Locations / Sites
Takaisin

Borealis juhlii 30-vuotispäivää!

Borealis 30 vuotta

Maaliskuussa 2024 Borealis juhlii 30. toimintavuottaan. Borealis syntyi Statoilin ja Nesteen yhdistäessä polyolefiinitoimintonsa, ja on laajentunut pohjoisilta juuriltaan globaaliksi polyolefiinimuovien tuottajaksi ja alansa muutoksen veturiksi. Syvään juurtunut omistautuminen arvon luomiseen innovaatioiden avulla on tuottanut patentoituja läpimurtoteknologioita, jotka hyödyttävät yhteiskuntaa ja nopeuttavat siirtymistä kiertotalouteen. Erityisesti Euroopassa Borealis on vuosikymmeniä vahvistanut teollista toimintaympäristöä investoimalla valtavia summia käyttöomaisuuteensa ja tarjoamalla tuhansia erityistä ammattitaitoa vaativia työpaikkoja toimipaikoillaan.

”30-vuotissyntymäpäivänämme olemme Borealiksella erittäin ylpeitä siitä, miten olemme hyödyntäneet eurooppalaista perintöämme ja teknologista osaamistamme, vakiinnuttaaksemme asemaamme maailmanlaajuisena toimijana”, kertoo Borealiksen toimitusjohtaja Thomas Gangl. ”Teollisuus on vaurauden perusta. Kolmen vuosikymmenen ajan Borealis on pyrkinyt nopeuttamaan kehitystä ja nostamaan elintasoa luomalla arvoa innovaatioiden avulla. Samalla kun edistämme teollisuuden rakennemuutosta kohti muovien kiertotaloutta, ja jatkamme merkityksellisten ratkaisujen luomista kestävään elämään, jatkamme myös investoimista henkilöstöömme, omaisuuteemme ja yhteisöihimme.”

Innovaatioiden perusta: Borstar® ja Borcycle™

Borealis käyttää teknologista innovointia lisäarvon tuottamiseksi polyolefiinipohjaisiin sovelluksiin, varmistaakseen, että tuotantoprosesseista tehdään entistä resurssitehokkaampia ja nopeuttaakseen muovien kiertokulkua. Borstar®, multimodaalinen patentoitu teknologia, polyeteenin (PE) ja polypropeenin (PP) valmistukseen, on ollut Borealiksen menestyksen tukipilari siitä lähtien, kun ensimmäinen PE-tehdas käynnistettiin Porvoossa vuonna 1995. Borstarin jälkeen on tullut myös muita teknologiabrändejä, kuten Borlink™, merkittävä innovaatio voimakaapeliteollisuudelle; Borstar® Nextension -teknologia, läpimurtoinnovaatio, joka muun muassa helpottaa kierrätykseen soveltuvien monomateriaalien valmistusta; tai Borcycle™ M -teknologia mekaaniseen kierrätyksen, joka antaa uuden elämän polyolefiinipohjaiselle kulutuksen jälkeiselle jätteelle muuttaen sen korkealaatuisiksi sovelluksiksi, joilla on pienempi hiilijalanjälki.

Jatkuva globaali laajentuminen, Porvoosta Pasadenaan

Kahden enemmistöosakkaansa, OMV (Itävalta) ja Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC, UAE), vahvalla tuella Borealis jatkaa maailmanlaajuisen asemansa laajentamista tullakseen täysin asiakaslähtöiseksi edistyneiden ja kestävien polymeeriratkaisujen toimittajaksi avainsektoreilla, kuten energia, autoteollisuus, kuluttajatuotteet ja infrastruktuuri. Vuonna 1998 Arabiemiraateissa perustettu yhteisyritys Borouge, joka on listattu Abu Dhabin arvopaperipörssissä (ADX) vuodesta 2022 lähtien, on yksi maailman suurimmista integroiduista polyolefiinikeskittymistä. Siellä on tällä hetkellä yhtiön kaikkien aikojen suurin kasvuprojekti, Borouge 4: uusi 6,2 miljardin Yhdysvaltain dollarin laitos Ruwaisissa, joka tulee palvelemaan asiakkaita Lähi-idässä ja Aasiassa. Pohjois-Amerikassa sijaitseva yhteisyritys Baystar™, joka perustettiin vuonna 2017 ja jota operoidaan yhdessä TotalEnergiesin kanssa, merkitsi uuden etaanikrakkerin, samoin kuin edistyneimmän koskaan Euroopan ulkopuolella toimivan Borstar-tehtaan rakentamista. Huippuluokan 1,4 miljardin Yhdysvaltain dollarin PE Borstar 3G -laitos Pasadenassa, Texasissa käynnistyi vuoden 2023 loppupuolella ja se toi Borstarin mantereelle ensimmäistä kertaa. Borealiksen sitoutumisesta Eurooppaan tuotantopaikkana todistaa parhaillaan rakenteilla oleva uusi, kansainvälisen kokoluokan propaanin dehydrogenointilaitos (PDH) Borealiksen Kallon toimipaikalla Belgiassa.

Korkeimpien ESG-standardien noudattaminen

Yhteiset arvot – We Care, We’re Curious, We Progress – ohjaavat kaikkia Borealiksen liiketoiminnan osa-alueita ja yhdistävät erittäin monikulttuurista henkilöstöä noin 120 maasta. Kestävyys sisältyy Borealiksella kaikkeen tekemiseen; tutkimuksesta ja kehityksestä tuotantoon, hankinnasta sidosryhmien sitouttamiseen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Vuoteen 2030 mennessä 100 prosenttia omassa tuotantotoiminnassa Euroopassa käytetystä sähköstä tulee uusiutuvista lähteistä. Borealis vähentää Scope 1- ja Scope 2 -päästöjään 5,1 miljoonasta tonnista vuodessa (vuoden 2019 perustaso) alle 2 miljoonaan tonniin vuonna 2030[1].

