January 12, 2023

Borealis verwerft een meerderheidsbelang in Renasci om de transformatie naar een circulaire economie te versnellen

Borealis verwerft een meerderheidsbelang in Renasci N.V., een Belgisch bedrijf met innovatieve recyclage oplossingen en bedenker van het Smart Chain Processing (SCP) concept.

  • Borealis verhoogt zijn investering in Renasci en verwerft een meerderheidsbelang van 50.01%
  • Borealis zal toegang krijgen tot chemisch gerecycleerde grondstoffen en zo de Borcycle™ C-portefeuille van kwalitatief hoogwaardige gerecycleerde producten versterken
  • EverMinds™ in actie: Borealis zal zijn marktpositie en innovatieve technologische capaciteiten benutten om het potentieel van Renasci’s Smart Chain Processing-concept te ontsluiten om de vooruitgang op het vlak van circulariteit te versnellen

Borealis, een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en circulaire polyolefinen oplossingen en Europese marktleider op het vlak van basischemicaliën, meststoffen en de mechanische recyclage van plastics, verwerft een meerderheidsbelang in Renasci N.V., een Belgisch bedrijf met innovatieve recyclage oplossingen en bedenker van het Smart Chain Processing (SCP) concept.

Borealis maakte in juli 2021 de overname van een belang van 10% in Renasci bekend. Vandaag kondigt Borealis aan een meerderheidsbelang te verwerven van 50,1% als bewijs van zijn vertrouwen in het potentieel van Renasci’s gepatenteerde SCP-concept, om daarmee de transformatie naar een circulaire economie te versnellen. De investering is een belangrijk onderdeel van de strategie van Borealis om zijn ambitieuze circulaire doelstellingen te realiseren. Die moeten het volume van circulaire producten en oplossingen tegen 2025 verzesvoudigen tot 600 kiloton, verder oplopend tot 1,8 miljoen ton tegen 2030. De overname zal Borealis helpen om deze doelstellingen te bereiken door meer toegang tot chemisch gerecycleerde grondstoffen uit de Oostendse vestiging van Renasci en toegang tot haar belangrijke circulaire technologieën.

SCP is uniek omdat het de verwerking van meerdere afvalstromen met verschillende recyclingtechnologieën onder één dak mogelijk maakt. Dat resulteert in een uitzonderlijk hoge valorisatie van afval. Door gebruik te maken van zijn markttoegang, know-how en innovatieve technologische capaciteiten zal Borealis de implementatie van het SCP-concept versnellen en ook mogelijkheden onderzoeken om het model te lanceren op strategische locaties.

“Deze investering is een nieuwe mijlpaal op ons pad naar de realisatie van onze strategische doelstellingen voor 2030. Onze overname van een meerderheidsbelang in Renasci kan een aanzienlijke vooruitgang betekenen op het vlak van circulariteit voor de hele sector. Het toont ook onze EverMinds™-mentaliteit in actie”, aldus Thomas Gangl, CEO van Borealis.

“We zetten ons in om onze sector naar een duurzamere toekomst te leiden en deze overname is essentieel voor ons succes. Renasci en zijn SCP-concept zijn perfect afgestemd op het circulaire cascademodel van Borealis, dat centraal staat in onze ambitie om circulair te worden voor zowel plastic als koolstof”, aldus Lucrèce Foufopoulos, Executive Vice President van Polyolefins, Circular Economy Solutions en Innovation & Technology bij Borealis.

De Borcycle™ C-portefeuille van Borealis versterken

Het meerderheidsbelang in Renasci zal Borealis helpen om zijn productgamma Borcycle™C verder te versterken door de aanvoer van chemisch gerecycleerde grondstoffen in de toekomst te verzekeren. Borcycle C is een portefeuille van transformationele oplossingen voor chemische recyclage met ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) PLUS-gecertificeerde content op basis van de massabalansbenadering. Hierdoor krijgt afval op basis van polyolefinen na consumptie een tweede leven. Borcycle C-oplossingen zijn chemisch identiek aan producten die zijn afgeleid van fossiele grondstoffen. Ze zijn geschikt voor alle toepassingen, ook die waarvoor strenge kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften gelden, zoals gezondheidszorg en voedselverpakkingen, waaraan niet altijd kan worden voldaan met mechanisch gerecycleerde materialen.

“Na 18 maanden van succesvolle samenwerking zijn we blij met deze verdere investering van Borealis. Zo toont Borealis aan dat het vertrouwen blijft bestaan in het Smart Chain Processing-concept om circulariteit te stimuleren. Dankzij de strategische marktpositie en het engagement van Borealis voor de circulaire economie heeft het een uitstekende positie om het SCP-concept te ontwikkelen en implementeren, en om onze gecombineerde technologische capaciteiten te benutten om verdere circulaire vooruitgang te boeken”, aldus Gert Vanderseypen, General Manager van Renasci.

