Back to News

Det toppmoderna fartyget Navigator Aurora ska leverera etan till Borealis i Stenungsund

Navigator Aurora

© Navigator

Navigator Gas och Borealis firade dopet av fartyget Navigator Aurora i Shanghai, Kina den 3 maj 2016

Borealis, en ledande leverantör av innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och gödningsmedel, har ingått ett avtal med Navigator Gas för långtidscharter av fartyget Navigator Aurora. Dopceremonin ägde rum på Jiangnan Shipyard i Shanghai i Kina den 3 maj 2016. Fartyget döptes av Irene Giner-Reichl, som är Österrikes ambassadör i Kina.

Nytt fartyg garanterar långsiktig, tillförlitlig etanleverans till Borealis produktionsanläggningar i Sverige

När det nya fartyget har tagits i drift under fjärde kvartalet 2016 kommer det att vara världens största etantransportör. Avtalet spelar en avgörande roll i att säkerställa kostnadseffektiv, säker och tillförlitlig transport av etan till Borealis produktionsanläggningar i Stenungsund.

Borealis har ingått detta avtal om långtidscharter med Navigator Gas, ägare av Navigator Aurora och det rederi i världen som har flest tankfartyg inom segmentet handy-size för transport av kyld gas. Nybyggda Navigator Aurora är 180 meter lång och har en total tankstorlek på 35 000 kubikmeter och klarar etanlaster upp till 20 000 ton, vilket gör fartyget till det största fartyget vad gäller etankapacitet på den globala marknaden.

Den kommersiella trafiken är planerad att börja under fjärde kvartalet 2016. Fartyget kommer att gå mellan Marcus Hook-raffinaderiet i Pennsylvania i USA, och Stenungsund. Navigator Aurora kan köras både på diesel och naturgas (LNG), vilket betyder att det uppfyller alltmer skärpta miljökrav och kan dra nytta av de rådande låga priserna på naturgas.

- Detta toppmoderna fartyg är ett led i vårt arbete att garantera en säker, kostnadseffektiv och tillförlitlig leverans av etan för Borealis verksamhet på lång sikt, säger Markku Korvenranta, Borealis Executive Vice President Base Chemicals. - Vi är glada över att ha fått en så erfaren partner som Navigator Gas. Det här projektet och tillhörande investeringar understryker vårt åtagande för att ytterligare stärka vår ställning inom monomerer i Europa.

Under tiden fortlöper flermiljoneuroinvesteringen i krackeruppgraderingen och konstruktionen av en etanlagringstank vid Borealis anläggning Stenungsund i enlighet med planen. En ny enhet för lossning och lagring kommer att tas i drift under fjärde kvartalet 2016.

SLUT

För mer information, vänligen kontakta:

Kerstin Meckler
Director Communications
Tel. +43 (0)1 22 400 389 (Wien, Österrike)
e-post: kerstin.meckler@borealisgroup.com

Navigator Aurora

© Navigator

Downloads
Det toppmoderna fartyget Navigator Aurora ska leverera etan till Borealis i Stenungsund English, Swedish
Navigator Aurora © Navigator
Navigator Aurora 2 © Navigator
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com