Borealis pyrkii myös olemaan petrokemian alan turvallisimpien yritysten joukossa sitoutumalla Zero Harm -ohjelmaan ja tavoitteellaan tulla alan johtavaksi yritykseksi terveyden, turvallisuuden, turvaamisen ja ympäristön (HSSE) alueilla vuoteen 2030 mennessä. Se on allekirjoittanut edistyksellisiä aloitteita, kuten äskettäin eurooppalainen teollisuussopimuksen Antwerp Declaration, jolla pyritään palauttamaan teollisuuden kilpailukyky ja turvaamaan työpaikat Euroopassa ja vahvistamaan samalla Euroopan vihreän kehityksen, Grean Deal -ohjelman tavoitteita. Borealis on myös sitoutunut noudattamaan tärkeiden kansainvälisten aloitteiden periaatteita, mukaan lukien Circular Plastics Alliance ja Business Coalition for a Global Plastics Treaty (maailmanlaajuisen muovisopimuksen puolesta toimivan yrityskoalition) esittämiin periaatteisiin. Borealiksen Borealis Social Fund (avustusrahasto) pyrkii lisäämään niiden yhteisöjen sosiaalista hyvinvointia, joissa Borealis toimii; yksi tärkeä ohjelma on STOP-hanke, jonka tarkoitus on estää muovien joutuminen meriin Indonesiassa. Borealiksen ja Borougen Water for the World -aloite auttaa ratkaisemaan maailmanlaajuisen vesihuollon ja sanitaation haasteita maaseutu- ja kaupunkiyhteisöissä sekä Kaakkois-Aasiassa että Afrikassa.

Borealis Porvoon matkalla kohti vihreää siirtymää

Borealis aloitti toimintansa 30 vuotta sitten, vaikka Porvoon toimipaikan tarina alkaakin jo 1970-luvun alusta. ”Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta tulevaisuutta. Selkeä tavoitteemme on edistää vihreää siirtymää: tulemme esimerkiksi lisäämään uusiutuvien ja kierrätettyjen raaka-aineiden käyttöä ja siirrymme asteittain uusiutuvan energian käyttöön. Yhtenä esimerkkinä voimme mainita viime vuoden lopulla polyolefiinitehtaidemme alueelle valmistuneen RTO-yksikön, joka auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä, soihdutusta ja energian käyttöä. Olemme myös veturina Spirit-ohjelmassa, jossa yhteistyökumppaneiden kanssa haemme ratkaisuja fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseen, muoviteollisuuden muutokseen kohti kiertotaloutta ja kehitykseen kohti hiilineutraalia tuotantoa. Henkilöstömme ja prosessiemme turvallisuuden varmistaminen on tärkeää toiminnassamme ja teemme töitä korkean turvallisuuskulttuurin ylläpitämiseksi joka päivä ” kertoo Borealis Polymers Oy:n toimitusjohtaja Satu Kosonen-Kaija.

Lisätietoa:

[1] Päästöjen vähennystavoitteet on laskettu vuoden 2023 lannoitteita, melamiinia ja teknisiä typpituotteita sisältävän Borealis-typpiliiketoiminnan myynnin perusteella.

Borealis 30 vuotta

Ladattavat tiedostot
Borealis 30 vuotta
Borealiksen toimipaikka Porvoon Kilpilahdessa
Yhteystiedot medialle
Tiina Paulamaki
Regional Communications Expert

Viimeisimmät uutiset

Lehdistötiedote – 09/04/2024

Borealis ottaa jälleen askeleen kohti kestävämpää tulevaisuutta 4,5 miljoonan euron investoinnilla Porvoon olefiiniyksikköön

Lue lisää

Uutiset – 04/12/2023

Muovien kiertotalous tarvitsee uudenlaista tuotesuunnittelua ja logistiikkaa

Lue lisää

Uutiset – 31/10/2023

SPIRIT-ohjelman MSWPlast-hankkeessa suoritettiin onnistuneesti ensimmäinen teollisen mittakaavan sekajätteen lajittelukoe

Lue lisää

Uutiset – 27/10/2023

Borealiksen suurseisokki on päättynyt

Lue lisää

Lehdistötiedote – 24/10/2023

Borealis ja Alpiq solmivat ensimmäisen pitkäaikaisen sähkönostosopimuksen uusiutuvan energian toimittamisesta Borealiksen Suomen tuotantolaitoksille

Lue lisää

Uutiset – 17/08/2023

Huoltoseisokki Borealiksen Porvoon tuotantopaikkakunnalla

Lue lisää

Uutiset – 15/06/2023

SPIRITin vuosiseminaarissa jaettiin esimerkkejä muoviteollisuuden kestävyysmuutoksen eteen tehtävästä työstä

Lue lisää

Lehdistötiedote – 13/06/2023

Muoviteollisuuden kestävää muutosta edistävässä SPIRIT-ohjelmassa lupaavia tuloksia toisen toimintavuoden käynnistyttyä

Lue lisää

Uutiset – 12/06/2023

Oceanus Aurora -nestekaasualus saapui neitsytmatkalleen Kilpilahden satamaan torstaina 8.6.2023

Lue lisää