Back to News

Borealis verwerft minderheidsbelang in Oostendse Renasci N.V. om samen nieuwe recyclageoplossingen te ontwikkelen

Foto: Chemisch gerecycleerde grondstof geleverd door Renasci zal in verschillende Borealis locaties gebruikt worden voor de productie van Borcycle C circulaire polyolefinen en circulaire basischemicaliën.

Foto: © Renasci

  • Borealis versterkt partnerschap met leverancier van innovatieve recyclageoplossingen Renasci N.V., door minderheidsbelang te verwerven in Belgische bedenker van SCP-concept (Smart Chain Processing)
  • Deal ondersteunt geïntegreerde aanpak van Borealis om circulaire economie voor plastics te realiseren op meest milieuvriendelijke manier, zoals bepaald in zijn circulaire cascademodel
  • EverMinds™ in actie: baanbrekende samenwerking om circulariteit van plastics te versnellen

Borealis deelt mee dat het een multidimensionaal partnerschap is aangegaan met Renasci N.V., leverancier van innovatieve recyclageoplossingen en bedenker van het nieuwe SCP-concept (Smart Chain Processing). Dit partnerschap is opnieuw een stap voor Borealis in zijn ambitie om circulaire basischemicaliën en polyolefinen op de markt te brengen en zijn belofte na te komen om 350 kiloton gerecycleerde polyolefinen in omloop te brengen tegen 2025.

Uniek SCP-concept laat geen afval achter

Het SCP-concept dat door Renasci werd ontwikkeld, is een eigen methode om de materiaalterugwinning te maximaliseren en zo afval te voorkomen. Het is uniek omdat het de verwerking van meerdere afvalstromen met verschillende recyclagetechnologieën mogelijk maakt – allemaal onder één dak. In de nieuwe SCP-faciliteit van Renasci in Oostende wordt gemengd afval – plastics, metalen en biomassa – automatisch meerdere keren geselecteerd en gesorteerd. Na het sorteren wordt plasticafval eerst mechanisch gerecycleerd; in een tweede stap wordt eventueel resterend materiaal chemisch gerecycleerd tot circulaire pyrolyse-olie en lichtere productfracties, die gebruikt worden als procesvoeding.

Andere soorten gesorteerd afval, zoals metalen en organisch afval, worden verder verwerkt met behulp van andere technologieën. Uiteindelijk blijft slechts 5 procent van het oorspronkelijke afval over. Zelfs dit restmateriaal wordt niet gestort, maar gebruikt als vulmiddel in bouwmaterialen. Met deze uiterst efficiënte verwerkingsmethode wordt de totale CO2-voetafdruk van deze afvalstromen sterk verkleind – opnieuw een voordeel van het circulaire SCP-concept.

Het cascademodel is de geïntegreerde circulaire aanpak van Borealis

Het circulaire cascademodel van Borealis staat centraal in zijn ambitie om tot een echt circulaire economie te komen, door zorgvuldig gekozen technologieën te combineren op een complementaire en allesomvattende manier om een volledige circulariteit te bereiken. Zo wil Borealis plasticproducten meerdere levens geven op de meest duurzame manier mogelijk. Te beginnen met het optimaliseren van het productontwerp, eerst voor eco-efficiëntie, daarna voor hergebruik en ten slotte voor recyclage. Als een product aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen, moeten we de plastickringloop sluiten: eerst met mechanische recyclage om producten met de hoogst mogelijke waarde, kwaliteit en kleinste koolstofvoetafdruk te maken; daarna met chemische recyclage, als aanvulling op mechanische recyclage, om reststromen verder te valoriseren die anders verbrand zouden worden of - nog erger - naar het stort zouden gaan. Het gevaloriseerde materiaal van mechanische en chemische recyclage wordt dan verwerkt met de Borcycle™-recyclagetechnologie van Borealis, bestaande uit Borcycle M voor mechanische recyclage en Borcycle C voor chemische recyclage. Die bieden hoogwaardige oplossingen voor meer gesofisticeerde toepassingen, zoals voedselverpakkingen en gezondheidszorg. Het SCP-concept sluit aan bij de ambitie van Borealis om de kringloop voor plasticafval te sluiten, zoals vervat in zijn circulair cascademodel.

