Back to News

Certificeringssysteem voor zero pelletverlies getest in productielocaties van Borealis

Borealis is de eerste plasticproducent die externe audits van derden uitvoert voor Operation Clean Sweep®, een internationaal initiatief om pelletverlies te voorkomen.

© Borealis

  • Borealis is de eerste plasticproducent die externe audits van derden uitvoert voor Operation Clean Sweep®, een internationaal initiatief om pelletverlies te voorkomen.
  • Wereldwijde stewardship certificeringsprogramma brengt de hele waardeketen voor plastics samen om pelletverlies te voorkomen
  • In september vonden pilootaudits plaats in productielocaties van Borealis in Kallo en Antwerpen

Borealis maakt bekend dat het pilootaudits heeft uitgevoerd bij twee productielocaties in België om de preventienormen voor pelletverlies te helpen testen. Het ging om de eerste audits bij een polyolefinenproducent voor Operation Clean Sweep® (OCS), een wereldwijd initiatief om pelletverlies te voorkomen. In het kader van dit programma onder leiding van de sector wordt momenteel een uniform en billijk certificeringssysteem uitgewerkt voor pelletverwerkers in de hele waardeketen. Succesvolle pilootaudits bij Borealis zijn een belangrijke stap voor het afronden van het OCS-certificeringsprogramma, waarvan de pan-Europese implementatie gepland is voor 2022.

Pelletverlies voorkomen
Pelletverlies voorkomen door pellets in de kringloop te houden zorgt ervoor dat ze niet terechtkomen in omgevingen waar ze niet thuishoren, zoals rivieren en oceanen, en waar ze moeilijk te verwijderen zijn. Waardevolle grondstoffen die moeten worden omgezet in nuttige producten, worden in feite verspild wanneer plastic pellets onbedoeld vrijkomen tijdens de productie, de verwerking, het transport, de terugwinning of overdracht. Omdat preventie de meest efficiënte manier is om pelletverlies en het probleem van microplastics tegen te gaan, blijft Borealis zijn inspanningen opvoeren om pelletverlies bij en rond zijn activiteiten te voorkomen.

Borealis was een van de eerste ondertekenaars van het Europese OCS, dat in 2015 werd gelanceerd door PlasticsEurope, de pan-Europese vereniging van plasticproducenten. Het OCS-programma is gebaseerd op de vooronderstelling dat pellets enkel met succes kunnen worden ingeperkt wanneer de hele waardeketen inspanningen levert: van primaire producenten tot verwerkers, distributeurs, logistieke partners en recyclagebedrijven.

In januari van dit jaar ondertekenden PlasticsEurope, de pan-Europese vereniging van plasticproducenten, en EuPC (European Plastics Converters), een toonaangevende handelsvereniging die plasticverwerkers vertegenwoordigt, een overeenkomst om samen een nieuw certificeringssysteem te ontwikkelen waarbij audits door geaccrediteerde derden worden gebruikt om vast te stellen of aan de OCS-vereisten wordt voldaan. Borealis was de eerste plasticproducent die het certificeringsprogramma testte. De pilootaudits die in september werden uitgevoerd in de vestigingen van Borealis, zijn de volgende stap voor het invoeren van een geharmoniseerd en billijk certificeringssysteem voor alle leden van de waardeketen. Het certificeringsprogramma wordt momenteel afgerond. De invoering in heel Europa is gepland voor 2022.

In het kader van zijn voortdurende engagement voor OCS heeft Borealis ter plaatse een reeks maatregelen genomen om pelletverlies te voorkomen en aan te pakken, bijvoorbeeld met retentiemaatregelen zoals zeven, pelletscheiders en opvangvijvers. Een recente investering van 6 miljoen euro in een innovatief waterfiltersysteem bij productievestigingen van Borealis in het Oostenrijkse Schwechat maakt gebruik van een op maat gemaakte oplossing om het risico op pelletverlies te beperken. Het is slechts één voorbeeld van de manier waarop Borealis samenwerkt met universitaire onderzoeksinstellingen om de beste beschikbare technologieën voor het bijhouden van pellets te identificeren en te gebruiken.

Borealis breidt ook zijn sensibiliseringsactiviteiten voor zero pelletverlies uit, die momenteel gericht zijn op zijn klanten en verdelers, om andere partners uit de waardeketen erbij te betrekken, zoals compounders, container- en siloreinigers.

“Voorkomen dat plastic in het milieu lekt, moet onze eerste prioriteit als sector zijn. De enige manier om dit probleem aan te pakken is dat de waardeketen voor plastics wereldwijd samenwerkt om pelletverlies te voorkomen”, aldus Thomas Gangl, CEO van Borealis. “We zijn ervan overtuigd dat het Operation Clean Sweep®-initiatief een van de meest doeltreffende en efficiënte oplossingen voor dit probleem biedt. Als producent van nieuwe plastics en recyclagebedrijf zijn we er trots op dat we ons diepgewortelde engagement voor dit programma kunnen tonen door bij te dragen tot het certificeringsproces.”

EINDE

Contactpersoon voor de media:
Borealis Group:
Virginia Wieser
Senior Manager Corporate Communications, Brand & Reputation
Tel: +43 1 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)
E-mail: Virginia.Wieser@borealisgroup.com

Borealis in België:
Anne Cornelissen

Regional Communications Expert
Tel: +32 475 56 02 31 or +32 11 45 90 66
E-mail: anne.cornelissen@borealisgroup.com


Borealis is de eerste plasticproducent die externe audits van derden uitvoert voor Operation Clean Sweep®, een internationaal initiatief om pelletverlies te voorkomen.

© Borealis

Downloads
21 11 03 Ocs Certification Scheme Borealis Nl Dutch
Borealis is de eerste plasticproducent die externe audits van derden uitvoert voor Operation Clean Sweep®, een internationaal initiatief om pelletverlies te voorkomen. © Borealis

Latest News

Media Release – 05/07/2023

Borealis finalise la vente de ses activités Azote à AGROFERT

Read more

Media Release – 05/05/2023

Afin d’améliorer les performances de son site d’Ottmarsheim PEC-Rhin Borealis va procéder à son Grand Arrêt de maintenance

Read more

Media Release – 25/04/2023

COB Trente

Read more

News – 02/03/2023

Borealis Ottmarsheim: Index Egalité Professionnelle

Read more

News – 21/02/2023

Borealis Chimie : Index Egalité Professionnelle

Read more

News – 21/02/2023

Borealis LAT France : Index Egalité Professionnelle

Read more

Media Release – 02/01/2023

Borealis et YILDIRIM annoncent la finalisation de la vente de la participation de Borealis dans Rosier SA à YILFERT Holding dur Groupe YILDIRIM

Read more

Media Release – 03/10/2022

Borealis redémarre le chantier de PDH à Kallo avec Ponticelli comme contractant

Read more

Media Release – 26/09/2022

Borealis et YILDIRIM ont signé un accord contraignant pour que Yildirim acquière la participation de Borealis dans Rosier SA

Read more