October 15, 2021

Enkel koffie graag, geen afval. Borealis gaat met partners Goodless, Miko Pac en Miko Service het pilootproject met herbruikbare bekers nu permanent uitrollen

Borealis gaat 'close-the-loop'-project dat plastic wegwerpbekers elimineert implementeren op zijn vier sites in België en zal met partners Goodless, Miko Pac en Miko Service het pilootproject met herbruikbare bekers nu permanent uitrollen binnen Borealis

  • Borealis gaat 'close-the-loop'-project dat plastic wegwerpbekers elimineert implementeren op zijn vier sites in België en zal met partners Goodless, Miko Pac en Miko Service het pilootproject met herbruikbare bekers nu permanent uitrollen binnen Borealis.
  • Het pilootproject heeft een vermindering op jaarbasis van 80% grondstof en 65% CO2 emissie gerealiseerd.
    In vergelijking met wegwerpbekers is 95% niet in de afvalstroom terecht gekomen.
  • Na 1 jaar proefproject in de 4 sites van Borealis (Beringen, Kallo, Mechelen en Zwijndrecht) - waarbij 1.300.000 wegwerp bekers vervangen werden door 40.000 herbruikbare bekers - wordt de service voor het ophalen, wassen en terug aanleveren van herbruikbare bekers uitgerold over heel België.

Met focus op het optimale design van de herbruikbare bekers en het minimaliseren van de logistieke impact, heeft het pilootproject een vermindering op jaarbasis van 80% grondstof en 65% CO2 emissie gerealiseerd. (15 ton CO2-reductie of het equivalent van 125.000 km rijden met een nieuwe wagen) Bovendien is, in vergelijking met wegwerpbekers, 95% niet in de afvalstroom en uiteindelijke verbranding terechtgekomen.
In het proefproject werd nauw samengewerkt met strategische partners als Goodless (reduse on-the-go) Miko Pac (bekerproductie) en Miko Coffee Service (koffieleverancier). Dit pilootproject zal nu permanent uitgerold worden binnen Borealis, met blijvende steun van de andere project partners.
Goodless zal vandaag met reduse on-the-go een nieuwe service voor bedrijven in België lanceren om het koffie- en waterverbruik te verduurzamen door van wegwerpbekers over te gaan op herbruikbare drankbekers.
Dieter Van Biesen, projectverantwoordelijke Red-use On-the-Go (Goodless): “We merken een sterke bewustwording van de consument in verband met de wegwerp problematiek, met name bij evenementen, de on-the-go en de delivery markt. We zien die tendens ook bij bedrijven: waar in het verleden massaal gekozen werd voor wegwerpoplossingen, wordt nu gekeken naar duurzame alternatieven. Dit past binnen de duurzame missie en merkbeleving. Een geloofwaardige employer branding begint immers al op de werkvloer. Re-use as a Service wordt de toekomst. We zijn blij dat we met Borealis als partner de plastic loop helemaal kunnen sluiten en een betaalbare en duurzame oplossing kunnen uitrollen. Wij zijn er klaar voor.”

Met het oog op verdere verduurzaming gaat Goodless een langetermijn partnership aan met Borealis. Borealis produceert de grondstof van de bekers en zal instaan voor de recyclage ervan, nadat ze niet meer in de kringloop zitten voor hergebruik. Stefan Caluwe, Locatieleider Borealis Beringen/Geleen: “Als grondstofproducent en recycler gelooft Borealis in de eerste plaats dat onze polyolefinen te waardevol zijn om weggegooid te worden als afval. Als voorlopers in de circulaire plastics economy, zetten wij ook sterk in op partnerships om de levensduur van onze producten te verhogen, bijvoorbeeld door hergebruik. Wij zijn dan ook trots om een verdere samenwerking aan te gaan met Goodless, pionier in België in het ontwikkelen van integrale oplossingen rond hergebruik.”


Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Borealis:
Anne Cornelissen
tel.: 0475 56 01 32
e-mail: anne.cornelissen@borealisgroup.com
Goodless Red-use on the go:
Dieter van Biesen
Tel: 0486 63 62 55
e-mail: dieter@goodless.be


