fotbollsläger eller friidrottsläger, säger Anna Sjödin, generalsekreterare på Förbundet Unga Forskare.

Förbundet driver ett stort antal nationella verksamheter för att utveckla ungas intresse för forskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. Borealis-Unga Forskare Sommarforskarskola är den senaste i raden av satsningar.

Ökat intresse

Andreas Veje är chef på Borealis Innovation Center. För precis som Unga Forskare vill Borealis bidra till ökat intresse för naturvetenskap och kemi. Sedan tidigare arbetar kemiföretaget aktivt via Molekylverkstan i Stenungsund och Teknikcollege, samt har också många samarbeten med Chalmers. Sommarforskarskolan kommer att komplettera Molekylverkstans sommaraktiviteter.

- Vi är glada att kunna samarbeta med Unga Forskare kring detta. Syftet är att skapa en generation som kan möta framtidens krav på innovation och kunskap inom dessa områden. Det är viktigt, inte bara för Sverige, utan också för världen, säger Andreas Veje.

Flera vinster

Det är Borealis Social Fund som finansierar sommarforskarskolan, och Unga Forskare står för genomförandet. Projektet är treårigt och det är inte bara de 20 högstadieeleverna per år som kommer att lära sig mer om naturvetenskaplig forskning. Deras handledare kommer att vara högskolestudenter och Borealis Social Fund finansierar också deras utbildning inför sommarforskarskolan, för att de ska kunna handleda ungdomarna. Därför blir sommarforskarskolan också ett led i deras utveckling.

SLUT

För mer information, vänligen kontakta:

Andreas Veje, Borealis AB, Stenungsund
Innovation Centre Manager
e-post: andreas.veje@borealisgroup.com 
Tel: 0766-378 116

Tove Ladberg, verksamhetsansvarig Förbundet Unga Forskare
e-post: tove.ladberg@ungaforskare.org 
Tel. 073-600 77 13

Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com