December 04, 2020

Borealis krijgt ISCC PLUS-certificering (International Sustainability & Carbon Certification) voor al zijn Europese productievestigingen voor polyolefinen

  • Vier van Borealis’ productievestigingen voor polyolefinen in Europa zijn momenteel ISCC PLUS-gecertificeerd, de overige twee moeten in het eerste kwartaal van 2021 gecertificeerd zijn
  • De ISCC PLUS-certificering maakt een massabalansproductie van hernieuwbare en chemisch gerecycleerde grondstoffen mogelijk
  • Duurzame koolwaterstoffen zoals ethyleen, propyleen en fenol, alsook hernieuwbare polyolefinen, kunnen dan worden geproduceerd en op de markt gebracht

Borealis kreeg de ISCC PLUS-certificering voor zijn productievestigingen voor polyolefinen (PO) in Porvoo (Finland), Schwechat (Oostenrijk), Kallo en Beringen (België). Tegen het eerste kwartaal van 2021 wil het zijn vestigingen in Stenungsund (Zweden) en Burghausen (Duitsland) gecertificeerd hebben. De locatie van Borealis in Porvoo, waar onlangs een caverne werd opgeleverd om zijn conventionele en hernieuwbare grondstoffen op te slaan, is de recentste site die deze certificering behaalde. In oktober werd een certificeringsaudit afgerond in Stenungsund. Later dit jaar is er een gepland in Burghausen.
ISCC PLUS, een wereldwijde norm voor gerecycleerde en biogebaseerde materialen, zorgt voor traceerbaarheid in de hele toeleveringsketen, controleert of bedrijven voldoen aan specifieke milieu- en sociale normen en creëert zo een bewakingsketen. Op die manier kan Borealis zijn massabalansproductie van hernieuwbare grondstoffen en chemisch gerecycleerde grondstoffen certificeren, met een massabalansaanpak die cruciaal is voor de overgang naar een meer circulaire economie in de chemische sector. Met deze ontwikkeling worden de doelstellingen van het EverMinds™-platform van Borealis, waarmee we van een lineaire naar een circulaire economie willen evolueren door innovatie en samenwerking, in de praktijk gebracht.
Dankzij de ISCC PLUS-certificering kan Borealis voor het eerst hernieuwbare PO – de Bornewables™-reeks van circulaire producten – en hernieuwbare koolwaterstoffen, zoals ethyleen, propyleen, C4’s, fenol en aceton, produceren en op de markt brengen. Door elk van zijn productievestigingen te certificeren kan Borealis vooruitgang boeken met zijn grote pijplijn van projecten om de overgang naar een circulaire economie te stimuleren: contracten met toeleveranciers kunnen worden afgesloten en contracten met klanten voor grondstoffen kunnen worden onderzocht. Dit is opnieuw een stap bij het waarmaken van de beloftes die Borealis deed aan stakeholders: tegen 2025 moet 100% van de consumentenproducten en -oplossingen recycleerbaar of herbruikbaar zijn of hernieuwbare materialen bevatten.

Om de overgang naar een circulaire economie te versnellen is het essentieel dat klanten, merkeigenaars en andere delen van de toeleveringsketen ook het ISCC PLUS-certificaat willen invoeren. De bewakingsketen die hierdoor mogelijk wordt, is de beste manier om de markt te voorzien van duurzame producten. Ook is het potentieel van deze aanpak afhankelijk van een sectorbrede samenwerking. Om gecertificeerd te worden stelde Borealis een speciaal team samen. Dat moest ervoor zorgen dat de nodige processen en procedures werden geïmplementeerd in de sites en op groepsniveau. “Door de ISCC PLUS-certificering te behalen voor al onze PO-productievestigingen in Europa zetten we grote stappen bij de implementatie van onze duurzaamheidsstrategie en evolueren we naar een meer circulaire economie,” aldus Lucrèce Foufopoulos, Executive Vice President Polyolefins, Circular Economy Solutions en Innovation & Technology. “Het leven vraagt om vooruitgang. Als toonaangevend systeem om duurzaamheid in de hele waardeketen te verzekeren en de massabalansaanpak te ondersteunen, is het ISCC PLUS-certificaat essentieel voor deze overgang. Dit is de nieuwste manier waarop Borealis zichzelf opnieuw uitvindt voor een duurzamer leven.”

Over Borealis
Borealis is een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en circulaire polyolefinenoplossingen, alsook Europees marktleider in basischemicaliën, meststoffen en de mechanische recyclage van plastics. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor sleutelsectoren. We ontwikkelen voortdurend nieuwigheden voor een duurzamer leven. Daarvoor bouwen we voort op ons engagement voor veiligheid, onze mensen en uitmuntendheid, terwijl we de transformatie richting een circulaire economie versnellen en onze geografische voetafdruk vergroten.
Met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen stelt Borealis momenteel 6.900 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2019 boekte Borealis een omzet van 8,1 miljard euro en een nettowinst van 872 miljoen euro. Het Oostenrijkse internationale olie- en gasbedrijf OMV heeft 75% van Borealis in handen. De overige 25% is in handen van een holdingmaatschappij van Mubadala uit Abu-Dhabi. We leveren diensten en producten aan klanten over de hele wereld via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met Abu Dhabi National Oil Company of ADNOC, gevestigd in de VAE) en Baystar™ (met Total, gevestigd in de VS). Over Borealis EverMinds™

EverMinds, dat in 2018 werd gelanceerd, is een overkoepelend merk dat de brede waaier van activiteiten en initiatieven van Borealis verenigt om plastics meer circulair te maken. Als specifiek platform promoot EverMinds een circulaire mentaliteit bij alle stakeholders van Borealis. Het platform omvat gedeponeerde technologieën van Borealis en gevestigde merken zoals Purpolen™ en Dipolen™. Het maakt een diepere samenwerking tussen Borealis en zijn partners mogelijk, zodat innovatieve en duurzame polyolefinenoplossingen kunnen worden ontwikkeld op basis van het circulaire model van recycleren, hergebruiken en ontwerpen met het oog op circulariteit. EverMinds strekt zich ook uit naar baanbrekende bedrijfsprogramma’s zoals Project STOP en naar sectorinitiatieven zoals het Polyolefins Circular Economy Platform (PCEP) en Project CEFLEX.

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com