Back to News

Eerste spadesteek voor nieuwe Borealis-fabriek van wereldklasse in Kallo, goed voor 1 miljard euro

Photo: Borealis Executive Board with Alderman Annick De Ridder (middle) and Ambassador Elisabeth Kornfeind (right)

Nieuwe faciliteit geeft strategisch belang van Noordwest-Europa voor de chemische sector een boost

Vandaag vond er een eerste spadesteek plaats bij Borealis in Kallo. In aanwezigheid van H.E. Mevr. Kornfeind, Ambassadeur van Oostenrijk, Dhr. Van de Vijver, Burgemeester van Beveren, Mevr. Annick De Ridder, Antwerps Schepen van de Haven gaf Alfred Stern (CEO van Borealis) het startschot voor de bouw van een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) van wereldklasse. De fabriek vertegenwoordigt een investering van 1 miljard euro en wordt een van ‘s werelds grootste en zuinigste fabrieken in zijn soort. De nieuwe faciliteit zal de aanvoer van competitief propyleen verzekeren voor de Europese productievestigingen van Borealis en zijn verschillende klanten. De nieuwe fabriek in Kallo zou medio 2022 worden opgestart.

Alfred Stern, CEO van Borealis, zei het volgende: “De nieuwe faciliteit zal een geplande productiecapaciteit van 750.000 ton propyleen per jaar hebben. Dit is Borealis’ grootste investering ooit in Europa. Ze benadrukt het engagement van ons bedrijf voor onze activiteiten op het Europese vasteland en om de toeleverancier bij uitstek te zijn voor onze Europese klanten. Het is ook de belangrijkste Europese investering van een petrochemisch bedrijf in de afgelopen twintig jaar. Investeren in onze Europese activa is niet alleen een duidelijk bewijs van ons engagement voor zuinigere en duurzamere activiteiten, maar is ook een teken dat we van de regio een industriële draaischijf willen maken.”

Verscheidene factoren hadden een invloed op de beslissing van Borealis om in de locatie in Kallo te investeren. Ten eerste zijn er de belangrijke schaalvoordelen van de haven van Antwerpen als gevestigde logistieke en transportinfrastructuur. Dankzij de nabijheid van andere bestaande productie-eenheden van Borealis op de site kan Borealis profiteren van bijkomende synergievoordelen.

De nieuwe PDH-fabriek zal een honderdtal nieuwe voltijdse banen opleveren bij Borealis, en nog eens twee à drie keer zoveel bij de toeleveranciers en onderaannemers in de streek. Tijdens de bouw zullen er gemiddeld een duizendtal arbeiders aan het werk zijn op de site, en tijdens cruciale bouwfasen kan dat aantal stijgen tot ruim tweeduizend. Eens de fabriek operationeel is, zullen om de drie jaar extra mensen nodig zijn voor grote en geplande onderhoudswerkzaamheden. Hierdoor worden ook voordelen verwacht voor regionale toeleveranciers en andere bedrijven in Vlaanderen. Deze belangrijke investering van Borealis geeft het algemene strategische belang van de Antwerpse haven immers een boost.

Eerder dit jaar won Borealis de Foreign Investment of the Year Trophy 2019 van Flanders Investment & Trade, als erkenning van het socio-economische belang van deze investering voor de regio.

Competitievere en duurzamere activiteiten van Borealis

De nieuwe fabriek maakt de activiteiten van Borealis ook zuiniger en duurzamer. De nieuwe PDH-fabriek zal gebruikmaken van de Oleflex-technologie van Honeywell UOP, een alom gebruikte, betrouwbare en duurzame keuze voor de productie van propyleen. Deze technologie maakt het mogelijk om minder energie te verbruiken bij de productie en toch grotere volumes van dezelfde kwaliteit te produceren. Er zal minder propaan nodig zijn, maar er zal meer eigen waterstof worden geproduceerd. Zo kan Borealis niet alleen in zijn eigen interne behoeften voorzien, maar ook in die van derden. Tot slot zal de ingebedde cogeneratie-eenheid een groot deel van de stoom en elektriciteit leveren die nodig zijn voor de nieuwe fabriek.

Wat is propaandehydrogenatie?

PDH is een vitale processtap bij de productie van propyleen uit propaan. Als een van de belangrijkste bouwstenen voor de hele chemische sector dient propyleen als grondstof voor de productie van diverse geavanceerde chemicaliën en polymeren zoals polypropyleen (PP), superabsorberende polymeren, oxo-alcoholen, acrylonitril, …

PP ligt aan de basis van tal van industriële toepassingen in verscheidene sectoren, waaronder auto-industrie, consumptiegoederen, energie, gezondheidszorg, bouw en nog veel meer.

  • Feiten & cijfers – bouw van PDH-fabriek in Kallo
  • Totale investering van ongeveer 1 miljard euro
  • Totale geplande capaciteit van 750.000 ton propyleen per jaar
  • Bouw begint in 2019, opstart gepland voor medio 2022
  • Het EPCM-contract (techniek, aankoop, bouwbeheer) en het dienstencontract voor de oplevering werden toegewezen aan Tecnimont
  • De fabriek zal ongeveer honderd nieuwe voltijdse banen creëren
  • Duizend arbeiders zullen meewerken aan de bouw, ruim tweeduizend in piekperioden

Foto in bijlage: de eerste spadesteek van de nieuwe PDH-fabriek van Borealis Kallo met vlnr. Martijn van Koten (Executive Vice President Base Chemicals, Operations and HSE&Q), Mark Tonkens (CFO), schepen voor de haven Annick De Ridder, Alfred Stern (CEO), Philippe Roodhooft (Executive Vice President ME & Growth Projects) en H.E. Ambassadeur Elisabeth Kornfeind (Oostenrijkse Ambassadeur in België).

EINDE

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Virginia Mesicek
Senior Manager a.i., External Communications
tel.: +43 1 22 400 772 (Wenen, Oostenrijk)
e-mail: virginia.mesicek@borealisgroup.com

Anne Cornelissen
Regional Communications Specialist
Tel: +32 475 56 02 31

Vicky Van Hoydonck
Regional Communications Specialist
Tel: +32 477 86 61 82

Photo: Borealis Executive Board with Alderman Annick De Ridder (middle) and Ambassador Elisabeth Kornfeind (right)

Downloads
Eerste spadesteek voor nieuwe Borealis-fabriek van wereldklasse in Kallo, goed voor 1 miljard euro English, Dutch
Photo: Borealis Executive Board with Alderman Annick De Ridder (middle) and Ambassador Elisabeth Kornfeind (right) Photo: © Borealis
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com