May 02, 2023

Borealis lanceert portefeuille van circulaire plastomeren en elastomeren op basis van hernieuwbare grondstoffen

De laatste jaren is de vraag gestegen naar hoogwaardige plastomeren en elastomeren die de fysieke eigenschappen van rubber combineren met de verwerkingsvoordelen van thermoplastisch materiaal.

  • Borealis introduceert de Bornewables™-lijn van Queo™, een reeks plastomeren en elastomeren op basis van hernieuwbare grondstoffen
  • De introductie volgt op de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC PLUS) van de productievestiging voor Queo™ in Geleen
  • De nieuwe lijn zal Borealis in staat stellen om te voldoen aan de groeiende vraag naar meer duurzame oplossingen van hoogwaardige kwaliteit
  • Een nieuwe stap in de EverMinds™-missie om de transformatie naar een circulaire economie te versnellen

De laatste jaren is de vraag gestegen naar hoogwaardige plastomeren en elastomeren die de fysieke eigenschappen van rubber combineren met de verwerkingsvoordelen van thermoplastisch materiaal. Deze trend gaat gepaard met een toenemende vraag naar duurzame, circulaire oplossingen die dezelfde prestaties bieden met een kleinere CO2-voetafdruk.

Queo™, het gamma hoogwaardige plastomeren en elastomeren van Borealis, wordt gemaakt in de productievestiging van Borealis in Geleen. In maart 2023 ontving de vestiging de ISCC PLUS certificatie. Hierdoor kon Borealis een nieuwe productlijn introduceren om te voldoen aan de vraag van klanten naar circulaire oplossingen: de Bornewables™-lijn van Queo.

De nieuwe lijn, geproduceerd met hernieuwbare grondstoffen die zijn gecertificeerd volgens ISCC PLUS, vertegenwoordigt een uitbreiding van de Bornewables-portefeuille van circulaire polyolefinenproducten. Die bieden dezelfde materiaalprestaties als fossiele polyolefinen, maar losgekoppeld van fossiele grondstoffen en met lagere CO2-emissies.

Een oplossing met toegevoegde waarde die meer duurzaamheid biedt zonder compromissen op het vlak van kwaliteit

Queo-producten, gemaakt met de gedeponeerde Borceed™-technologie, combineren eigenschappen van conventionele plastics zoals polyethyleen (PE) met die van conventionele elastomeren, zoals ethyleen-propyleen-dieen-monomeer (EPDM). Toepassingen omvatten auto-onderdelen, verpakkingen, huishoudartikelen, en kabels en bedrading voor de energiesector.

“De Bornewables-lijn van Queo is een oplossing met toegevoegde waarde waarmee de klanten van Borealis kunnen blijven profiteren van de ongeëvenaarde afsluitbaarheid, flexibiliteit, compatibiliteit en verwerkbaarheid van Queo, en tegelijk hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen realiseren,” aldus Britta Warnke, Vice President Commercial, Advanced Products & Mobility bij Borealis.

De Bornewables-lijn van Queo-producten is ISCC PLUS-gecertificeerd op basis van een massabalansbenadering, een chain of custody

model waarmee duurzame inhoud kan worden gevolgd, getraceerd en geverifieerd, van grondstof tot eindproduct. Bornewables-grondstoffen zijn uitsluitend afkomstig van afval- en reststromen: van plantaardige olieproducten, maar ook van olieafval en -resten — bijvoorbeeld gebruikte bakolie.

Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen is een belangrijk onderdeel van de Circular Cascade-aanpak van Borealis. Die illustreert hoe het bedrijf de transformatie van de plasticindustrie van lineaire naar circulaire productie wil versnellen.

De lancering van circulaire plastomeren en elastomeren is een nieuwe stap in de richting van de doelstellingen van Borealis voor een circulaire economie: tegen 2025 wil Borealis zijn aandeel in circulaire producten en oplossingen verviervoudigen tot 600 kiloton per jaar. Tegen 2030 zal het volume circulaire producten en oplossingen wereldwijd 1,8 miljoen ton per jaar bedragen, waardoor het huidige plasticafval een waardevolle hulpbron wordt die moet worden hergebruikt.

“De Bornewables-lijn van Queo-plastomeren en -elastomeren versterkt onze positie als leider in de wereldwijde circulaire economie”, aldus Chris McArdle, Vice President Circular Economy Solutions & New Business Development bij Borealis. Deze lancering is een nieuwe stap in onze EverMinds-missie om de transformatie naar een circulaire economie voor plastics te versnellen.”

EINDE

Mediacontacten:

Borealis Group Media Desk
Virginia Wieser, Lena Lehner, Karin Schober
Tel: +43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
E-mail: media@borealisgroup.com

Over Borealis
Borealis is een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen, alsook Europees koploper in het recycleren van polyolefinen. In Europa zijn we marktleider in basischemicaliën en meststoffen. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor belangrijke sectoren zoals consumentenproducten, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en mobiliteit.
We vinden telkens opnieuw uit wat essentieel is voor een duurzaam leven. Daarvoor bouwen we voort op ons engagement voor veiligheid, op onze mensen, innovatie en technologie, en uitmuntende prestaties. We gaan de transformatie naar een circulaire economie van polyolefinen versnellen en breiden geografisch uit om onze klanten over de hele wereld beter van dienst te zijn.

Met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen stellen we momenteel 7.600 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2022 boekten we een nettowinst van 2.1 miljard euro. Het Oostenrijkse internationale olie- en gasbedrijf OMV heeft 75% van onze aandelen in handen. De overige 25% is in handen van Abu Dhabi National Oil Company, ADNOC, uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). We leveren diensten en producten aan klanten over de hele wereld via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met Abu Dhabi National Oil Company of ADNOC, met hoofdkantoor in de VAE) en Baystar™ (met TotalEnergies, gevestigd in de VS).
www.borealisgroup.com | www.borealiseverminds.com

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images and videos are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com