Back to News

Grootste destillatiekolom voor nieuwe Borealis-fabriek komt aan op de site in Kallo

8 juni was een belangrijke en unieke dag in de bouw van de nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) van Borealis in Kallo. Op 4 juni meerde in Kallo een schip aan met aan boord de nieuwe propyleensplitter die maandag van de kade tot op de Borealis-site werd vervoerd. Een propyleensplitter is een destillatiekolom waarin propaan gescheiden wordt van propyleen, het eindproduct van de nieuwe fabriek van Borealis. Met zijn lengte van 105m, breedte van 10m en gewicht van 1.600 ton is de splitter een van de grootste apparaten die ooit in de Antwerpse haven in 1 stuk werden geleverd.
Foto: Propyleensplitter werd vanop het water met speciaal vervoer tot op de Borealissite gebracht.

© Borealis

Het transport van de splitter over de Sint-Jansweg naar de Borealis-site nam ongeveer een uur in beslag. De splitter zal pas over een paar maanden op zijn plaats worden gehesen omdat hij eerst in horizontale toestand bekleed zal worden met de nodige isolatie, pijpen, platformen en ladders.

Het transport van de splitter is een huzarenstuk. Het is zeer uniek dat de splitter in 1 stuk getransporteerd en geleverd wordt. “We zijn verheugd dat de splitter feilloos naar onze terreinen is overgebracht en dat we met de voorbereiding van de finale installatie kunnen starten”, zegt Gunther De Rycke (Project Director NPDH Project). “Deze splitter is een belangrijk element van de nieuwe fabriek en zal op termijn de skyline van de locatie bepalen”, voegt Tom Geerts (Operations Manager Hydrocarbons - Location Leader Borealis Antwerpen/Kallo) hieraan toe.

De PDH-fabriek in Kallo is de grootste investering ooit van Borealis in Europa en wordt een van ’s werelds grootste en zuinigste fabrieken in zijn soort. Bij de bouw van de nieuwe fabriek maakt Borealis gebruik van een speciale technologie waardoor minder energie wordt verbruikt bij de productie van propyleen terwijl er toch grotere volumes van dezelfde kwaliteit worden gemaakt. Bovendien zal er minder propaan nodig zijn, maar er zal meer eigen waterstof worden geproduceerd.

De nieuwe fabriek zal in het najaar van 2022 klaar zijn en 750.000 ton propyleen kunnen produceren.

Propyleen is de bouwsteen voor o.m. polypropyleen, een grondstof voor het maken van onmisbare producten voor bijvoorbeeld de medische wereld (spuiten, hygiënische producten), de automobielsector (productie van lichtere wagens), voedselverpakking en leidingen voor de distributie van o.a. drinkbaar water.


Foto: Propyleensplitter werd vanop het water met speciaal vervoer tot op de Borealissite gebracht.

© Borealis

Downloads
Press Release Splitter Arrival In Kallo Nl Dutch
Foto: Propyleensplitter werd vanop het water met speciaal vervoer tot op de Borealissite gebracht. © Borealis
Foto: Borealis-propyleensplitter_transport © Borealis
Media Contact
Vicky Van Hoydonck
Communications Specialist