Over Borealis
Borealis is een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en circulaire polyolefinenoplossingen, alsook Europees marktleider in basischemicaliën, meststoffen en de mechanische recyclage van plastics. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor sleutelsectoren. We ontwikkelen voortdurend nieuwigheden voor een duurzamer leven. Daarvoor bouwen we voort op ons engagement voor veiligheid, onze mensen en uitmuntendheid, terwijl we de transformatie richting een circulaire economie versnellen en onze geografische voetafdruk vergroten.
Met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen stelt Borealis momenteel 6.900 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2020 boekte Borealis een omzet van 6,8 miljard euro en een nettowinst van 589 miljoen euro. Het Oostenrijkse internationale olie- en gasbedrijf OMV heeft 75% van Borealis in handen. De overige 25% is in handen van een holdingmaatschappij van Mubadala uit Abu-Dhabi. We leveren diensten en producten aan klanten over de hele wereld via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met Abu Dhabi National Oil Company of ADNOC, gevestigd in de VAE) en Baystar™ (met Total, gevestigd in de VS).
Over Goodless – red-use on the go
Red-use On The Go biedt smart oplossingen aan voor de take-away en delivery markt, bedrijven en retailers door het aanbieden van herbruikbare food and beverage verpakkingen als alternatief voor de wegwerpverpakkingen. Red-use maakt deel uit van de Goodless holding die een game changer wil zijn in de wereld van herbruikbare materialen door het aanbieden van totaaloplossingen voor zowel de event als de horeca/retail sector. Goodless staat dan ook garant voor het continu ontwikkelen en verbeteren van smart oplossingen voor de logistiek heen- en retourstromen van herbruikbare verpakkingen en het transparant regelen van bijhorende waarborg. Dit met focus op maximaal gebruiksgemak voor zowel gebruiker, organisator als retailer/horecauitbater. Goodless beschikt tevens over een eigen wasservice in Rotselaar en Deinze. Waar mogelijk werkt Goodless zoveel mogelijk met lokale en sociale ondernemingen voor de logistiek en het wassen, omwille van duurzaamheid en maatschappelijke relevantie. Goodless is een start-up dat op dit moment een 20-tal vaste medewerkers telt.

Over Miko
Miko Pac nv maakt deel uit van de Paccor Group (www.paccor.com). PACCOR is uw partner als het gaat om het beschermen van voedsel en andere kostbare goederen. Onze oplossingen voldoen aan de huidige markttrends door voortdurend buiten de gebaande paden te denken - om zo state-of-the-art "fit for need" oplossingen te bieden.
Met meer dan 3.700 toegewijde medewerkers in 18 landen, 18 productielocaties, 9 verkoopkantoren en 2 R&D centra en met hoofkantoor in Düsseldorf, Duitsland neemt PACCOR een leidende rol op als internationale speler in de verpakkingsindustrie.
We hebben een erg grote verantwoordelijkheid naar het milieu, wat dan ook onze belangrijkste motivatie is in al onze activiteiten, beslissingen en acties. Vandaar ook dat onze visie op de toekomst bestaat uit het bereiken van een succesvolle transitie naar een circulaire economie. Dit doen we door continue in te zetten op hergebruik, herstellen, herbewerken en recycling, om zo tot een volledig gesloten circulair systeem te komen.
Daarnaast is onze algemene doelstelling het creëren van duurzame en innovatieve verpakkingsoplossingen om het algemeen welzijn te verzekeren, onze volgende generaties te behoeden, het beschermen van kostbare producten in de food en non-food industrie en onze planeet.
PACCOR is ervan overtuigd dat dit de aangewezen weg is om een echte verandering te bereiken in de industrie en om zo gezamenlijke waarde te creëren voor de samenleving.Over Miko Coffee
Miko is al meer dan 200 jaar actief in koffieservice en sinds een 45-tal jaren in kunststofverpakkingen, en werd in 1998 geïntroduceerd op Euronext Brussel. Miko volgt een tweepijlerstrategie waarbij de kernactiviteiten – koffieservice en kunststofverpakkingen – bijna zelfstandige entiteiten zijn. De groep haalde in 2020 een omzet van 195,1 miljoen euro (45,1 % koffie en 54,9 % kunststof). Miko is een internationale groep met meer dan 1.000 werknemers en heeft eigen vestigingen in 13 landen. In 2021 werd Miko Pac overgedragen aan de Duitse verpakkingsgroep Paccor.
Miko Coffee Service omvat de Belgische koffietak en is dé duurzame partner van de Out-of-Home klant door het leveren van zorgeloze koffieconcepten met producten en services van hoge kwaliteit. We engageren ons om alle activiteiten op een ethische wijze te ontplooien, met een positieve invloed op mens en milieu. Daarom hebben we een uitgebreide CSR-policy die wordt opgesplitst in 4 pijlers: 1) Community: 40% van onze koffie draagt het Fairtrade-label; 2) Conservation: we beschermen meer dan 86.800 voetbalvelden aan regenwoud; 3) Climate: de CO2-uitstoot van onze koffieproductie wordt gecompenseerd via het REDD+ programma van de VN; 4) Coffee: in onze productieomgeving kiezen we voor energiebesparende maatregelen, zoals een minimum aan afval en transport en een maximum aan energiezuinige machines

Get In Touch

Anne Cornelissen

Communications Specialist

+32 11 45 90 66

anne.cornelissen@borealisgroup.com

  • More News & Stories On
  • Local