Back to News

Nytt rekord för extruderad Borlink™ HVDC-teknik – 640 kV

Nytt rekord för extruderad Borlink™ HVDC-teknik – 640 kV (med tillstånd av NKT)

Borealis och Borouge, ledande leverantörer av innovativa lösningar som skapar värde inom kabelbranschen, presenterar ett nytt världsrekord på 640 kV (kilovolt) för extruderad HVDC-kabelteknik (likström med högspänning). Den rekordhöga spänningen och tåligheten hos kabelsystemet, som bygger på Borlink™ LS4258DCE och Borlink™ LE0550DC, har bevisats genom framgångsrik typ- och förkvalificeringstestning i enlighet med Cigré-rekommendation TB496. Denna innovativa materialteknik möjliggör effektiv leverans av ännu högre överföringskapacitet över längre sträckor, förbättrade kopplingar mellan länder och elnät samt bättre anslutning av förnyelsebara energikällor till framtida nät.

Grundar sig på över 15 års erfarenhet av extruderad HVDC-kabelmaterialteknik för ännu högre spänning

Borealis, som är en global ledande innovatör, bygger vidare på över 15 års produktionserfarenhet av extruderade HVDC-material och sin patenterade Borlink™-teknologi för att sätta ännu högre standarder för systemprestanda. Denna ökning av prestanda har blivit möjlig tack vare de unika egenskaperna hos anpassade polymerer som baseras på Borlink, i kombination med de höga nivåer av kemisk och fysisk renhet som dessa produkter erbjuder. Produktionen av dessa anpassade produkter sker vid Borealis toppmoderna anläggningar i Stenungsund, Sverige och Antwerpen, Belgien.

Denna HVDC-innovation presenterades för första gången 2014 vid Cigré Session i Paris efter ett rekord på 525 kV bevisad prestanda baserat på Borlink LS4258DCE och halvledande Borlink LE0550DC. Samma HVDC-materiallösning, som baseras på tvärbunden polyeten (XLPE), erbjuder nu nästa prestandanivå i samarbete med nkt cables. Genom att utnyttja den kombinerade branscherfarenheten och sina bevisade resultat har båda företagen nu satt rekordet på 640 kV. Detta är den högsta spänningen någonsin för extruderad HVDC-teknik, vilket är ett tydligt bevis på systemets tålighet och tekniska möjligheter.

I realiteten innebär detta att ett par extruderade 640 kV HVDC-kablar kan överföra över 3 GW (gigawatt) från förnyelsebara källor. Detta motsvarar den kombinerade uteffekten från de sex största vattenkraftverken i Sverige. Ett enda par extruderade 640 kV HVDC-kablar kan med andra ord överföra tillräckligt med grön el för att försörja cirka tre miljoner hushåll. Det motsvarar cirka 80% av de 3,8 miljoner hushållen i Österrike.

Denna HVDC-innovation har även bredare betydelse om vi tar hänsyn till de utmaningar och möjligheter som el-branschen står inför. HVDC-ledningar kan leverera el över längre sträckor med mindre energiförlust och lämpar sig därför väl för undervattenstillämpningar och markförlagda kablar, inklusive överföring från vindkraftsanläggningar i havet. Innovationen löser behovet av bättre sammankoppling mellan länder och elnät, ökad överföringskapacitet, effektivitet och leveranssäkerhet.

- Vår strategi att skapa värde genom innovation innebär att vi hela tiden jobbar med att utveckla och förbättra vår Borlink-teknik, förklarar Bart Verheule, Borealis Head of Marketing, Energy. - Vår utveckling av Borlink HVDC-tekniken kommer att hjälpa kabeltillverkare att göra elnäten kraftfullare och effektivare. Den är ett påtagligt bidrag till bättre, mer hållbar energihantering och förverkligar vårt mål "Bringing Energy All Around.

SLUT

För mer information, vänligen kontakta:

Virginia Mesicek
External Communications Manager
tel.: +43 1 22 400 772 (Wien, Österrike)
e-post: virginia.mesicek@borealisgroup.com

Nytt rekord för extruderad Borlink™ HVDC-teknik – 640 kV (med tillstånd av NKT)

Downloads
Nytt rekord för extruderad Borlink™ HVDC-teknik – 640 kV English, Swedish
Nytt rekord för extruderad Borlink™ HVDC-teknik – 640 kV (med tillstånd av NKT)
Media Contact
Group Media desk
Virginia Wieser, Lena Lehner
+43 1 22 400 899 (Vienna, Austria)
media@borealisgroup.com