EINDE

Perscontact:

Borealis Group Communications

Virginia Wieser, Lena Lehner
Groep Media desk
Renasci

Bruno Clemens
Business Development Coordinator
T +43 1 22 400 899 (Wenen, Oostenrijk)
media@borealisgroup.com
T +32 (0) 475 29 32 32 (België)
Bruno.Clemens@renasci.be
Borealis Communications Belgium
Vicky van Hoydonck
Expert, Regional Communications
T +32 477866182 (België)
Media.belgium@borealisgroup.com

Downloads

Over Borealis
Borealis is een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en duurzame polyolefinenoplossingen en Europees koploper in de recyclage van polyolefinen. In Europa zijn we marktleider in basischemicaliën en meststoffen. We maken gebruik van onze expertise in polymeren en decennialange ervaring om innovatieve en circulaire materiaaloplossingen met een toegevoegde waarde aan te bieden voor sleutelsectoren zoals consumentenproducten, energie, gezondheidszorg, infrastructuur en mobiliteit.
Door heruit te vinden van wat essentieel is voor een duurzamer leven, bouwen we voort op ons engagement voor veiligheid, onze mensen, innovatie, technologie en uitmuntende prestaties. We versnellen de transformatie naar een circulaire economie voor polyolefinen en breiden onze geografische voetafdruk uit om onze klanten over de hele wereld beter van dienst te zijn.

Met hoofdzetel in het Oostenrijkse Wenen stellen we momenteel 6.900 medewerkers tewerk in ruim 120 landen. In 2021 boekten we een totale omzet van 12,3 miljard euro en een nettowinst van 1.396 miljoen euro. Het Oostenrijkse internationale olie- en gasbedrijf OMV heeft 75% van onze aandelen in handen. De overige 25% is in handen van Abu Dhabi National Oil Company, of ADNOC, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). We leveren diensten en producten aan klanten over de hele wereld via Borealis en twee belangrijke joint ventures: Borouge (met ADNOC, met hoofdzetel in de VAE) en Baystar™ (met TotalEnergies, gevestigd in de VS). www.borealisgroup.com

Over Borealis in België

Borealis heeft drie productievestigingen in België: Kallo, Zwijndrecht en Beringen, evenals een shared service center in Mechelen met in totaal ongeveer 1200 medewerkers:
In Beringen beschikt Borealis over twee polypropyleenfabrieken (PP) en een compoundingfabriek. De belangrijkste toepassingsgebieden die Borealis in Beringen bedient zijn geavanceerde verpakkingen, hygiëne- en elektronische toepassingen en de automobielindustrie.
www.borealisgroup.com/beringen

In Kallo produceert Borealis polypropyleen en opereert er ook een dehydrogenatie-eenheid om propaan om te zetten in propyleen. In 2019 startten de bouwwerken voor een nieuwe propaan dehydrogenatie (PDH) fabriek van wereldformaat in Kallo. Het wordt een van de grootste en meest efficiënte installaties ter wereld.
www.borealisgroup.com/kallo

In Zwijndrecht produceert Borealis ethyleencopolymeren en polyethyleen verdeeld over twee hogedrukreactorlijnen die gebruikt worden voor polyethyleen (PE)-verbindingen voor polyethyleen met lage dichtheid en materiaalbehandelingsfaciliteiten. Het belangrijkste toepassingsgebied is de wire- en cable lindustrie.
www.borealisgroup.com/zwijndrecht

De Borealis Digital Studio werd in 2018 opgericht in de buurt van Brussel als een autonome eenheid binnen het Digitaliseringsprogramma van Borealis en bestaat uit een team van ongeveer 30 digitale professionals. Het is de agile enabler van het bedrijf voor de ontwikkeling van slimme en bewezen bedrijfsoplossingen met toegevoegde waarde op basis van design thinking-principes.
www.borealisdigitalstudio.com

Over Borealis EverMinds

EverMinds™, dat in 2018 werd gelanceerd, is een overkoepelend merk dat de brede waaier van activiteiten en initiatieven van Borealis verenigt om plastics meer circulair te maken. Als specifiek platform promoot EverMinds een circulaire mentaliteit bij alle stakeholders van Borealis. Het platform omvat gedeponeerde technologieën van Borealis en gevestigde merken zoals Purpolen™ en Dipolen™. Het maakt een diepere samenwerking tussen Borealis en zijn partners mogelijk, zodat innovatieve en duurzame polyolefinenoplossingen kunnen worden ontwikkeld op basis van het circulaire model van recycleren, hergebruiken en ontwerpen met het oog op circulariteit. EverMinds strekt zich ook uit naar baanbrekende bedrijfsprogramma’s zoals Project STOP en naar sectorinitiatieven zoals het Polyolefins Circular Economy Platform (PCEP) en Project CEFLEX. www.borealiseverminds.com

Over Renasci

Renasci is een Vlaams bedrijf dat actief is in de circulaire economie. Renasci introduceert een innovatief proces dat meerdere afvalbehandelingstechnologieën combineert, wat een maximale materiaal- en energieterugwinning mogelijk maakt. Het proces biedt een totaal nieuwe benadering van afvalverwerking door de grondstoffen uit plastic-houdende afvalstromen, zoals afbraakafval en specifieke deelstromen uit huishoudelijk afval, om te zetten in bruikbare eindproducten, in plaats van ze naar stortplaatsen te sturen. Zo draagt Renasci bij aan een duurzame oplossing voor het wereldwijde afvalprobleem.
www.renasci.be




Borcycle, EverMinds, Dipolen & Purpolen zijn handelsmerken van Borealis AG.

Get In Touch

Thank you for understanding that we are only able to respond to media enquiries. For all other inquiries, please reach out to us via these contact forms.

Media representatives can reach our media desk during work days in Austria between 8:30 a.m. and 17:00 p.m. (CET) via email or telephone.

High-resolution images are available for download in our media gallery.


Group Media Desk

+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)

media@borealisgroup.com

  • More News & Stories On
  • Local