“Als Borealis hebben we ons geëngageerd om de transformatie van onze sector te leiden. Dankzij ons partnerschap met Renasci liggen er spannende tijden in het verschiet met de vele toekomstige groeimogelijkheden die we samen zullen onderzoeken. Dat zal onze ambities op het vlak van duurzaamheid en de circulaire economie versnellen”, aldus Thomas Gangl, Chief Executive van Borealis.

Borealis, dat een minderheidsbelang van 10% heeft verworven in het bedrijf, zal nauw samenwerken met Renasci om de unieke SCP-technologie te ontwikkelen en op te schalen. Dit omvat de ontwikkeling van toekomstige faciliteiten die hun grondstoffen volledig uit huishoudelijk afval zouden betrekken. De twee bedrijven zijn ook van plan andere veelbelovende investeringsmogelijkheden in de circulaire economie te identificeren en daar gevolg aan te geven. Naast de onlangs aangekondigde overeenkomst om jaarlijks de geplande 20 kt circulaire pyrolyse-olie te betrekken, wil Borealis ook mechanisch gerecycleerd materiaal uit de Oostendse vestiging van Renasci aankopen.

“In de ware geest van EverMinds versnellen we de circulariteit van plastics door samen te werken”, aldus Lucrèce Foufopoulos, Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Technology en Circular Economy Solutions bij Borealis. “Ik ben blij dat we in Renasci een creatieve partner hebben gevonden die onze ambitie en aanpak deelt om de circulaire economie te ontwikkelen, waarbij het cascademodel centraal staat. Het leven vraagt om vooruitgang – door samen te werken ontwikkelen we voortdurend nieuwigheden voor een duurzamer leven.”

“Dit partnerschap is een enorme sprong voorwaarts bij de overgang naar een circulaire economie: de combinatie van de ervaring en knowhow van Borealis en ons innovatieve SCP-concept effent de weg voor een uniek en efficiënt pad naar een maximale materiaalterugwinning en afvalvrije verwerking. Door onze krachten te bundelen kunnen we het SCP-concept verder ontwikkelen en implementeren en toekomstige actiedomeinen identificeren om de overstap te maken naar een echte circulariteit”, aldus Kristof Beuren, CEO van Renasci.

EINDE

Bekijk hier devideo om meer te weten te komen over Renasci en het Smart Chain Processing.

Een flyer met informatie over Renasci en het SCP-concept vindt u hier.


Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Borealis Group Communications:Renasci:
Virginia Mesicek Senior Manager, Corporate Communications
tel.: +43 1 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)
e-mail: Virginia.Mesicek@borealisgroup.com
Bruno Clemens
Business Development Coordinator
tel: +32 (0) 475 29 32 32 (Oostende, België) e-mail: Bruno.Clemens@renasci.be
Borealis Belgium:
Anne Cornelissen
Regional Communications Expert
tel.: 0475 56 01 32
e-mail: anne.cornelissen@borealisgroup.com
Foto: Chemisch gerecycleerde grondstof geleverd door Renasci zal in verschillende Borealis locaties gebruikt worden voor de productie van Borcycle C circulaire polyolefinen en circulaire basischemicaliën.

Foto: © Renasci

Downloads
2021 07 01 MR Borealis Renasci_NL English, Dutch
Foto: Chemisch gerecycleerde grondstof geleverd door Renasci zal in verschillende Borealis locaties gebruikt worden voor de productie van Borcycle C circulaire polyolefinen en circulaire basischemicaliën. Foto: © Renasci
Borealis’ circular cascade model © Borealis
Media Contact
Anne Cornelissen
Communications Specialist